Legile termodinamicii aplicate in politica

Legile termodinamicii aplicate in politica
Individuals Coming Together to Unite in Harmony. This image is a visual metaphor for many people joining together as a family, team, network, company, religious group or political party.

Din nefericire exista multe modalitati prin care o comunitate poate esua,  problemele  financiare, conflicte de valori sau principii, lipsa de incredere, etc. , au adus pe aceste meleaguri dezamagirea si deznadejdea. O dezordine in oricare dintre aceste modalitati poate distruge o societate. Pentru ca o societate sa fie functionala, este nevoie de un anumit grad […]

Din nefericire exista multe modalitati prin care o comunitate poate esua,  problemele  financiare, conflicte de valori sau principii, lipsa de incredere, etc. , au adus pe aceste meleaguri dezamagirea si deznadejdea. O dezordine in oricare dintre aceste modalitati poate distruge o societate. Pentru ca o societate sa fie functionala, este nevoie de un anumit grad de succes in fiecare domeniu important. Altfel spus, toate societatile de succes sunt la fel pentru ca au aceeasi structura. Dezordinea poate aparea in multe feluri, dar ordinea, doar intr-un singur mod.

Imaginati-va ca luati un joc puzzle si imprastiati toate piesele pe o masa.  Teoretic, este posibil ca piesele sa cada perfect la locul lor si sa creeze un model puzzle complet. Dar in realitate, asta nu se intampla niciodata, deoarece sansele probabile,  sunt coplesitoare impotriva. Fiecare piesa ar trebui sa cada doar in locul potrivit pentru a crea modelul complet. Exista o singura situatie posibila in care fiecare piesa este in ordine, dar exista un numar aproape infinit de situatii in care piesele sunt in dezordine. Din punct de vedere matematic, este incredibil de putin probabil ca acest lucru sa se intample, entropia este masura dezordinii, din aceasta cauza exista intotdeauna mai multe variatii dezordonate decat ordonate.

Esential despre entropie, aceasta creste intotdeauna in timp. Este tendinta naturala a lucrurilor de a pierde ordinea. Lasata pe cont propriu, viata va deveni intotdeauna mai putin structurata.

Aceasta teorie este cunoscuta ca fiind cea de-a doua lege a termodinamicii, reprezinta unul dintre conceptele fundamentale ale fizicii si una din legile fundamentale ale Universului. Pe termen lung, nimic nu scapa de aceasta lege, totul se descompune, iar dezordinea este in crestere.

Imbatranirea formei de organizare a unei societati,  este  considerata ca o trasatura dictata de evolutie. Formele de oranduire sociala, au o durata de viata limitata si creeaza oportunitati de reproducere iar mai tarziu, de inlocuire a vechiului cu niste urmasi mai bine adaptati la mediul social si politic, uneori aceasta schimbare se realizeaza in urma unui razboi, a unei revolutii, a unei crize economice majore,  sau in mod pasnic in urma unui scrutin electoral, totul depinzand de gradul de entropie existent si de maturitatea de care dau dovada noii urmasi.

Inainte ca pesimismul si dezamagirea sa ne copleseasca , exista o solutie pentru restabilirea ordinii,  aplicabila,  invatata tot din termotehnica !

 Putem lupta impotriva entropiei si asta pentru ca suntem vii si ne pasa. Putem rupe buruienile din gradina noastra si ne putem curata locuinta. Dar pentru ca Universul inclina in mod natural spre dezordine, trebuie sa consumam energie pentru a creea stabilitate, structura si simplitate. Retetele de succes necesita grija si atentie. Societatile necesita curatenie si intretinere, iar echipele de succes necesita comunicare si colaborare. Fara efort sustinut, lucrurile se vor distruge.

Ganditi-va la amploarea entropiei in felul urmator ,  o casa in care dezordinea si mizeria predomina, in timp rascolind dupa un lucru produci mai mare mizerie, praful, gunoiul ascuns sub pres, ori in ungherele camerelor atenteaza la sanatatea locatarilor casei respective, pentru a face curatenie, in primul rand trebuie intelegere , comunicare, colaborare intre majoritatea locatarilor, dupa care avem nevoie sa consumam energie fizica, electrica, mentala pentru restabilirea ordinei.

Dezordinea are o tendinta naturala de a creste in timp dar putem contracara aceasta tendinta prin consum de energie,  dar la urma urmei acesta este  scopul vietii, restabilirea ordinei firesti.


Distribuie articolul