O tulpină COVID foarte contagioasă, cu 34 de mutații, apărută în Tanzania face ravagii în Africa

O tulpină COVID foarte contagioasă, cu 34 de mutații, apărută în Tanzania face ravagii în Africa
  • Acasă
  • /
  • Fără categorie
  • /
  • O tulpină COVID foarte contagioasă, cu 34 de mutații, apărută în Tanzania face ravagii în Africa

( Adina Mutăr – Newsweek ) Virusologii au detectat ceea ce se crede a fi tulpină SARSCoV2 cu cele mai multe mutații din lume, 34, provenită din Tanzania. Mai multe astfel de variante supermutante ar putea prelungi pandemia pe termen indefinit. Printre mutațiile prezente la tulpina tanzaniană, 14 sunt în proteina spike – partea virusului […]

( Adina Mutăr – Newsweek )

Virusologii au detectat ceea ce se crede a fi tulpină SARSCoV2 cu cele mai multe mutații din lume, 34, provenită din Tanzania. Mai multe astfel de variante supermutante ar putea prelungi pandemia pe termen indefinit.

Printre mutațiile prezente la tulpina tanzaniană, 14 sunt în proteina spike – partea virusului pe care o folosește pentru a pătrunde în celulele umane și a infecta oamenii.

Acestea o fac deosebit de contagioasă, făcând ravagii în Africa.

Spre comparație, varianta braziliană are 18 mutații în total, cu 10 mutații în vârf, în timp ce tulpina britanică are 17 mutații, inclusiv opt în proteina cheie.

Noua variantă conține mutația E484K – denumită „mutație de evadare imună” – care ajută virusul să bată anticorpii și de asemenea, mai rezistentă la vaccinuri.

Noua variantă, VOI, a fost descoperită inițial la trei călători care veniseră în Angola din Tanzania, la mijlocul lunii februarie.

Oamenii de știință din Ministerul Sănătății din Angola, Universitățile din Oxford și Cape Town și organismul de cercetare multi-instituții KRISP au avertizat că „răspândirea furioasă a virusului pe măsură ce cazurile cresc și alimentează aceste supermutații pot transforma pandemia într-una și mai mortală”.

Guvernul Tanzaniei neagă existența Covid-19 și președintele John Magufuli a cerut rugăciuni și infuzii din plante până a decedat, de infecția cu SARSCoV2, în martie.

„Aceste mutații ar putea crește concentrația virusului la persoanele infectate, ceea ce poate contribui la prelungirea infecției și la creșterea transmisibilității”, a declarat Dr. William A. Haseltine, profesor la Havard.

„Varianta tanzaniană demonstrează versatilitatea enormă a acestui virus. Această variantă este mai rezistentă la anticorpi și vaccinuri”, a precizat acesta.

Șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat că pandemia este departe de a se fi terminat din cauza acestor supervariante.

Numărul zilnic de cazuri la nivel global ating acum maximele observate la vârful pandemiei anul trecut, cu peste 800.000 de infecții zilnice.


Distribuie articolul