Spiritualitatea, acest nou curent ce a cuprins omenirea.

Spiritualitatea, acest nou curent ce a cuprins omenirea.

„Cea mai mare realizare a satanei e ca ne-a facut sa credem ca nu ar exista.” E multa vreme de cand am citit cuvintele astea. Mi-au placut, le-am reţinut si le-am si citat de un numar de ori. Azi insa nu mai sunt la fel de sigur. În primul rand, faptul ca Baudelaire s-a prins […]

„Cea mai mare realizare a satanei e ca ne-a facut sa credem ca nu ar exista.”

E multa vreme de cand am citit cuvintele astea. Mi-au placut, le-am reţinut si le-am si citat de un numar de ori. Azi insa nu mai sunt la fel de sigur.

În primul rand, faptul ca Baudelaire s-a prins ca presupusul truc nu poate decat sa insemne ca nu a fost chiar asa reusit. Trebuie deci sa fi facut ceva inca mai subtil, mai parsiv si cred ca acum stiu….. cel mai mare truc al satanei e spiritualitatea. Nimic nu a creat in istoria omenirii atata confuzie si atatea conflicte inauntrul si in afara noastră.

Mai zapaciti de cap ca in prezent si de cand ne stim, n-am fost niciodată.

Acest curent ce a cuprins omenirea, numit spiritualitate, nu este ceva neaparat rau, doar ca eu il aseman cu arta, unde vedem multi chemati, putini alesi.

Poate exista spiritualitate fara religie, religie fara spiritualitate, sau sunt acestea doua impreuna ? Totul depinde de ceea ce vrei si de modul de abordare.

Cred ca diferenta esentiala dintre religie si spiritualitate este faptul ca religia ne prezinta un set de dogme si oameni acestia fiind preotii care sunt intermediarii dintre noi si Dumnezeu, in timp ce spiritualitatea promoveaza autonomia individuala potrivita inimii si mintii noastre. Totusi religia si spiritualitatea pot exista impreuna, de exemplu multi oameni gasesc spiritualitatea in interiorul religiei si aceste diferente pot sa nu fie atat de relevante sau adevarate, deoarece conceptele se intrepatrund.

Spiritualitatea este adevarata origine a oricarei religii. Dar cum se face ca este trecuta in planul secund, iar ceea ce este promovat sunt dogmele si ritualurile?

De exemplu Buddha nu era budist, Isus nu era crestin. Ei erau oameni spirituali, erau spirituali dar nu religiosi. Au avut un grup de discipoli care au fost in mare parte atrasi catre spiritualitate. Spiritualitatea in mileniul trei umple golurile lasate de o religie organizata, cat si de materialismul stiintific al marxismului. In zilele noastre oamenii nu mai cred in dogmele religioase ca inainte. Stiinta este singurul mod viabil de determinare  a adevarului, ne aflam intr-un univers rece si indiferent. Acest fapt duce la nihilism, cinism si neexistenta unui sens al vietii.

Prin urmare, diferenta dintre religie si spiritualitate este ca aceasta din urma poate dialoga cu stiinta, in timp ce religia nu poate. Poate fi inceputul unei noi ere, cand stiinta si spiritualitatea lucreaza impreuna.

A fi spiritual, dar nu religios, inseamna ca spiritualitatea este o parte foarte importanta a vietii pe care fiecare o urmeaza in felul sau. Este posibil sa avem viziuni spirituale despre lume, credinte si practici, dar acestea sa fie urmate in conformitate cu propria constiinta si nu conform unor dogme ale oricarei religii.


Distribuie articolul