Ultima teorie a conspirației la români: „ăștia“ dau cu Covid pe străzi! O banală poză cu o mașină de dezinsecție a stârnit isteria: 8.000 de distribuiri pe Facebook!

Ultima teorie a conspirației la români: „ăștia“ dau cu Covid pe străzi! O banală poză cu o mașină de dezinsecție a stârnit isteria: 8.000 de distribuiri pe Facebook!
  • Acasă
  • /
  • Fără categorie
  • /
  • Ultima teorie a conspirației la români: „ăștia“ dau cu Covid pe străzi! O banală poză cu o mașină de dezinsecție a stârnit isteria: 8.000 de distribuiri pe Facebook!

( Redacţia – Ziaristii.ro ) În ultimele săptămâni, România profundă rezonează la o nouă conspirație: autoritățile dau noaptea cu Covid pe străzi, acesta fiind motivul pentru care s-au impus restricțiile după ora 22.00 și a crescut numărul de îmbolnăviri. Teoria, propagată pe grupurile conspiraționiste, se discută la piață, la colțul străzii, în frizerii și la […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

În ultimele săptămâni, România profundă rezonează la o nouă conspirație: autoritățile dau noaptea cu Covid pe străzi, acesta fiind motivul pentru care s-au impus restricțiile după ora 22.00 și a crescut numărul de îmbolnăviri. Teoria, propagată pe grupurile conspiraționiste, se discută la piață, la colțul străzii, în frizerii și la magazine.

În urmă cu câteva zile, o postare a unui antivaccinist, care prezenta o mașină de dezinsecție în acțiune, a fost distribuită, în nici 24 de ore, de aproape 8.000 de ori, ca dovadă supremă a devoalării conspirației.

Adrian Lungu, din Brașov, a distribuit o mașină care efectua seara un obișnuit serviciu de dezinsecție. Primăria anunțase că operațiunea urma să înceapă pe 21 octombrie, era făcută de o firmă cu sediul în oraș, substanța nu era dăunătoare pentru oameni și animale, dar crescătorii de albine erau avertizați să-și protejeze insectele în intervalul prevăzut pentru operațiune.

Anunțul Primăriei Brașov, care avertiza că începe dezinsecția și le cerea apicultorilor să-și ferească albinele, a trecut neobservat. Postarea conspiraționistă a făcut valuri

Numai că anunțul Primăriei Brașov a trecut neobservat, în schimb imaginea a făcut furori. Într-o singură zi a fost distribuită de 7.974 de ori, strângând 549 de comentarii! Antivacciniștii și conspiraționiștii au considerat-o dovada supremă că la mijloc e un plan criminal al Ocultei, care împrăștie Covid peste oameni, ca să-i îmbolnăvească.

Aberația a fost sesizată de polițistul Marian Godină, care-l avea în lista de prieteni pe conspiraționistul care a difuzat imaginea. În primă fază, Godină a fost reținut: „Aproape 8.000 de distribuiri a adunat această postare. Vă las doar câteva dintre comentariile care au fost făcute de compatrioții noștri. Ce poți să mai zici?“.

A doua zi a revenit cu un alt comentariu, în care evita referirile precise, dar era evident unde bătea: „Pe Ionel îl știi de mulți ani, pare un om cu capul pe umeri, poate chiar ți-e rudă. Îl ai în lista de prieteni încă de când ți-ai făcut un profil pe Facebook. Într-o zi, Ionel distribuie un video cu o persoană care are curajul să spună adevărul și care explică marea făcătură, cum ne ucid medicii în spitale, cum ne stropesc avioane cu Covid lichid și alte lucruri pe care puțini au vitejia de a le zice. Ești dezamăgit de Ionel, nu știai asta despre el. Nu-i dai unfriend că ți-e jenă, mai ales că îți scrie «La mulți ani» în fiecare an și chiar nu are un suflet rău. Dar măcar acum știi cum e Ionel. Mulțumim, Facebook! Voi îl aveți pe Ionel în listă?“.

În acest timp, valul comentariilor se făcea tot mai mare. Oameni care reușeau cu greu să articuleze două cuvinte atât de stâlcite încât abia se înțelegea ce voiau să spună îndemnau la violență, anunțau Apocalipsa sau emiteau verdicte despre când trebuie făcută „deratizarea“ pentru „țânțari și gâze“.

„Opriți și bătuți până vomită tot“, cerea unul dintre indignați.

„Înprăștie covidul așa ne omoară nam văzut toamna șase facă deratizare eu știu că vara se face să nu te mănânce țânțari și găzele“, scrie un altul, complet analfabet, dar expert în operațiunile de eliminare a insectelor.

„Ăsta e războiul biologic“, concluzionează cineva.

Un altul, inițiat, emite sfaturi: „Nu ieșiți după ora 8 din casă, să nu vedeți ce fac alții, de ce atâtea cazuri în fiecare zi, poftim de ce, dacă l înterebi cu ce au dat o să îți spună cu spray de cameră“.

Nu lipsesc nici concluziile apocaliptice, în același registru analfabet: „Nu mai avem scăpare, doar cine rezistă otrăvurilor, trebuie să fi foarte sănătos și să stai închis în casă!“.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta