3 puncte cheie ale Summitul SUA-China din Alaska

3 puncte cheie ale Summitul SUA-China din Alaska

Prima întâlnire la nivel înalt a administrației Biden cu China comunistă din Anchorage, Alaska, de săptămâna trecută, s-a deschis cu un război al cuvintelor, după care s-a încheiat cu nimic semnificativ, în cele din urmă. Cu toate acestea, există câteva aspecte importante cu privire la acest summit, analizează The Federalist. Diplomația, un teatru politic pentru […]

Prima întâlnire la nivel înalt a administrației Biden cu China comunistă din Anchorage, Alaska, de săptămâna trecută, s-a deschis cu un război al cuvintelor, după care s-a încheiat cu nimic semnificativ, în cele din urmă. Cu toate acestea, există câteva aspecte importante cu privire la acest summit, analizează The Federalist.

  1. Diplomația, un teatru politic pentru publicul intern

Sensul tradițional al diplomației este că prin dialog și negocieri, țările încearcă să-și influențeze comportamentele reciproce pentru a obține un rezultat reciproc benefic, evitând în același timp războiul. Diplomații nu sunt soldați.

Prin urmare, atunci când diplomații vorbesc, mai ales în fața unei camere de luat vederi, tonul lor tinde să fie moderat, iar cuvintele lor tind să fie vagi. În general, ei evită să insulte public cealaltă tabără, pentru a lăsa loc de negocieri și compromisuri.

Comportamentul delegației chineze a încălcat însă această normă diplomatică. Chiar dacă China a fost de acord cu programul summitului în avans, inclusiv o declarație de deschidere de patru minute, Yang Jiechi, Directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez (PCC) și liderul delegației chineze, a ignorat programul convenit și a vorbit mai mult de 15 minute.

Și-a completat lungile remarci cu insulte la adresa Statelor Unite, inclusiv insistând că Statele Unite „nu au calificarea necesară de a spune că dorește să se adreseze Chinei de pe o poziție de forță. Partea americană nu era calificată să spună astfel de lucruri nici măcar cu 20 sau 30 de ani în urmă”.

Disprețul lui Yang față de delegația SUA și de națiunea pe care o reprezintă nu ar fi putut fi mai evident.

Cuvintele ofensatoare ale lui Yang, tonul și atitudinea sa au făcut parte dintr-un spectacol destinat publicului de acasă, destinat inclusiv șefului său, liderul PCC Xi Jinping. De când a venit la putere, Xi s-a prezentat ca fiind omul puternic de care are nevoie China și singurul care va „readuce” China la gloria ei de odinioară. Xi a dezlănțuit un grup de diplomați chinezi „lupi” pentru a arăta poporului chinez că guvernul său știe cum să facă față acelor puteri occidentale care au „umilit” China în trecut.

Acești diplomați chinezi „lupi” încalcă adesea protocoalele diplomatice acționând agresiv, făcând observații jignitoare pentru a amenința activiștii pentru drepturile omului, jurnaliștii și chiar oficialii guvernamentali. Acești „lupi” sunt combativi și tratează orice critică adusă Chinei, oricât de legitimă ar fi aceasta, ca pe o amenințare letală pentru longevitatea guvernării PCC din China.

Aceștia exploatează deschiderea rețelelor de socializare occidentale pentru promovarea propagandei PCC și răspândirea dezinformării și a conspirațiilor, în timp ce nu suferă nicio consecință. Lesne de înțeles, acești diplomați „lupi” nu au câștigat mulți prieteni pentru China la nivel internațional, dar îl ajută pe Xi să-și consolideze popularitatea în rândul naționaliștilor chinezi.

Disprețul lui Yang arătat față de Statele Unite în Alaska, în fața presei mondiale, a servit două scopuri acasă, în China. În primul rând, i-a încântat pe naționaliștii chinezi. Remarcile condescendente ale lui Yang au fost relatate pe larg în China. Global Times, un trust de presă chinez, care vorbește adesea în numele mișcării naționaliste a Chinei, l-a lăudat pe Yang pentru că le-a dat americanilor o lecție bună prin respingerea „aroganței” SUA în public.

În al doilea rând, mulți suspectează că Yang a procedat în acest fel pentru a-și consolida cariera. Yang face parte din Biroul Central al Partidului Comunist Chinez, un organism de decizie format din 25 de persoane. Dar PCC și puterea reală a Chinei aparțin Comitetului Permanent al Biroului Central, care este condus de Xi și de alți 6 membri. Performanța lui Yang din Alaska îi va lustrui, fără îndoială, imaginea naționalistă, îi va aduce favoruri suplimentare de la șeful său Xi și va pune bazele pentru posibile elevări a lui Yang în Comitetul Permanent al PCC.

  1. China comunistă folosește retorica Stângii din SUA pentru a ataca America

Pe parcursul lungilor sale remarci, Yang a folosit adesea retorica Stângii americane pentru a ataca America. Yang le-a ținut o lecție de democrație diplomaților americani, afirmând că „Multe persoane din Statele Unite au de fapt puțină încredere în democrația Statelor Unite și au diverse opinii cu privire la guvernul Statelor Unite”.

Pe tema drepturilor omului, Yang a susținut că Statele Unite, nu China, trebuie să facă îmbunătățiri.

„Adevărul este că în Statele Unite există multe probleme în ceea ce privește drepturile omului, ceea ce este recunoscut chiar și de Statele Unite… provocările cu care se confruntă Statele Unite în domeniul drepturilor omului sunt profunde. nu au apărut doar în ultimii patru ani, precum Black Lives Matter”, a spus Yang.

Într-un editorial recent despre summitul din Alaska, Global Times a afirmat: „Tot ceea ce discută Washingtonul este centrat pe SUA și pe supremația albă”.

Adversarii americanilor au exploatat de multă vreme diviziunile rasiale ca pe o slăbiciune a Statelor Unite și au făcut-o pentru a submina conducerea globală a Statelor Unite și pentru a semăna îndoiala în rândul americanilor.

Ceea ce este mai dificil în prezent decât Războiul Rece dintre Statele Unite și fosta Uniune Sovietică este că Stânga americană a trecut dincolo de simpla criticare a imperfecțiunilor Americii. Retorica extremistă de Stânga de azi condamnă fondarea Americii și principiile ei fondatoare. Poporului american i s-a spus că America este fundamental și iremediabil rasistă, că Statele Unite sunt o națiune fondată pe supremația albă și pe naționalismul alb, o națiune care a oprimat întotdeauna oamenii de culoare din cauza „rasismului sistemic”.

Dar această retorică ignoră apelul universal al principiilor fondatoare ale națiunii noastre, inclusiv progresele înregistrate de țara noastră în direcția realizării egalității și libertății pentru toți, faptul că suntem cea mai diversă și primitoare națiune de pe această planetă și că milioane de imigranți încă cred în visul american.

Din păcate, administrația Biden a acceptat retorica Stângii americane ca drept adevăr, repetând-o în multe funcții oficiale deținute și îi permite să-i conducă deciziile politice. Prin urmare, atunci când Yang a folosit această retorică pentru a ataca Statele Unite la summitul din Alaska, atât consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, cât și secretarul de stat Antony Blinken, au replicat slab.

Joel Pollak, redactor la Breitbart News, a comentat pe Twitter: „Echipa lui Biden învață o lecție grea aici: când petreci ani vorbind despre cât de groaznică este America, despre cum suferim de „rasism sistemic”, bla, bla, ne subminează poziția pe scena globală. Încrederea morală în sine este un atu strategic”.

Nu ne putem aștepta ca oficialii americani să apere Statele Unite cu forță pe scena internațională dacă nu au o încredere morală în țara noastră.

  1. Politica administrației Biden cu privire la China este fără claritate

Marea concurență pentru putere dintre Statele Unite și China ar trebui să fie una dintre cele mai mari priorități ale administrației Biden. Cu toate acestea, au trecut trei luni de când Biden a depus jurământul în funcție și nu există nicio claritate în politica sa privind China. În calitate de candidat la președinție și acum președinte, când a fost întrebat despre politica sa cu privire la China, răspunsul lui Biden a fost întotdeauna că va „lucra cu aliații”.

Atât Sullivan, cât și Blinken au reiterat același lucru la summitul din Alaska. Dar „colaborarea cu aliații” nu este o strategie. Este, în cel mai bun caz, un mijloc de a atinge obiectivele strategice. Uneori nu este nici măcar o metodă sigură, deoarece unii dintre aliați nu sunt de încredere.

De exemplu, în decembrie 2020 Uniunea Europeană a semnat un acord de principiu de investiții mari cu China, în ciuda îngrijorărilor administrației Biden. Sullivan i-a îndemnat pe europeni să întârzie semnarea acordului și a cerut o consultare cu Statele Unite.

Administrația Biden spera că Statele Unite vor colabora cu Uniunea Europeană pentru a contracara agresiunea Chinei comuniste intern, dar și extern. Dar Uniunea Europeană a ales o cale diferită, deoarece nu putea rezista pieții masive de consum a Chinei. Dacă „lucrul cu aliații” este o strategie, a eșuat la primul său test.

Insinuarea lui Biden că Trump a eșuat  să „colaboreze cu aliații” este, de asemenea, nedreaptă. Biden a ținut prima sa întâlnire cu liderii Dialogului de Securitate Cvadrilaterală, o alianță strategică creată pentru a contracara agresiunea Chinei în regiunea indo-pacifică, cunoscută și sub numele de Quad. Fostul președinte Trump s-a bucurat de relații bune cu statele membre Quad – Australia, India, Japonia.

Colaborând cu acești aliați, administrația Trump a realizat o victorie istorică în procesul de pace din Orientul Mijlociu, facilitând mai multe acorduri de pace între Israel și o serie de națiuni arabe, o realizare la care multe administrații americane anterioare au aspirat, dar nu au reușit să o realizeze.

Pentru a ne proteja interesele naționale și pentru a păstra pacea mondială, administrația Biden ar trebui să încerce să construiască acolo unde politica externă a lui Trump a reușit, mai degrabă decât să abandoneze aceste politici din dispreț față de Trump.

În schimb, Xi este clar în ceea ce vrea. El vrea să stabilească o nouă ordine mondială sino-centrică, înlocuind lumea democratică. Dar lipsa de claritate din politica lui Biden privind China face America vulnerabilă la atacul Chinei.

Poporul american merită să știe: în afară de a oferi diplomaților chinezi „lupi” o scenă mondială pentru a-i insulta pe diplomații americani, ce a realizat administrația Biden la summitul din Alaska? Cu cât administrația Biden întârzie să-și clarifice strategia privind China, cu atât mai mult va pune în pericol securitatea noastră națională, consolidând, în același timp, forța Chinei comuniste.

Ca rezultat, Statele Unite pot pierde și mai mulți aliați și parteneri în detrimentul Chinei. Administrația Biden ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita astfel de urmări.

Tribuna.US


Distribuie articolul