5.000 de soldați chinezi în Iran, pentru a proteja proiectul „O centură, un drum”

5.000 de soldați chinezi în Iran, pentru a proteja proiectul „O centură, un drum”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • 5.000 de soldați chinezi în Iran, pentru a proteja proiectul „O centură, un drum”

( Adina Mutăr – Newsweek ) Beijingul se pregătește să transfere 5.000 de soldați chinezi în Iran pentru a-și păzi investiția de 400 de miliarde de dolari în țară în următorii 25 de ani. Această desfășurare de forțe a fost prevăzută în acordul de investiții strategice semnat la Teheran la 27 martie, de minitrul chinez […]

( Adina Mutăr – Newsweek )

Beijingul se pregătește să transfere 5.000 de soldați chinezi în Iran pentru a-și păzi investiția de 400 de miliarde de dolari în țară în următorii 25 de ani.

Această desfășurare de forțe a fost prevăzută în acordul de investiții strategice semnat la Teheran la 27 martie, de minitrul chinez de Externe Wang Yi și de omologul său iranian, Mohammed Javad Zarif.

Prezență militară substanțială a Chinei în Iran, prima din regiunea Golfului, va marca formarea unei axe strategice care leagă China, Iran și Pakistan, dintre care două sunt puteri nucleare, și va adăuga o altă secțiune la proiectul CPEC [Coridorul Economic China-Pakistan] aflat în desfășurare în Pakistan, ca parte a proiectului chinez „O centură, un drum” (BRI), în valoare de 8.000 de miliarde de dolari.

Beijingul își asigură astfel o cale mai scurtă pentru petrol, gaze și produse petrochimice iraniene, vândute la prețuri reduse, care să ajungă în China.

Cei 5.000 de soldați chinezi care vor fi detașați în Iran, dezvăluie surse din DEBKAfile, se vor alătura prezenței a 10.000 de militari chinezi în portul Djibouti din Africa de Est, completând astfel forța militară a Beijingului în regiunea conflictuală a Orientului Mijlociu și Africii.

Bazele chineze din Iran sunt încă în discuție, dar una va fi un port maritim, fie pe coasta Iranului, din Golf, fie la Chabahar, o ieșire spre Golful Oman, unde Gărzile Revoluționare Iraniene au o bază mare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta