5 promisiuni încălcate și schimbări de direcție în prima lună de mandat a lui Joe Biden

5 promisiuni încălcate și schimbări de direcție în prima lună de mandat a lui Joe Biden
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • 5 promisiuni încălcate și schimbări de direcție în prima lună de mandat a lui Joe Biden

Președintele Biden intră în cea de-a doua lună de mandat, iar americanii au acum ocazia să compare retorica de pe parcursul campaniei cu acțiunile sale din Biroul Oval. Având în vedere prioritățile politice ale administrației sale, o mare parte a retoricii din trecut a președintelui pare deja să nu corespundă cu felul în care guvernează, […]

Președintele Biden intră în cea de-a doua lună de mandat, iar americanii au acum ocazia să compare retorica de pe parcursul campaniei cu acțiunile sale din Biroul Oval.

Având în vedere prioritățile politice ale administrației sale, o mare parte a retoricii din trecut a președintelui pare deja să nu corespundă cu felul în care guvernează, analizează DailyWire.

Iată cinci promisiuni sau poziții pre-inaugurare pe care președintele Biden se pare că le-a abandonat după preluarea mandatului.

Încarcerarea copiilor la granița sudică

Deși mai subestimată decât prima, cea de-a doua dezbatere prezidențială dintre președintele de atunci, Trump, și Joe Biden, a ajuns rapid la un nivel înalt de tensiune pe măsură ce fiecare candidat îl acuza pe celălalt, în special pe tema imigrației și a crizei imigranților la granița de sud.

„Au fost separați de părinți. Asta ne face de râs și încalcă orice concepție despre cine suntem ca națiune“, a acuzat Biden, referindu-se la modul în care Trump a tratat copiii imigranților la granița cu Mexicul.

Pe parcursul serii, și al campaniei per ansamblu, Biden și-a exprimat clar opoziția față de detenția temporară a copiilor imigranți. Totul s-a schimbat după ce a preluat funcția.

Pe 22 februarie, la puțin mai mult de o lună de la investire, administrația Biden a redeschis un centru pentru copii imigranți în Carrizo Springs, Texas, care fusese folosit cel mai recent în 2019 de către administrația Trump.

Membrii propriului partid al președintelui au condamnat decizia, Rep. Alexandria Ocasio-Cortez postând într-un tweet: „Nu este acceptabil așa ceva, niciodată nu a fost și niciodată nu va fi – indiferent de administrația sau partidul care o face“.

Complexul de 66 de acri este redeschis cu scopul de a găzdui temporar până la 700 de copii imigranți, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani.

Deportări

În perioada alegerilor 2020, Biden a făcut și el mai multe promisiuni privind politicile de imigrare – în special în ceea ce privește deportarea imigranților ilegali.

„În primul rând, voi propune rapid un proiect de lege care să permită acces la cetățenie pentru 11 milioane de persoane fără acte. În al doilea rând, în primele 100 de zile după preluarea funcției, nimeni, absolut nimeni nu va fi deportat. Din acel moment, singurele deportări care vor avea loc sunt cele pentru comiterea de infracțiuni în Statele Unite ale Americii“, a declarat Biden în timpul unei dezbateri democrate din martie 2020.

Cu toate acestea, după preluarea mandatului, administrația Biden a continuat să deporteze mii de persoane care încearcă să treacă ilegal granița. Potrivit United We Dream, cea mai mare comunitate de imigranți condusă de tineri din district, până la data de 16 februarie 2021, administrația Biden efectuase un total de 26,248 deportări.

Cecuri de 2000 USD

În campania de alegeri 2020, președintele Biden a accentuat promisiunea că va aproba un proiect de lege de ajutor Covid care să ofere stimulente de 2.000 de dolari familiilor americane.

„600 de dolari pur și simplu nu sunt suficienți atunci când trebuie să alegi între plata chiriei sau a avea ce mânca. Avem nevoie de cecuri de 2.000 de dolari“, posta Biden pe Twitter în 10 ianuarie.

Cu o săptămână mai devreme, în timp ce făcea campanie pentru Jon Osoff și Raphael Warnock în Georgia, Biden a promis că, dacă duo-ul câștiga respectivele locuri din Senat, „va pune capăt blocajelor pe care Washington-ul le aplică stimulentelor de 2.000 de dolari. Acei bani vor fi distribuiți imediat.“

Cu toate acestea, după preluarea mandatului, Biden s-a îndepărtat rapid de ideea respectivă, afirmând acum că familiile vor primi – în cel mai bun caz – 1400 USD, în funcție de veniturile lor.

Secretarul de Presă, Jen Psaki, a încercat să motiveze schimbarea de atitudine, explicând: „După cum știți, în pachetul de 900 de miliarde de dolari adoptat în decembrie erau stipulate plăți de 600 de dolari. Cele actuale sunt de 1.400 USD. Împreună înseamnă 2.000 de dolari. Deci ar îndeplini promisiunea pe care a făcut-o. Și este un lucru la care ține ferm.“

În perioada de campanie, Biden a arătat clar că stimulentul de 2000 de dolari era o prioritate absolută. Nicăieri în declarațiile sale nu a menționat că suma va reieși din combinarea cu cecul de anul trecut.

Salariu minim de 15 USD/oră

Una dintre cele mai reiterate promisiuni de campanie ale lui Biden în 2020 a fost că, sub administrația sa, salariul minim federal va crește la 15 USD pe oră. Dacă ar fi aprobată legea, aceasta ar fi prima modificare a salariului minim pentru guvernul federal de la 2009 încoace.

„Când vom reconstrui mai bine, vom face acest lucru cu salarii mai mari – inclusiv un salariu minim de 15 dolari/oră – beneficii mai bune și drepturi de negociere colectivă mai puternice, care să vă ajute să vă susțineți familiile. În felul acesta vom ridica clasa de mijloc mai sus ca niciodată,“ declara Biden pe Twitter în 16 noiembrie 2020.

Dar, la doar șase săptămâni de la preluarea mandatului, administrația Biden a renunțat deja la idee.

În 25 februarie, Senatul a votat împotriva includerii unei prevederi obligatorii ca salariul minim federal să fie 15 USD/oră în proiectul de lege de ajutor Covid-19 de 1,9 trilioane de dolari.

După ce senatul a votat, președintele Biden nu și-a arătat deloc interesul de a-și folosi puterea executivă pentru a mandata salariul conform promisiunii.

Atacuri aeriene în Orientul Mijlociu

Sub comanda fostului președinte Trump, Statele Unite au efectuat câteva atacuri aeriene în Orientul Mijlociu, inclusiv asasinarea infamului general iranian Quasem Solemani în Irak, în 2020, și atacurile aeriene din 2017 asupra bazelor din Siria după atacurile cu arme chimice împotriva forțelor rebele.

La vremea respectivă, personaje proeminente ale recent alesei administrații Biden s-au grăbit să-l condamne pe fostul președinte și acțiunile sale.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este un alt război în Orientul Mijlociu,“ a declarat Biden în 5 ianuarie 2020, referindu-se la asasinarea lui Solemani.

Atacurile aeriene din 2017 din Siria au fost condamnate de secretarul de presă, Jen Psaki și de vicepreședintele Kamala Harris.

„Îi susțin cu tărie pe bărbații și femeile noastre în uniformă și consider că trebuie să-l tragem la răspundere pe Assad pentru utilizarea nejustificată a armelor chimice. Dar sunt profund îngrijorată de raționamentul legal al atacurilor de aseară“, a declarat vicepreședintele Kamala Harris într-un tweet.

Jen Psaki a pus și ea la îndoială autoritatea legală a lui Donald Trump de a iniția atacurile din 2017, în Siria: „Ce autoritatea legală avem pentru a lansa aceste atacuri? Assad este un dictator brutal. Dar Siria este o țară suverană“, a spus ea într-un Tweet din 2017.

În ciuda retoricii anterioare a lui Biden, Harris și Psaki împotriva acestor atacuri, în 25 februarie, la aproximativ o lună de la preluarea funcției, președintele Biden a autorizat un atac aerian în Siria care viza grupurile de miliție susținute de iranieni.

Biden nu s-a consultat cu Congresul înainte de inițierea atacurilor, ceea ce a provocat o mulțime de întrebări privind legalitatea lor și reacții masive din partea mai multor parlamentari democrați.

Tribuna.US


Distribuie articolul