( Redacţia – Ziaristii.ro )
Până la urmă, conform purtătorului de cuvânt al sindicatului care a USLM care a ieșit de la discuțiile cu autoritățile, s-au schimbat și motivele pentru care s-a declanșat acțiunea.
Inițial, protestatarii nu au oferit nicio explicație.
La prânz, s-a spus că protestele s-au declanșat pentru că Metrorex face concedieri masive, iar autoritățile au tăiat 25% din salarii.
Seara, sindicaliștii au spus că, de fapt, nu s-au făcut nici disponibilizări, nici tăieri de salarii, dar ei au protestat preventiv, pentru că au deficit de personal și pentru că se temeau să nu le fie reduse veniturile!
Ieșit de la discuțiile cu reprezentanții Metrorex, ai Prefecturii și ai confederației sindicale CNSRL – Frăția, unul dintre delegații USLM a spus: „Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii“.
Acesta a pretins în continuare că protestul de vineri nu are legătură cu notificarea de joi, în care Metrorex a pus în vedere firmei sindicatului să elibereze spațiile comerciale din stațiile de metrou până cel târziu pe 2 aprilie.
Totuși, el nu a lămurit de ce s-a organizat în pripă această acțiune ilegală, neanunțată, pentru că problemele enunțate sunt vechi de mai multe luni și, până acum, sindicatul n-a făcut niciun demers. Conform legii, un sindicat trebuie să parcurgă mai multe etape înainte să declanșeze greva. Iar atunci când o face, sindicatul de la Metrou e obligat să notifice în prealabil, pentru ca oamenii să fie avertizați, și să asigure o treime din trenuri, pentru a nu paraliza complet traficul.