Adevaratele culori politice

Adevaratele culori politice

Oricat ar fi de ciudat si paradoxal, viata politica din Romania din zilele acestea are multe asemanari cu viata politica din Romania in 1907, anul sangeroaselor rascoale taranesti. De ce spun aceasta, sa facem o scurta analiza a partidelor politice din Romania. Vedeti dumneavoastra in UE, un partid politic este intemeiat pe traditie, pe o […]

Oricat ar fi de ciudat si paradoxal, viata politica din Romania din zilele acestea are multe asemanari cu viata politica din Romania in 1907, anul sangeroaselor rascoale taranesti. De ce spun aceasta, sa facem o scurta analiza a partidelor politice din Romania. Vedeti dumneavoastra in UE, un partid politic este intemeiat pe traditie, pe o ideologie, are programe de principii si idei, asa ceva nu gasim la cele doua mari partide PSD si PNL care doresc sa alterneze la putere.

Aceste partide sunt in realitate alcatuite nu din partizani, ci din clientela de partid care interactioneaza. Fireste, liderii celor doua partide sunt niste politicieni mai mult sau mai putin cetateni onorabili. Fiind interconectati la banul public si unii si ceilalti, nu pot fi numiti oameni care lucreaza pentru interesul public. Cum credeti ca aceste partide sunt in stare sa demoleze sistemul creat de ele.  Cu asemenea partide si cu asemenea politicieni sistemul lucreaza din plin. Un rol aparte il au liderii acestor partide, care in realitate sunt niste aventurieri in lupta pentru pozitii sociale, distinctii si profituri. Sa nu exageram ca toti sunt la fel, exista si exceptii, politicieni cu caracter, oameni de isprava, dar fiind putini si pierduti in multimea celor rai, nu pot sa rastoarne si sa schimbe sistemul.

Cum va place spectacolul grotesc care se desfasoara zilele acestea la asa zisele „negocieri” dintre PSD si PNL pentru zamislirea guvernului Ciuca ?  Ce sentimente va trezeste schimbul de replici acide dintre politicieni ? Observ ca nimeni din societatea civila nu se revolta, nimeni nu are curajul sa-i apostrofeze. Probabil multi vor zice, ca asa este politica, asa sunt politicienii. Poate ca asistam la apusul nu doar a doua mari partide, ci a unui anume fel de a face politica si de a fi in politica?


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta