Alegeri SUA: Colegiul Electoral a oficializat victoria lui Joe Biden, care la 20 ianuarie 2021 va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite

Alegeri SUA: Colegiul Electoral a oficializat victoria lui Joe Biden, care la 20 ianuarie 2021 va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Alegeri SUA: Colegiul Electoral a oficializat victoria lui Joe Biden, care la 20 ianuarie 2021 va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Colegiul Electoral din SUA a oficializat luni victoria președintelui ales al SUA, Joe Biden, care va deveni la 20 ianuarie 2021 cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite. Joe Biden, care a câștigat votul popular în urma alegerilor din 3 noiembrie la o distanță de șapte milioane de […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Colegiul Electoral din SUA a oficializat luni victoria președintelui ales al SUA, Joe Biden, care va deveni la 20 ianuarie 2021 cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite.

Joe Biden, care a câștigat votul popular în urma alegerilor din 3 noiembrie la o distanță de șapte milioane de voturi de Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă, a obținut majoritatea și în Colegiul Electoral, fiind votat de 302 de electori, cu mult peste cei 270 minim necesari pentru a-și securiza fotoliul prezidențial din Biroul Oval.

Electorii din California i-au acordat cele 55 de voturi de care dispuneau și astfel Joe Biden a obținut 302 voturi, mai mult decât suficiente pentru a fi declarat învingătorul alegerilor, așa cum a fost desemnat și prin votul popular, informează agențiile internaționale de presă.

Congresul Statelor Unite se va întruni pe 6 ianuarie într-o sesiune comună pentru a accepta în mod oficial rezultatele.

După anunțarea votului din Colegiul Electoral, Biden este așteptat să se adreseze națiunii, în timp ce rivalul său, Donald Trump, încă nu și-a recunoscut înfrângerea, un fapt rarisim în istoria scrutinului prezidențial de peste Ocean.

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american.

În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA, dar și prima femeie afro-americancă și prima americancă cu origini sud-asiatice care va prelua această funcție.

Biden a primit 81.282.896 de voturi, cel mai mare număr de voturi primit vreodată de un candidat aflat în cursa pentru Casa Albă, obținând 51,3% din totalul votului popular. Pe 14 decembrie, Biden este așteptat a fi declarat câștigător de Colegiul Electoral, cel mai probabil cu 306 voturi la 232 pentru Donald Trump.

Joseph Robinette Biden s-a născut pe data de 20 noiembrie 1942, în Scranton, Pennsylvania și este al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Barack Obama.

Alegerea lui Joe Biden înseamnă că Statele Unite vor fi conduse de la 20 ianuarie 2021 de cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, generând multiple premiere. Mai întâi, Biden va fi primul fost vicepreședinte de la George H.W. Bush, în 1989, care câștigă funcția supremă în stat. 

De asemenea, Biden (78 de ani) va deveni, în 2021, în momentul preluării funcției cel mai vârstă om politic din SUA care a preluat vreodată funcția de președinte.

Câștigarea funcției prezidențiale reprezintă un moment culminant pentru cariera politică a lui Biden, senator în Senatul SUA timp de 36 de ani în perioada 1973-2009 și vicepreședinte al SUA în perioada 2009-2017. 

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din alte țări, alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor.

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales indirect. Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Populația nu este distribuită în mod egal în statele americane iar scopul acestui sistem este ca statele mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral. Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de “electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul “câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta