Ambasadorul Rusiei la București: Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, provocatoare

Ambasadorul Rusiei la București: Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, provocatoare
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ambasadorul Rusiei la București: Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, provocatoare

( Răzvan Nicolae – Newsweek ) Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat joi că ţara sa consideră manevrele militare de la graniţă ca fiind „provocatoare” şi apreciază că acestea „pun în pericol” situaţia de securitate de la Marea Neagră. Kuzmin nu face decât să reia poziția Moscovei. „Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, […]

( Răzvan Nicolae – Newsweek )

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat joi că ţara sa consideră manevrele militare de la graniţă ca fiind „provocatoare” şi apreciază că acestea „pun în pericol” situaţia de securitate de la Marea Neagră. Kuzmin nu face decât să reia poziția Moscovei.

„Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, la sute, mii şi uneori la câteva zeci de mile de Marea Neagră, sunt văzute de noi ca provocatoare, că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră”, a arătat diplomatul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute online.

El a vorbit şi despre exerciţiul militar Defender Europe 21, care s-a desfăşurat inclusiv pe teritoriul României, şi a apreciat că acesta „a fost împărţit într-o serie de exerciţii şi manevre mai mici, pentru a deveni invizibil pentru OSCE”.

Kremlinul, deranjat de prezenţa militară, prin rotaţie, a forţelor NATO în apropiere de Rusia

„Vorbesc de prezenţa prin rotaţie, divizii ale unor ţări care sunt la mii de mile de graniţa cu Rusia, se rotesc, dar sunt permanent prezente în proximitatea graniţelor ruse. Ce contează pentru noi dacă este o prezenţă prin rotaţie sau nu?

Sunt constant prezente la graniţele noastre şi fac exerciţii, fără să ascundă acest lucru, fac exerciţii de atac împotriva Rusiei. Toate contra-măsurile noastre, în special măsurile noastre militare, exerciţiile au loc pe teritoriul nostru naţional, cu puţine excepţii, când facem exerciţii comune cu forţele belaruse”, a spus Kuzmin.

„Vedem că una din marile dureri de cap ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, anume adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei. Suntem încurajaţi de asemenea activităţi şi obiective declarate în mod deschis. (…)Vedem toate aceste activităţi ca fiind provocatoare, destabilizatoare pentru situaţia strategică militară din Europa”, a punctat Valery Kuzmin.

Ambasadorul a vorbit de nevoia de discuţii despre „metode practice, protocoale de interacţiune la nivel militar”.

Diplomatul a afirmat că nu a fost invitat să vadă baza militară de la Deveselu.

„Nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitaţi. În mandatul meu relativ lung aici am auzit de la colegi că au fost invitaţi (…) să viziteze Deveselu. Noi nu am fost invitaţi”, a mai spus Valery Kuzmin. 


Distribuie articolul