Antony Blinken confirmă că SUA nu sunt interesate să cumpere Groenlanda, ci să-și dezvolte relațiile bilaterale cu aceasta

Antony Blinken confirmă că SUA nu sunt interesate să cumpere Groenlanda, ci să-și dezvolte relațiile bilaterale cu aceasta
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Antony Blinken confirmă că SUA nu sunt interesate să cumpere Groenlanda, ci să-și dezvolte relațiile bilaterale cu aceasta

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat joi că Statele Unite nu sunt interesate de cumpărarea Groenlandei, invalidând definitiv propunerea din 2019 a administrației Trump de a anexa acest teritoriu danez autoguvernat, relatează AFP, preluat de Agerpres. „Pot confirma că este corect”, a declarat Blinken în timpul unei […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat joi că Statele Unite nu sunt interesate de cumpărarea Groenlandei, invalidând definitiv propunerea din 2019 a administrației Trump de a anexa acest teritoriu danez autoguvernat, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Pot confirma că este corect”, a declarat Blinken în timpul unei apariții în Groenlanda alături de oficiali danezi și de premierul Groenlandei, Mute Egede, ca răspuns la întrebarea unui reporter care i-a cerut să „confirme în mod definitiv că Statele Unite nu caută să cumpere Groenlanda”.

În cursul zilei, secretarul de stat a făcut un tur al teritoriului și s-a întâlnit în privat cu premierul pentru a discuta despre “comerț și investiții bilaterale”.

Interesul fostului președinte Donald Trump de a cumpăra Groenlanda a fost menționat pentru prima dată de The Wall Street Journal, în august 2019. Publicația a relatat că persoanele familiarizate cu consultările interne de la Casa Albă au declarat că președintele a ridicat problema în timpul reuniunilor și al cinelor de lucru, consultându-se cu consilierii și ascultând cu mare atenție opinia acestora despre posibilitatea și avantajele deținerii Groenlandei. De asemenea, el a cerut anturajului său de consilieri de la Casa Albă să cerceteze problema.

„Groenlanda nu este de vânzare”, a declarat la acea vreme Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, pentru un ziar danez. „Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparține Groenlandei. Sper din tot sufletul că nu este vorba de ceva serios”.

Trump, iritat de răspunsul danez la ideea sa, a anulat brusc o vizită diplomatică în Danemarca și a descris-o pe Frederiksen drept „nesuferită”, declanșând un incident internațional.

Groenlanda, un teritoriu autonom danez, găzduiește baza aeriană Thule, baza cea mai nordică a armatei americane, situată la aproximativ 750 de mile deasupra Cercului Arctic și construită în 1951. Radarul și postul de interceptare din zonă au încorporat un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, cu o capacitate de detecție care se întinde pe mii de kilometri pătrați pe teritoriul Rusiei.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat în micuţa capitală a Groenlandei, Nuuk, şi au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.


Distribuie articolul