Antony Blinken, primit de Ursula von der Leyen: SUA susțin o Europă unită, liberă și pașnică. Pentru noi, Uniunea Europeană este un partener de prim rang

Antony Blinken, primit de Ursula von der Leyen: SUA susțin o Europă unită, liberă și pașnică. Pentru noi, Uniunea Europeană este un partener de prim rang
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Antony Blinken, primit de Ursula von der Leyen: SUA susțin o Europă unită, liberă și pașnică. Pentru noi, Uniunea Europeană este un partener de prim rang

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Statele Unite sunt un partener important și valoros pentru Uniunea Europeană și dorim să creăm o nouă agendă globală UE-SUA pentru a face față provocărilor, dar și pentru a profita de oportunitățile epocii noastre, a declarat miercuri șefa executivului european, Ursula von der Leyen, în timp ce l-a primit, […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Statele Unite sunt un partener important și valoros pentru Uniunea Europeană și dorim să creăm o nouă agendă globală UE-SUA pentru a face față provocărilor, dar și pentru a profita de oportunitățile epocii noastre, a declarat miercuri șefa executivului european, Ursula von der Leyen, în timp ce l-a primit, la sediul Comisiei Europene, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a asigurat că “Uniunea Europeană este un partener de prim rang” pentru Washington.

“Împărtășim preocupări comune și ar trebui să căutăm oportunități de a lucra împreună dincolo de granițele noastre. (…) Aștept cu nerăbdare o activitate productivă între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii în următorii ani”, a spus von der Leyen, înaintea unor convorbiri bilaterale cu Blinken, care efectuează prima sa vizită la Bruxelles de când a devenit șef al diplomației americane, participând la reuniunea miniștrilor de externe din NATO și având întrevederi cu mai mulți omologi europeni, inclusiv cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că prioritatea imediată este reprezentată de pandemia de coronavirus și consolidarea lanțurilor de aprovizionare globale pentru vaccinuri, reformarea sistemului comercial multilateral, schimbările climatice și problemele de politică externă și de securitate cu accent pe relațiile NATO – UE și provocările reprezentate de China, relațiile cu Turcia sau cu Rusia, despre care șeful diplomației ruse a spus în cadrul unei vizite în China că ele au fost distruse de deciziile UE.

Ea s-a referit și la primele semnale pozitive bilaterale dintre UE și SUA, anume decizia pe care șefa Comisiei Europene care a convenit-o recent cu președintele american Joe Biden de a suspenda toate tarifele impuse în contextul disputelor Airbus-Boeing timp de patru luni.

Blinken, care s-a întâlnit la Bruxelles cu omologii din Italia, Franța, Germania, țările de la Vișegrad sau statele baltice, a reafirmat că SUA se reangajează față de alianțele și parteneriatele sale și revitalizarea lor pentru gestionarea provocărilor acestei epoci.

De aceea, am venit la Bruxelles. Așa cum a spus președintele Biden, SUA vor lucra îndeaproape cu aliații și partenerii noștri din UE pentru a face față provocărilor comune și pentru a îndeplini obiectivele comune pentru o Europă unită, liberă și pașnică“, a spus el.

Anterior vizitei la Comisiei Europene, șeful diplomației SUA a susținut un discurs de politică externă către aliații europeni, subliniind nevoia de a conlucra în pofida unor diferențe. Fără a le nominaliza, acestea cuprind proiectul Nord Stream 2 sau acordul comercial UE – China, pe care SUA nu le privesc cu o optică favorabilă.

Cu toate acestea, Blinken i-a transmis lui von der Leyen: “Noi considerăm Uniunea Europeană un partener de prim rang pe toate subiectele pe care le-ați menționat“, referindu-se astfel la combaterea pandemiei, relațiile comerciale, schimbările climatice sau securitatea globală.

Aflat la întâia sa reuniune cu omologii din NATO, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avut întrevederi bilaterale cu omologul german Heiko Maas, cu omologul italian Luigi Di Maio și cu miniștrii de externe din cele patru țări ale grupului de la Vișegrad. Acestora din urmă, Blinken le-a vorbit despre faptul că țările lor joacă un rol important în consolidarea Europei Centrale și alianței transatlantice și despre adaptarea NATO față de o Rusie agresivă și o Chină asertivă.

Blinken a avut și o reuniune multilaterală cu șefii diplomațiilor de la Londra, Paris și Berlin, alături de care a reafirmat angajamentul față de NATO, relația transatlantică și aprofundarea cooperării UE-SUA, înainte ca joi președintele SUA Joe Biden să participe în premieră la o reuniune prin videoconferință a Consiliului European pentru a relansa alianța transatlantică.


Distribuie articolul