AUR face jocurile Rusiei și în Basarabia: va candida în alegeri pentru a fragmenta și compromite Dreapta pro-europeană

AUR face jocurile Rusiei și în Basarabia: va candida în alegeri pentru a fragmenta și compromite Dreapta pro-europeană
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • AUR face jocurile Rusiei și în Basarabia: va candida în alegeri pentru a fragmenta și compromite Dreapta pro-europeană

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Jocurile tulburi ale AUR, partidul fabricat pentru a sabota din interior România, continuă cu un nou episod în care sunt slujite direct interesele Rusiei. Într-un moment în care președinta pro-europeană a Moldovei a dizolvat Parlamentul controlat de forțele fidele Moscovei și a anunțat alegeri anticipate, George Simion a anunțat că […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Jocurile tulburi ale AUR, partidul fabricat pentru a sabota din interior România, continuă cu un nou episod în care sunt slujite direct interesele Rusiei. Într-un moment în care președinta pro-europeană a Moldovei a dizolvat Parlamentul controlat de forțele fidele Moscovei și a anunțat alegeri anticipate, George Simion a anunțat că AUR va participa la acest scrutin parlamentar.

Ca de fiecare dată în ultimul deceniu, de când obscurul șef de galerie a fost scos la rampă, intervenția vine când controlul Rusiei în Moldova este periclitat.

Și de data aceasta, AUR – care mimează naționalismul și unionismul, dar o face într-un mod ostentativ, strident și ineficient, compromițând ambele noțiuni – iese la rampă ca să lovească indirect în forțele democrate aflate în ascensiune în Moldova.

Comportamentul ostentativ al fostului lider de galerie e folosit de propaganda rusă pentru a le demonstra moldovenilor că românii sunt niște fasciști imperialiști, care vor să pună mâna pe țară

Felul zgomotos și extremist în care George Simion și ciracii săi se manifestă este instrumentat excelent de Rusia și agenții săi de peste Prut pentru a speria populația. O parte a electoratului moldovean nu dorește unirea cu România. O parte și mai mare este încă victima propagandei sovietice din perioada 1940-1990, fiind convinsă că românii sunt fasciști, imperialiști, că vor să ocupe Moldova ca să o jefuiască și să o subjuge.

În acest context delicat, Rusia folosește AUR pentru a stimula temerile și readuce în prim-plan stereotipurile implantate de propaganda sovietică în subconștientul a generații întregi de basarabeni. Liderii partidelor pro-ruse și comuniste de la Chișinău, acompaniați de presa de limbă rusă, arată cu degetul către AUR pentru a demonstra planurile imperialiștilor români și pentru a o discredita pe Maia Sandu, actuala președintă democrată și pro-europeană a Moldovei.

Deși Maia Sandu și partidele democratice de la Chișinău n-au nimic în comun cu formațiunea dubiosului George Simion, totuși ele sunt puse în aceeași oală, lipindu-li-se eticheta de cozi de topor ale României și Occidentului decadent, hrăpăreț și imperialist.

Neinvitat de nimeni, George Simion a invocat-o pe Maia Sandu în discursul său, făcând apel la o candidatură comună a AUR cu forțele democrate de la Chișinău

Maia Sandu a reușit, după luni de lupte, să impună legea în Moldova și să dizolve Parlamentul dominat de forțele pro-rusești. Alegerile anticipate ar urma să aibă loc pe 11 iulie. Deja în jurul Moldovei să dă o aprigă luptă, Uniunea Europeană susținând democrația și forțele grupate în jurul Maiei Sandu, în timp ce Rusia avertizează Occidentul să nu se bage peste sfera sa de influență.

În acest context, exact cum era de așteptat, Rusia a reactivat arma secretă, AUR. George Simion a făcut conferință de presă și a anunțat: “Suntem cu aceeași siglă și cu aceeași denumire începând de săptămâna trecută, înregistrați oficial în registrul partidelor politice de la Chișinău. Este pentru prima oară în istoria celor două state când un partid există pe ambele maluri ale Prutului și vrem să avem parlamentari AUR, parlamentari unioniști în ambele parlamente, de aceea candidăm. (…) Apelul nostru pentru alegerile din 11 iulie este de a crea o forță românească și o singură listă națională, care să intre în Parlamentul de la Chișinău. Pe lângă componenta doamnei președinte Maia Sandu, este nevoie și de o forță românească și întindem mâna către toate organizațiile, persoanele, personalitățile, către toți românii din Basarabia să se alăture AUR (…). Este o șansă unică de a fi prezenți pe ambele maluri ale Prutului. În spatele meu, pentru prima oară în istorie, avem șase parlamentari basarabeni în Parlamentul României“.

George Simion este scos de la cutie în mod regulat, pentru a lovi prin ricoșeu în forțele democrate care i se opun Rusiei în Moldova. În 2012, exact înaintea alegerilor pentru președinție din Moldova, George Simion și banda sa au făcut un circ incredibil la București, tăvălindu-se pe jos, bătându-se cu jandarmii și instalând corturi la Universitate într-o presupusă acțiune unionistă. Incidentele au fost prompt prelucrate la Chișinău de propaganda rusească, pentru a arăta cum imperialiștii români abia așteaptă să câștige alegerile “cozile de topor ale Occidentului”. Atunci au câștigat pro-rușii.

Ulterior, George Simion a provocat alte incidente, fiind expulzat din Moldova. I s-a interzis accesul până în 2023, ceea ce nu l-a împiedicat, astă-primăvară, să încerce să forțeze intrarea în țara vecină.

De fiecare dată, propaganda rusă l-a folosit ca exemplu pentru a arăta cum vor românii să pună mâna pe Moldova.


Distribuie articolul