Bruxelles si Londra la 100 de zile după Brexit

Bruxelles si Londra la 100 de zile după Brexit

Au trecut aproape o sută de zile de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Între timp, pare complicat să calculăm daunele cauzate de acest eveniment împreună cu pandemia COVID-19. Cu toate acestea, unele evoluții pot fi luate în considerare în mod independent și se poate furniza o evaluare generală. În timp ce UE și […]

Au trecut aproape o sută de zile de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Între timp, pare complicat să calculăm daunele cauzate de acest eveniment împreună cu pandemia COVID-19. Cu toate acestea, unele evoluții pot fi luate în considerare în mod independent și se poate furniza o evaluare generală. În timp ce UE și Marea Britanie au negociat un parteneriat după Brexit, evenimentele de aproximativ 100 de zile după separarea formală arată o distanța tot mai mare între Bruxelles și Londra.

Relațiile comerciale

În ultimela suta de zile, multe companii din Marea Britanie s-au confruntat cu costuri vamale exorbitante și cu reglementări economice greoaie, iar volumul relațiilor comerciale cu Europa, în calitate de cel mai important partener financiar al Marii Britanii, a scăzut semnificativ. Volumul exporturilor din această țară către UE în prima lună după Brexit a scăzut cu 40,7 la sută. Importurile din UE au scăzut, de asemenea, în ianuarie.

Situația comercială a început să se îmbunătățească la sfârșitul lunii ianuarie. Dar, la două luni după ce Marea Britanie a părăsit UE, 74% dintre companiile britanice de vârf s-au confruntat cu întârzieri în schimbul de bunuri și servicii cu piețele UE, potrivit grupului comercial din Marea Britanie Make UK. Sondajul arată că mai mult de jumătate dintre companiile britanice s-au plâns de costurile în creștere ale perturbării comerțului mondial din cauza inspecțiilor pandemice și vamale COVID-19. În plus, mai mult de o treime dintre companiile comerciale și-au pierdut vânzările și se tem că această situație va duce în continuare la o recesiune a afacerii lor. Cu toate acestea, guvernul susține că aceste evoluții nu au nimic de-a face cu Brexit, ci din cauza restricțiilor COVID-19.

Conflictele sectare din Irlanda de Nord

Escaladarea tulburărilor din Irlanda de Nord a fost însoțită de distrugerea proprietății publice și de atacuri asupra poliției în ultima săptămână. S-au ridicat îngrijorări cu privire la renașterea și violența conflictelor sectare între naționaliștii catolici pro-irlandezi și protestanții pro-britanici. Începând din ianuarie anul trecut, când Marea Britanie și-a încheiat calitatea de membru în Uniunea Europeană, grupurile loiale țării din Irlanda de Nord au protestat în mod repetat împotriva barierelor din calea importului de bunuri britanice, numind acordul o încălcare a Acordului de Vinerea Mare. De asemenea, ciocnirile s-au intensificat recent, după ce poliția nord-irlandeză a decis să nu dea în judecată liderii Partidului Republican Irlandez (Sinn Féin) pentru participarea la înmormântarea unui fost comandant de informații al Armatei Republicane Irlandeze. Evenimentul a avut loc anul trecut când restricțiile coronariene,inclusiv menținerea distanței sociale, erau la locul lor. Între timp, răspândirea revoltelor pe străzile din Belfast este atât de îngrijorătoare încât Statele Unite, împreună cu liderii Irlandei de Nord, Republicii Irlanda și Regatului Unit, au cerut calm, dar nu s-au făcut progrese.

Interzicerea importurilor de crustacee din Marea Britanie în Europa

Uniunea Europeană (UE) a interzis recent importul de stridii din apă britanică de clasă B. Conform legislației UE de lungă durată, importurile de astfel de moluște din țări terțe sunt posibile numai dacă sunt capturate în apele de cea mai înaltă calitate. Uniunii Europene i se mai permite să exporte stridii din apele britanice de clasă A, capturate în ape mai curate. Deși piața de export de stridii este mică și valorează 12 milioane pe an, aceasta reprezintă mijloacele de trai ale multor pescari. O mare companie de pescuit de stridii din sud-vestul orașului englez Cornwall a declarat că a pierdut 99% din comerțul său în urma interzicerii exporturilor de stridii către Uniunea Europeană. Anterior, mass-media britanică a raportat o scădere de 68% a exporturilor britanice către UE comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea, potrivit experților, s-a datorat coincidenței pandemiei COVID-19 și Brexit.

Concluzie

După 47 de ani de aderare, Marea Britanie a părăsit oficial UE. Guvernul declară că a ajuns la un acord privind viitorul cooperării comerciale cu Uniunea Europeană. Prezentul acord nu oferă Marii Britanii libertatea de a pescui în apele sale, nu o scutește de normele și standardele UE și nu îi oferă suficientă libertate pentru a permite Marii Britanii să semneze acorduri comerciale independente cu alte țări. Poporul britanic va realiza treptat inutilitatea Brexitului. Marea Britanie nu a obținut privilegii speciale în acest acord. Ceea ce este interpretat ca menținerea suveranității sau preluarea controlului asupra țării și destinului este practic lipsit de sens cu restricțiile impuse în acest acord. In afara de asta,tensiunile dintre Marea Britanie și Europa s-au intensificat în ultimele luni din cauza disputelor dintre cele două părți cu privire la exportul vaccinului COVID-19 și continuă.

Într-un cuvânt, ceea ce sa întâmplat în acesta suta de zile, fără îndoială, nu a fost satisfăcător de ambele părți ale acordului. În plus, balanța comercială din prima lună a anului 2021 nu a îndeplinit așteptările, iar COVID-19 a marcat o schimbare semnificativă a interacțiunilor politice dintre Marea Britanie și UE.

( Amin Bagheri – CGTN )


Distribuie articolul