Bunicii sfătoși, Pavăl și Buzatu, cu steagul în jos. S-a dus pleașca electorală, “Vaslui, Capitala Tineretului în 2024”!

Bunicii sfătoși, Pavăl și Buzatu, cu steagul în jos. S-a dus pleașca electorală, “Vaslui, Capitala Tineretului în 2024”!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Bunicii sfătoși, Pavăl și Buzatu, cu steagul în jos. S-a dus pleașca electorală, “Vaslui, Capitala Tineretului în 2024”!

( Alexandru CROITORU – Vremea Noua ) VERDICT… Vasile Pavăl a făcut deplasarea la Cluj pentru a organiza falanga cu care Vasluiul trebuia să cucerească tineretul din România. Juriul l-a măsurat, l-a cântărit și l-a găsit necorespunzător. SPERANȚE… Cu primarul Vasile Pavăl pe post de dirijor, tinerii vasluieni au pierdut, la Cluj, titlul de “Capitala […]

( Alexandru CROITORU – Vremea Noua )

VERDICT… Vasile Pavăl a făcut deplasarea la Cluj pentru a organiza falanga cu care Vasluiul trebuia să cucerească tineretul din România. Juriul l-a măsurat, l-a cântărit și l-a găsit necorespunzător.

SPERANȚE… Cu primarul Vasile Pavăl pe post de dirijor, tinerii vasluieni au pierdut, la Cluj, titlul de “Capitala Tineretului din România în 2024”, în favoarea celor de la Ploiești. Speranța rămâne pentru ediția următoare, încurajatoare fiind calificarea în primele trei orașe ale țării care și-au dorit ca în anul 2024 să fie gazda acestui important eveniment. Echipa de tineri care a fost prezentă la Cluj, în frunte cu primarul Pavăl, nu a reușit să convingă juriul la prezentarea proiectului. Vasile Pavăl și-a asumat eșecul, mai ales că în fața juriului acesta a fost principalul vorbitor. “Probabil n-a fost empatie, nu s-a transmis emoția cum trebuie și cred că juriul a fost și deranjat că însuși primarul s-a băgat în față și nu i-a lăsat pe tineri să se exprime. Că de fapt noi vorbim de un proiect al tinerilor, pentru tineri și doar sprijinit de autoritățile locale. La noi s-a politizat mult și prin intermediul unor tineri politruci, care au primit sinecurile corespunzătoare, au predat proiectul unor politicieni ca vehicul electoral, mai ales că anul 2024 este unul în care se fac toate alegerile. Pavăl se apără și spune că din contra, Vasluiul nu putea câștiga de la prima încercare: “Toate orașele care au fost până acum capitală a tineretului nu au reușit din prima, ci la a doua încercare. Așa că noi ne pregătim la anul și mai bine, avem experiență, avem entuziasm și o echipă minunată. Noi, cei din Primărie, vom sprijini acest proiect în continuare”. Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iași, iar în prezent, Constanța poartă acest titlu.

Dezamăgiți, tinerii vasluieni care au muncit pentru ca Vasluiul să obțină titlul de “Capitala Tineretului din România în 2024”, s-au întors de la Cluj cu speranța că, anul viitor, vor fi mult mai bine pregătiți pentru a obține acest titlu. Anul acesta, orașul declarat câștigător a fost municipiul Ploiești, aflat la a doua încercare. Însă dacă până acum nu s-a spus nimic din culisele acestui proiect, acum, la ceas de bilanț, unii au răbufnit și au spus lucrurile pe față. “Am avut cel mai bun proiect și am pierdut la prezentare. De ce? Pentru că totul s-a politizat. Noi am avut încredere în oameni precum Teodora Panainte care ne-a predat cu totul la PSD. Făceam o întâlnire cu autoritățile locale, ea, pac! Politiza totul. Ne trezeam pe site PSD sau a altor instituții cu poze, de parcă eram militanți politici. Și la Ploiești s-a implicat mult politicul. Acolo au fost cei din PNL, dar au făcut-o altfel. Nu au folosit proiectul ca vehicul electoral, ci doar au vrut ca orașul lor să fie în anul electoral 2024, capitala tineretului. Ei au venit pe scenă la prezentarea proiectului cu un viceprimar tânăr, noi am fost cu domnul Pavăl care nu ne-a lăsat să prezentăm proiectul, că s-a băgat mereu peste noi. Normal că juriul ne-a sancționat.

Pavăl, “bunicul” sfătos care a tras echipa de tineri în jos

Juriul competiției a fost unul independent, anul acesta fiind format din reprezentanți ai unor instituții din domeniul educației, precum și din partea unor ONG-uri și companii. Orașul câștigător, Ploiești-ul, primește un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024. În această perioadă, echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă a tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului.

În plus, ne-a surprins prezența, alături de noi, a primarului Vasile Pavăl care și-a făcut timp să meargă la Cluj, alături de delegația tinerilor vasluieni”, spune Ciprian Hordilă, unul din tinerii care s-au ocupat de acest proiect și care s-a ocupat cu relația cu antreprenorii. Și acesta, la rândul său, este un antreprenor, care în fiecare an organizează festivalul Open Camp.


Distribuie articolul