Buzatu și Pavăl, salarii de nouă ori mai mari decât cele ale muritorilor de rând, grație lui Solomon Americanu’

Buzatu și Pavăl, salarii de nouă ori mai mari decât cele ale muritorilor de rând, grație lui Solomon Americanu’
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Buzatu și Pavăl, salarii de nouă ori mai mari decât cele ale muritorilor de rând, grație lui Solomon Americanu’

( Simona DANDA – Vremea Noua ) BANI MAI MULȚI… Salariul președintelui Consiliul Județean, Dumitru Buzatu, și cel al primarului Pavăl vor crește de la 18.720 lei la 20.700 lei. Adrian Solomon, parlamentarul care a propus modificarea legii, spune că „sunt reglaje fine. Legile nu sunt date de Dumnezeu, sunt făcute tot de noi” PRIVILEGIAȚI… […]

( Simona DANDA – Vremea Noua )

BANI MAI MULȚI… Salariul președintelui Consiliul Județean, Dumitru Buzatu, și cel al primarului Pavăl vor crește de la 18.720 lei la 20.700 lei. Adrian Solomon, parlamentarul care a propus modificarea legii, spune că „sunt reglaje fine. Legile nu sunt date de Dumnezeu, sunt făcute tot de noi”

PRIVILEGIAȚI… Salariile aleșilor locali vor crește considerabil începând de luna viitoare. Parlamentarii au adoptat un proiect de lege care prevede că noile lefuri ale acestora se vor calcula în funcție de venitul minim pe economie din 2021, adică 2.300 de lei, și nu de cel din 2019, când era 2.080 de lei. Salariul președintelui Consiliul Județean, Dumitru Buzatu, sau cel al primarului Pavăl este de nouă ori mai mare decât venitul minim pe economie din 2019. Astfel, indemnizația acestora va crește de la 18.720 lei la 20.700 lei. Însă nu doar ei sunt vizați, ci și vicepreședinții Consiliului Județean, viceprimarii, primarii comunelor, precum și angajații din administrația publică. Spre exemplu, în cazul unui primar care păstorește o comună cu 3.001-5.000 locuitori, salariul va crește de la 9.360 lei la 10.350 lei. Amendamentul care stabilește noile indemnizații ale aleșilor locali a fost însușit de deputatul bârlădean Adrian Solomon, potrivit căruia modificările aduse „sunt reglaje fine. Legile nu sunt date de Dumnezeu, sunt făcute tot de noi”. Acesta consideră că „un salariu mai mare este prima formă de luptă împotriva corupției. Noi ne-am obișnuit să luptăm cu efectele corupției, nu cu cauzele. Un om care are un salariu mai mare este mai atent cu banul public”. Inițiativa legislativă a fost, însă, intens criticată în spațiul public, fiind considerată total nepotrivită pentru perioada economică prin care trece România. „Solomon, alături de prietenii lui, este doar reprezentantul vizibil al unui dezmăț bugetar continuu. Banii din taxele și impozitele tale vor ajunge acum în buzunarele primarilor, în loc de școli, spitale sau drumuri. Cheltuielile statului român în acest moment nu mai sunt sustenabile. Ne împrumutăm ca să plătim salarii mărite. Acum și pentru aleșii locali”, a comentat pe Facebook deputatul Mihai Botez.

Camera Deputaților a adoptat, săptămâna trecută, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferența de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Funcționarii publici și personalul contractual din Ministerele Transporturilor și Culturii, precum și din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%. Parlamentarii au adoptat cu această ocazie și un amendament care vizează indemnizațiile aleșilor locali: acestea să fie calculate în funcție de salariul minim pe economie aflat în plată în 2021, adică 2.300 lei, nu în 2019, când era 2080 lei. Astfel, salariul unui primar de comună cu până la 3.000 locuitori va crește de la 8320 lei la 9.200 lei, iar cel al unui primar de municipiu reședință de județ va crește de la 18.720 lei la 20.700 lei. De asemenea, și indemnizațiile vicepreședinților Consiliului Județean și ale viceprimarilor municipiului Vaslui vor crește de la 16.640 lei la 18.400 lei.

Deputatul Mihai Botez: “între timp, măsuri care ar ajuta toți angajații, inclusiv pe cei din privat, sunt ignorate cu desăvârșire”

Parlamentarii din opoziție au criticat inițiativa de a majora indemnizațiile aleșilor locali, considerând-o nepotrivită pentru deficitul bugetar cu care se confruntă România. Unul dintre cei care și-au exprimat public nemulțumirea este deputatul Mihai Botez: „Adrian Solomon le oferă primarilor, viceprimarilor și președinților de consilii județene încă 10% la salariu. Asta își doresc cetățenii? Săptămâna trecută, Adrian Solomon și-a susținut un amendament în Camera Deputaților prin care s-a majorat coeficientul de calcul al salariilor pentru aleșii locali. Coaliția PSD-PNL-UDMR l-a votat imediat, deși acesta era un amendament respins în comisii. Asta în condițiile în care inflația este din ce în ce mai mare, iar nivelul de viață scade din ce în ce mai mult. Votul s-a dat chiar înainte de marea economisire anunțată de prim-ministrul Ciucă și de Ciolacu, care urmează să înceapă de la 1 iulie. Asta dacă va începe, evident. Aș face observația că tot săptămâna trecută, membrii coaliției au mai aruncat cu sporuri și bonusuri în angajații de la câteva ministere. Între timp, măsuri care ar ajuta toți angajații, inclusiv pe cei din privat, sunt ignorate cu desăvârșire. Reducerea TVA pentru combustibil, eliminarea taxelor pe echivalentul salariului minim – două propuneri de bun simț care pur și simplu sunt ignorate de coaliție. De ce? Pentru că așa vor. Solomon, alături de prietenii lui, este doar reprezentantul vizibil al unui dezmăț bugetar continuu. Banii din taxele și impozitele tale vor ajunge acum în buzunarele primarilor, în loc de școli, spitale sau drumuri. Cheltuielile statului român în acest moment nu mai sunt sustenabile. Ne împrumutăm ca să plătim salarii mărite. Acum și pentru aleșii locali”, a scris pe Facebook deputatul Mihai Botez.

Adrian Solomon: “Un om care are un salariu mai mare este mai atent cu banul public”

EXPLICAȚII… Contactat telefonic, deputatul Adrian Solomon a explicat cum a apărut amendamentul pe care și l-a însușit: „au fost cereri din partea asociațiilor municipiilor, orașelor, comunelor, de a actualiza indemnizațiile aleșilor locali. Astfel, se poate rezolva și problema celor care lucrează în cadrul proiectelor pe fonduri europene, pentru că sunt limitați de indemnizația viceprimarului. Cu un spor de 25% pentru un funcționar din subordine, se depășea indemnizația de bază a viceprimarului, cu toate măsurile succesive care au avut loc din 2018 încoace. Trebuie să deblocăm activitatea pentru că e nevoie de o mobilizare exemplară la nivelul administrațiilor locale pentru atragerea fondurilor din PNRR, pentru finalizarea exercițiului bugetar pe fonduri europene pentru celelalte proiecte. Nu trebuie să pierdem oameni cu experiență din cauza unor măsuri care s-au prelungit mai mult decât e necesar. Trebuie să deblocăm activitatea și să se revină la performanța binecunoscută în administrația locală, pentru că fondurile europene au fost cel mai bine gestionate la nivelul comunităților locale”. Întrebat dacă era momentul oportun pentru majorarea salarială, având în vedere deficitul bugetar și inflația mare cu care se confruntă România, deputatul a explicat: “asta este și ideea. Când sunt astfel de momente complicate în economie, e bine să le dai o mână de ajutor celor care se pricep la administrație, că altfel pleacă în mediul privat, unde primesc mai mult. Fără ei, este greu să atragi fonduri europene, să faci exerciții bugetare complete. Până la urmă, un salariu mai mare este prima formă de luptă împotriva corupției. Noi ne-am obișnuit să luptăm cu efectele corupției, nu cu cauzele. Un om care are un salariu mai mare este mai atent cu banul public. Noi considerăm că așa trebuie să acționăm pentru a face din administrația publică locală o administrație performantă, care să ducă la dezvoltarea comunităților și la împlinirea tuturor dezideratelor și promisiunilor făcute cetățenilor”.

Solomon se dă american când vine vorba de salariile de la privat și induce ideea că aceștia fac un management de resurse umane defectuos

AROGANȚĂ… Întrebat dacă nu cumva prin această măsură se mărește și mai mult discrepanța salarială dintre bugetari și cei din mediul privat, deputatul bârlădean a spus că angajatorii trebuie să își “fidelizeze” angajații oferindu-le salarii atractive. “Sunt angajatori care nu ar da niciun beneficiu angajaților lor, eu îi îndemn să gândească că în vremuri de criză orice om este important, trebuie să-i țină aproape și doar prin salarii atractive vor putea să-și fidelizeze oamenii cei mai buni. Să nu se mai plângă că nu au meseriași, că nu au specialiști, pentru că îi fugăresc cu salarii minime. America nu s-a ridicat cu salarii minime. America s-a ridicat cu muncă bine plătită. Așa că ei trebuie să ia exemplu din sectorul bugetar și să aplice măsurile date de Guvern de la 1 iunie, referitoare la mărirea unitară a salariului minim, astfel încât să nu mai pătească cei 200 lei în plus, cheltuieli către stat. De asemenea, eu îi îndemn să reintroducă coeficienții de ierarhizare, să nu îi mai vedem pe cei experimentați, cu vechime de 10-20 ani, la același nivel salarial cu cel al debutantului sau celui necalificat. Lucrurile acestea trebuie clarificate prin dialog social real între sindicate și angajatori sau între salariați și angajatori și să nu mai lăsăm totul pe seama Guvernului. Guvernul nu poate mări prin hotărâre de guvern foarte mult salarizarea în mediul privat. Prin urmare, trebuie să se regândească tot ceea ce înseamnă relație angajați-angajatori, pentru că lucrătorii sunt coloana vertebrală a unei afaceri. Fără ei, afacerea nu ar exista. Așa că le transmit criticilor mei să plătească salarii ca în America!”, a spus deputatul bârlădean.


Distribuie articolul