Câciu anunţă un nou val de scumpiri. Când e de aşteptat să izbească?

Câciu anunţă un nou val de scumpiri. Când e de aşteptat să izbească?
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Câciu anunţă un nou val de scumpiri. Când e de aşteptat să izbească?

( Ana Ion – TheEpochTimes ) Ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că românii s-ar mai putea confrunta cu un nou val de scumpiri la jumătatea acestui an, dacă nu se va interveni împotriva inflaţiei. Oficialul a susţinut că Guvernul va acţiona cu politica fiscal-bugetară împotriva inflaţiei, în bună colaborare cu Banca Naţională care […]

( Ana Ion – TheEpochTimes )

Ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că românii s-ar mai putea confrunta cu un nou val de scumpiri la jumătatea acestui an, dacă nu se va interveni împotriva inflaţiei.

Oficialul a susţinut că Guvernul va acţiona cu politica fiscal-bugetară împotriva inflaţiei, în bună colaborare cu Banca Naţională care va funcţiona pe filiera politicii monetare, precizând că există trei valuri inflaţioniste care se suprapun în acest moment. Pe lângă inflaţia cauzată de creşterea preţului la energie şi cea cauzată de balanţa comercială, urmează un nou val inflaţionist cauzat de ridicarea dobânzilor de către băncile naţionale.

Ministrul a mai ţinut să sublinieze că inflaţia afectează inclusiv bugetul de stat, căci aşa cum cresc încasările, cresc şi cheltuielile.

„Încasările suplimentare la buget se datorează taxelor amânate în 2020, care au fost eşalonate şi au venit la bugetul pe 2021 şi vor veni în continuare şi în 2022. Inflaţia creează un volum mai mare de venituri dar niciun finanţist cu adevărat profesionist nu ar trebui să se bucure. Aşa cum îţi influenţează veniturile, îţi influenţează şi cheltuielile”, a afirmat Adrian Câciu, la B1 TV.

„Inflaţia cu care ne confruntăm are două componente care se resimt şi una care va veni. Cele care se resimt, le ştim cu toţii. În primul rând este inflaţia, datorată preţurilor la energie care are componentă internă şi componentă externă. Noi avem o explozie a preţurilor la energie. Este o parte a inflaţiei. O altă parte a inflaţiei se datorează importurilor. Suntem o ţară care depindem de importuri, mai ales pe investiţii, unde nu avem producţie internă. Aceasta este ceea ce resimţim astăzi.

Va mai veni un val de inflaţie peste noi care se numeşte, în termeni profesionali, inflaţia monetaristă, cea care este declanşată de explozia de capital care a avut loc în SUA şi în Europa. S-au tipărit bani. Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflaţie generată de dobânzi sau inflaţia monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflaţie se suprapun, iar grosul inflaţiei în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”, a punctat ministrul.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta