( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )
Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern au încercat vineri, 14 mai, să facă progrese în campania lor de reducere a extremismului online, după ce aceasta a primit un impuls odată cu aderarea SUA la inițiativă, relatează dpa, preluat de Agerpres.
Discuțiile dintre cei doi lideri au marcat printr-un summit prin videconferință doi ani de la lansarea Apelului de la Christchurch, o inițiativă care poartă numele orașului neozeelandez în care un bărbat înarmat de extremă-dreapta a masacrat 51 de persoane în două moschei la 15 martie 2019, în timp ce își transmitea în direct atacul pe Facebook.
Internetul este de mult timp o sursă de materiale radicale pentru persoanele izolate și influențabile.
Campania, care își propune să reunească guverne și platforme tehnologice de top, a fost impulsionată de decizia președintelui american Joe Biden de a se alătura inițiativei, după ce predecesorul său Donald Trump i-a întors spatele.
„Cu toții avem un rol de jucat în continuarea punerii în aplicare a angajamentelor din cadrul Apelului de la Christchurch. În această seară ne-am reafirmat dorința de a continua împreună pe acest drum”, a scris Macron pe Twitter după summitul de la Christchurch consacrat combaterii terorismului online. „Nu există niciun loc pentru conținutul terorist și extremist violent, nicăieri, fie că este online sau offline”, a adăugat Macron.
La rândul ei, Jacinda Ardern a ridicat problema înţelegerii algoritmilor meniţi să optimizeze conţinuturile social media, a consemnat Reuters, citat de Agerpres.
„Existenţa algoritmilor în sine nu este neapărat o problemă, problema este dacă sunt folosiţi sau nu în mod etic. Aceasta este una din cele mai importante chestiuni pentru comunitate în următorul an, pe lângă extinderea reţelei”, a declarat premierul neozeelandez sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată după forum.
Jacinda Ardern a menţionat că cele mai importante firme de IT au exprimat o dorinţă reală, în cadrul summitului, de a folosi algoritmii pentru „intervenţii pozitive”, dar nu a dat detalii privind modul în care aceste companii vor modifica utilizarea algoritmilor care controlează conţinuturile considerate nocive şi care pot duce la radicalizare.
În urma reuniunii virtuale, președintele francez a precizat că 55 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE, două organizații internaționale și 10 companii fac parte în prezent din această inițiativă.
Macron a salutat decizia SUA de a se alătura inițiativei. Cu toate acestea, unele națiuni-cheie, inclusiv China și Rusia, nu au semnat această inițiativă.
Participanților la apelul de la Christchurch li se cere să se angajeze la eliminarea conținutului terorist și extremist violent de pe rețelele de socializare și de pe alte platforme online.