Cât de puternică este Rusia, în raport cu Ucraina. Unde se regăsește România

Cât de puternică este Rusia, în raport cu Ucraina. Unde se regăsește România
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cât de puternică este Rusia, în raport cu Ucraina. Unde se regăsește România

( Ovidiu Hațegan  – G4Media.ro ) Recenta criză de la granița Ucrainei a readus în discuție raportul de forțe între marile puteri ale lumii. Tehnologia, organizarea, dotările și bugetele fac diferența între cele mai puternice armate. Cât de tari sunt armatele lumii și care este clasamentul lor Când este vorba despre numărul soldaților, nici o […]

( Ovidiu Hațegan  – G4Media.ro )

Recenta criză de la granița Ucrainei a readus în discuție raportul de forțe între marile puteri ale lumii. Tehnologia, organizarea, dotările și bugetele fac diferența între cele mai puternice armate.

Cât de tari sunt armatele lumii și care este clasamentul lor

Când este vorba despre numărul soldaților, nici o armată din lume nu se apropie de cea a Chinei.

Dacă sunt luate însă în calcul și alte elemente, cum ar fi numărul armelor, diversitatea lor, industriile care deservesc sistemul militar, stabilitatea financiară, organizarea și bugetul, Statele Unite ale Americii conduc detașat.

Între cele două forțe, se strecoară cu ușurință Rusia, considerată în prezent cea de-a doua putere militară a lumii, grație arsenalului ei nuclear .

Potrivit estimărilor Global Firepower, Republica Populară Chineză are 2,19 milioane de militari activi. Statele Unite au semnificativ mai puțini: 1,4 milioane, iar Rusia puțin peste un milion.

Rusia – 4 tendințe

Schimbările în forțele armate ale Federației Ruse au loc lent, consideră experții de la International Centre for Defence and Security – ICDS.

Într-un articol publicat în ICDS Diplomaatia Magazine, aceștia au identificat patru evoluții principale ale capacității militare rusești.

Creșterea rapidă a bugetului de apărare al Rusiei a încetinit

Bugetul de apărare oficial planificat al Rusiei (plus alte cheltuieli militare, inclusiv articole clasificate) pentru 2021 este de 3,11 trilioane de ruble. Aceasta este aproape aceeași cu cheltuielile efective din 2020 (3,12 trilioane).

De câțiva ani însă, bugetul rus al apărării nu a atins nivelurile record din 2016 (3,7 trilioane de ruble). Este important de reținut și că rubla s-a depreciat de-a lungul anilor. Convertit în euro, bugetul pentru apărare al Rusiei pentru 2021 este cu aproximativ 16% mai mic decât cel de anul trecut, potrivit ICDS.

În 2019 Rusia s-a clasat pe locul patru în lume în ceea ce privește cheltuielile militare, după SUA, China și India.

Armele nucleare rămân o prioritate

Armele nucleare sunt probabil singura capacitate militară în care Rusia poate fi considerată la egalitate cu SUA.
Pe parcursul ultimilor zece ani, patru din 11 submarine nucleare strategice au fost înlocuite cu altele noi și șapte din cele nouă divizii de rachete au fost rearmate cu rachete moderne.

  • „Printre alte măsuri, rachetele balistice sol-sol Iskander au fost plasate strategic de-a lungul întregii frontiere de vest. Acesta este un sistem de arme de neegalat de țările NATO din Europa, dar care teoretic ar putea distruge infrastructura sistemului de apărare antirachetă al SUA, pe lângă alte ținte importante.
  • Rachetele de croazieră Kalibr, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 km, care au fost desfășurate în Flota Baltică din Rusia începând cu 2016, ar putea fi, de asemenea, adăugate pe listă.
  • Printre altele, aceste sisteme de arme trebuie să asigure un avantaj în timp pentru Rusia în desfășurarea operațiunilor militare în Europa, permițându-i să distrugă concentrațiile de trupe NATO și infrastructura logistică într-un stadiu incipient” – Mikk Marran, ICDS.

Reforma forțelor convenționale a fost continuă și constantă

Forțele armate ruse staționate în vestul țării sunt mult mai capabile decât acum zece ani. Una dintre schimbările mai substanțiale a fost decizia, în urmă cu aproximativ zece ani, de a reveni la structura din era sovietică a forțelor terestre.

Obiectivul Rusiei pentru viitorul apropiat este menținerea dominanței locale și regionale

Desfășurarea de forțe în zona de Vest cuprinde în total peste 150.000 de militari.

Structurile armatei de luptă, adică cele trei armate și corpul de armată din regiunea Kaliningrad, au în total aproximativ 65.000 de soldați. În plus, există trupe aeriene care se pot desfășura rapid.

Unitățile obișnuite pe flancul de Vest includ un total de aproximativ 900 de tancuri, 1.800 de vehicule blindate și vehicule de luptă, 1.000 de sisteme de artilerie autopropulsate, 300 de sisteme de artilerie cu rachete și 48 de lansatoare de rachete Iskander.

Potrivit analizei ICDS, Flota Baltică are în total 35 de vase de luptă și două submarine. În zona Baltică, Rusia mai are aproape permanent 80 de bombardiere și 160 de elicoptere de atac.

În comparație cu trupele NATO din regiunea Mării Baltice și Europa de Est, forțele armate ruse domină la toate categoriile, cu excepția tancurilor și submarinelor.

Într-o confruntare directă cu Ucraina, Rusia ar domina la toate capitolele.

Armata Rusiei, la fel ca și populația sa, este mai numeroasă de mai bine de trei ori decât cea a Ucrainei, care are aproximativ 255.000 de oameni și aproximativ 900.000 de rezerviști.

Potrivit Business Insider, Ucraina cheltuiește acum aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru armată, aproape dublu față de ceea ce făcea înainte de 2014.

Dar Rusia cheltuiește cu mult mai mult și deține o serie de capacități mult mai mari și mai moderne, care ar face rezistența pe termen lung a Ucrainei, aproape imposibilă.

Capacitățile sale variază de la mijloacele aeriene și navale moderne până la rachetele de croazieră supersonice care pot atinge cu exactitate ținte de la o distanță sigură. Cu toate că a beneficiat de suport american în ultimii ani, analiștii cred că Ucrainei îi lipsește capacitatea de a rezista.

  • ”În primele zile ale războiului, Rusia ar putea să țintească cu ușurință infrastructura și facilitățile cheie mult în spatele liniilor ucrainene. Acest lucru ar reduce în cele din urmă capacitatea militarilor de a lupta pe linia frontului, potrivit analiștilor” – Business Insider.

Bugetul Rusiei este enorm doar comparat cu cel al Ucrainei, însă este infim pe lângă cheltuielile americane pentru apărare.

Potrivit informațiilor oficiale ale Departamentului Apărării, SUA are în 2021 un buget de 740,5 miliarde de dolari.

SUA sunt urmate de China cu un buget de 178,2 miliarde și de India cu 73,6 miliarde de dolari (bugete estimate, în lipsa datelor oficiale).

Cel de-al patrulea buget este al Germaniei, țara europeană care cheltuiește în 2021 aproximativ 57 de miliarde de dolari.

România, locul 41 în clasament

România are un Pwer Index de 0.6953 și se află pe locul 41, cu o armată de aproximativ 70.000 de militari activi și cu alți circa 50.000 de rezerviști.

Bugetul estimat pentru 2021 este de 5,9 miliarde de dolari.


Distribuie articolul