Cât timp poate continua Trump să conteste legal alegerile prezidențiale?

Cât timp poate continua Trump să conteste legal alegerile prezidențiale?
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cât timp poate continua Trump să conteste legal alegerile prezidențiale?

Președintele Trump se confruntă cu o serie de termene limită luna viitoare pentru a-și încheia contestațiile legale privind rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, pe măsură de America se pregătește pentru Ziua Inaugurării pe 20 ianuarie 2021. Trump, care refuză să admită proiecția că Joe Biden este noul președinte, a intentat o serie de procese electorale […]

Președintele Trump se confruntă cu o serie de termene limită luna viitoare pentru a-și încheia contestațiile legale privind rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, pe măsură de America se pregătește pentru Ziua Inaugurării pe 20 ianuarie 2021.

Trump, care refuză să admită proiecția că Joe Biden este noul președinte, a intentat o serie de procese electorale care aduc acuzații de conduită necorespunzătoare oficială și alte ilegalități în câteva state cheie.

O serie de procese au fost acceptate, altele respinse, renumărarea din Georgia îl indică pe Biden câștigător, se așteaptă o renumărare în două districte din Wisconsin, iar săptămâna aceasta se așteaptă ca echipa de avocați ai campaniei Trump să lanseze noi procese în Pennsylvania.

Primul termen limită cu care se confruntă Trump este data „de siguranță” stabilită de legea federală după contestarea alegerii președintelui Rutherford B. Hayes în 1876.

Conform Legii Numărătorii Electorale din 1887, statele au până la șase zile înainte de întrunirea Colegiului Electoral să soluționeze orice litigii legate de alegeri și pentru a finaliza procesele de renumărări de voturi, acolo unde este cazul.

În 2020, această dată este 8 decembrie, dată după care statele nu mai pot lua în considerare alte contestații și astfel pot certifica rezultatele alegerilor prezidențiale.

Marea majoritate a statelor au legi care stabilesc aceleași termene pentru certificarea voturilor și soluționarea cazurilor în instanță, toate încadrându-se în termenul de 30 de zile de la alegeri, potrivit Conferinței Naționale a Legislativelor de Stat.

Dar opt state – Indiana, Iowa, New Jersey, North Carolina, Ohio, Tennessee, Texas și Virginia – impun ca „disputele legate de selecția electorilor prezidențiali să fie soluționate la timp pentru a respecta termenul limită de siguranță.

Al doilea termen limită cu care se confruntă Trump este întrunirea Colegiului Electoral, ai cărui 538 de membri se întrunesc în statele lor și unde aleg președintele.

În conformitate cu o lege adoptată în 1948, votul are loc „în prima zi de luni după a doua zi de miercuri din decembrie”, care în acest an este data de 14 decembrie.

Campania Trump trebuie să obțină o victorie majoră într-unul dintre aceste procese intentate pentru a crea un precedent și pentru a putea întoarce lucrurile în favoarea lui.

Tribuna.US


Distribuie articolul