Ce fel de Presedinte consideram ca este mai bun ?

Ce fel de Presedinte consideram ca este mai bun ?

Pana acum Romania a cunoscut doua tipuri de presedinte, unul reprezentat de Ion Iliescu care s-a straduit sa creeze un sistem in care presedintele Romaniei sa fie un arbitru ales de popor si celalalt tip reprezentat de Traian Basescu care a intors pe dos sistemul creat de Ion Iliescu, transformand presedintele intr-un actor activ pe […]

Pana acum Romania a cunoscut doua tipuri de presedinte, unul reprezentat de Ion Iliescu care s-a straduit sa creeze un sistem in care presedintele Romaniei sa fie un arbitru ales de popor si celalalt tip reprezentat de Traian Basescu care a intors pe dos sistemul creat de Ion Iliescu, transformand presedintele intr-un actor activ pe plan politic.

Actualul presedinte Johannis incearca sa duca o politica de amestec intre cele doua teorii. Dupa primul mandat in care mai mult a preferat sa duca teoria lui Iliescu acum observam la el o imbratisare a teoriei lui Basescu, incercand sa incalece societatea si clasa politica romaneasca. Incotro? Domnul Johannis sustine ca spre o Romanie moderna, totusi modernizarea Romaniei intarzie, in ciuda actualului presedinte Johannis jucator si pus pe fapte mari.

Ideea de presedinte popular amestecata cu cea de presedinte jucator exprima o teama care bantuie clasa politica romaneasca. Ce poate fi mai amenintator pentru clasa politica decat un presedinte ales prin vot popular, inzestrat cu prea multe puteri, de aceea Dragnea si PSD-ul au cautat prin toate mijloacele sa taie din atributiunile presedintelui si sa il aduca la stadiu de decor. Sunt sigur ca actualii politicieni ar dori ca viitorii presedinti sa fie alesi de catre parlamentari, dar mai trebuie s atreaca un hop si anume referendumul pentru modificarea Constitutiei, iar personal imi vine destul de greu sa cred ca romanii vor renunta de buna voie la votul lor pentru alegerea presedintelui.

In Romania poporul se dovedeste a fi greu de guvernat, tentatia autoritarismului la romani este mai puternica decat libertatea.


Distribuie articolul