By Mihai Botez – Deputat USR-PLUS Vaslui – Copresedinte Filiala Judeteana USR-PLUS Vaslui
Vorbim des despre depolitizare, dar pe scurt, ce e politizarea și de ce ne încurcă ea în eforturile noastre de dezvoltare?
Situația actuală este următoarea: legea creează un cadru prin care șefii deconcentratelor, așa cum este și DSP (Direcția de Sănătate Publică) ar trebui să aibă niște directori care să dea un concurs și să rămână pe acel post un mandat de 4 ani, dacă nu face prostii prea mari sau nu dă dovadă de incompetență; cadrul legislativ este bun, dar politicienii de până acum au făcut în așa fel încât să se sară peste concurs, iar majoritatea directorilor, nu doar de la DSP, sunt numiți prin delegare.
Ce înseamnă delegarea?
În primul rând aceste persoane care sunt apropiate politicienilor dacă deja sunt funcționari publici e foarte ușor să fie delegați la conducere. Dacă nu sunt funcționari atunci sunt angajați câteva zile la o primărie prietenă și apoi sunt detașați în funcția vizată. Delegarea în acest mod ca regulă și nu ca excepție înseamnă de fapt favorizarea clientelismului de partid și captivarea unei instituții de stat în interesul partidului de guvernare și nu al interesului public pentru că cel care a fost numit prin detașare, poate să și zboare din funcție la fel de repede, pe când cineva care intră acolo pe concurs, mult mai greu poate fi destituit.
Mă bucur să văd că ministra sănătății, Ioana Mihăilă, continuă demersul lui Vlad Voiculescu de a organiza concursuri în deconcentratele din subordinea Ministerului Sănătății, astfel încât noii directori să răspundă doar de obiectivele trasate de la minister și nu de la șefii partidelor din județ.
Aș vrea să menționez că tot în cadrul Ministerului Sănătății se organizează concursuri pentru Casele Județene de Asigurări de Sănătate și se vor organiza și pentru Serviciile de Ambulanță Județene.