Ce înseamnă „inflația zero” a Rusiei?

Ce înseamnă „inflația zero” a Rusiei?

( Leila Latipova – The Moscow Times ) Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia a reușit să „să stăpânească” inflația după ce datele au arătat că aproape o lună de inflația a fost zero.  „Din a doua jumătate a lunii mai, creșterea prețurilor s-a oprit. Acum inflația este la zero”, a spus Putin […]

( Leila Latipova – The Moscow Times )

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia a reușit să „să stăpânească” inflația după ce datele au arătat că aproape o lună de inflația a fost zero. 

„Din a doua jumătate a lunii mai, creșterea prețurilor s-a oprit. Acum inflația este la zero”, a spus Putin la o ședință de guvern. 

Dar, în timp ce prețurile stabile ar putea părea o veste bună, unii analiști au sugerat că cifrele sunt de fapt un semn îngrijorător. 

Serviciul de Stat de Statistică al Rusiei (Rosstat) a declarat miercuri că inflație a fost zero în Rusia de la jumătatea lunii mai. Pentru două dintre ultimele trei săptămâni Rosstat a spus că Rusia a înregistrat de fapt o ușoară deflație.  Intoarcerea către deflație vine după un șoc inflaționist cauzat de sancțiunile occidentale și de îngrijorările cu privire la disponibilitatea bunurilor cheie în urma invaziei Ucrainei. Inflația lunară din Rusia a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani , 7,61% în martie. 

Economiștii sunt de acord că, dacă deflația continuă, aceasta ar trebui văzută ca un semn al vremurilor mai rele care vor veni. În mod tradițional, deflația este un semn al cererii reduse în economie, ceea ce înseamnă că probabil se pregătește o recesiune prelungită. 

 „Putin încearcă doar să vândă publicului ideea că tehnocrații economici vor face lucruri care împiedică creșterea prețurilor la articole de bază, cum ar fi alimentele.” a declarat analistul macroeconomic Olga Belenkaia. 

„În general, o deflație constantă sau o rată a inflației mai mică decât ținta Băncii Centrale de 4% ar putea fi un semnal al cererii economice negative care ar putea accelera declinul economic”, a declarat Belenkaia miercuri agenției de presă Altapress. 

Deflația ar putea să nu fie neapărat o veste bună pentru consumatorii ruși, deoarece ar putea fi un semnal de niveluri mai ridicate ale șomajului decât cele sugerate de cifrele oficiale. 

„Poate fi o tendință pozitivă pentru consumatorii care încă își permit să cumpere lucruri, dar dacă această deflație este rezultatul contracției activității economice care îi face pe oameni să câștige mai puțini bani, atunci nu sugerează nimic pozitiv”, a spus Trickett. 

Pe măsură ce veniturile scad și cererea continuă să scadă, comercianții și producătorii ruși s-ar putea să scadă prețurile, deși este puțin probabil ca acest lucru să se intample. 

„Comercianții și producătorii vor lua cel mai probabil decizia de a reduce investițiile, producția și numărul de angajați. Aceasta, la rândul său, va duce la o scădere a veniturilor și a cererii, așa se pune în mișcare o spirală de criză”, a spus Belenkaia. 

Comercianții ruși sunt deosebit de vulnerabili, având în vedere dificultățile logistice de livrare pe fondul războiului în curs din Ucraina. 

„Producătorii și comerciantii rusi care vând consumatorilor văd creșteri ale costurilor și trebuie să își dea seama cât de mult din acest cost pot transfera consumatorilor”, a spus Trickett. 

Previziunile pentru economia rusă rămân pesimiste.

Institutul de Finanțe Internaționale (IIF) a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă la mai multe sancțiuni occidentale împotriva Rusiei și la un declin economic pe termen lung. 

O deflație ar sugera că economia Rusiei este „în cădere liberă când vine vorba de consum”, a spus Trickett. 

Pe măsură ce situația economică se înrăutățește, mulți analiști se așteaptă ca guvernul rus să nu mai dea publicitatii mai multe date economice și să manipuleze datele publicate în încercarea de a ascunde imaginea reală. 


Distribuie articolul