Ce vrea presedintele Vladimir Putin?

Ce vrea presedintele Vladimir Putin?

Rusia a inceput sa fie perceputa din ce in ce mai mult ca isi foloseste resursele de gaz ca instrumente politice si nu ca simple surse de venit, dand peste cap o piata ghidata pe baza cererii si ofertei. Pe moment acest joc de sah epuizeaza resursele tarilor europene si ale cetatenilor europeni. Un lucru […]

Rusia a inceput sa fie perceputa din ce in ce mai mult ca isi foloseste resursele de gaz ca instrumente politice si nu ca simple surse de venit, dand peste cap o piata ghidata pe baza cererii si ofertei. Pe moment acest joc de sah epuizeaza resursele tarilor europene si ale cetatenilor europeni. Un lucru este destul de clar, presedintele Vladimir Putin se foloseste de o activitate comerciala de piata in scopuri geopolitice.

La un moment dat in luna decembrie, pretul gazelor naturale rusesti au crescut cu peste 850%.  Personal, vad cresterea pretului la gazele naturale ca pe un joc cinic al presedintelui Putin de  a pedepsi Europa, poate si pentru simplu fapt ca se intarzie aprobarea punerii in folosinta a conductei Nord Stream 2. Aceasta conducta de gaz, care trece pe sub Marea Baltica a fost construita cu eforturi financiare mari pentru  a furniza gaz rusesc Germaniei, limitand astfel tranzitia de gaz prin Ucraina. Furnizarea gazului rusesc prin conducta Nord Stream 2 este in prezent blocata de instantele europene la care i se alatura SUA, care considera conducta drept un instrument de influenta a Rusiei in UE.

Este posibil ca presedintele Vladimir Putin sa fi vazut in gazul rusesc o sansa de a-si afirma importanta pe scena geopolitica, reamintind tarilor UE de importanta economica  a Rusiei.

In varsta de 69 de ani si indreptandu-se spre amurgul carierei sale politice, presedintele Putin este hotarat sa corecteze ceea ce a considerat de mult timp cea mai mare catastrofa a secolului XX si anume dezintegrarea fostei Uniuni Sovietice. Afirmand tot timpul ca Ucraina, o tara cu 44 de milioane de locuitori care facea anterior parte din blocul sovietic si care imparte o granita terestra de circa 2000 de kilometri cu Rusia, face parte din planul sau de a restabili ceea ce el considera drept locul de drept al Rusiei printre marile puteri ale lumii alaturi de SUA si China.

Pe moment SUA nu are intentia de trimitere de trupe in Ucraina, pentru simplul motiv ca aceasta tara nu face parte din NATO. In schimb presedintele Biden a spus ca va consolida prezenta militara americana in tarile NATO care se invecineaza cu Rusia. Un raspuns negativ al Rusiei legat de Ucraina ar testa hotararea administratiei americane. Modul in care SUA se va descurca la negocierile incepute astazi la Geneva cu Rusia va afecta eforturile americane de a reface legaturile subrede cu aliatii NATO, care au devenit mai slabe in timpul administratiei Trump. Acesta declarand ca NATO este o alianta invechita.

In Europa odata cu plecarea cancelarului Germaniei,  Andreea Merkel, care dezvoltase o relatie buna cu presedintele Putin, UE  a pierdut un interlocutor pretios in relatia cu Rusia. Succesorul acesteia, cancelarul Olaf Scholz, nu se ridica deocamdata la nivelul scontat de politica europeana, poate si din cauza ca este seful unei coalitii care este destul de critica fata de Rusia.

UE are legaturi comerciale importante cu Rusia si ar pierde mai mult decat SUA in cazul unor sanctiuni dure aplicate Rusiei, iar acum in plina iarna depinde enorm de aprovizionarea cu gaze rusesti, o slabiciune pe care Kremlinul si presedintele Putin o exploateaza din plin. Imaginati-va urmatorul scenariu. Armata Rusiei ataca Ucraina, in acest timp ca raspuns la asemenea actiune SUA declupeaza Rusia de sistemul bancar global. Credeti ca pe Vladimir Putin il afecteaza? Desigur nu, Rusia si-a consolidat rezervele de aur si valuta pana la niveluri record si raspunde la aceste sanctiuni prin intreruperea gazului catre UE, acum in plina iarna cerand un tratat de securitate Rusia –UE in schimbul livrarii gazelor si ingheata orice legatura cu SUA cel putin pana administratia de la Washington renunta la sanctiunile financiare.

O astfel de mutare ar forta SUA fie sa escaladeze conflictul fie sa se injoseasca, iar dupa cum se prezinta presedintele Biden si administratia sa probabil ar alege calea injosirii. In acest caz se va indeplini visul lui Vladimir Putin de a rupe coloana vertebrala a NATO si ar face ca mentalitatea de agresiune a Chinei sa fie similara, pretinzand Taiwanul. Daca SUA cedeaza in fata Rusiei acum, pune in pericol securitatea partenerilor europeni ai NATO, este posibil ca presedintele Vladimir Putin sa-si doreasca sa mute pentru mize mai mari in caz de sovaire a SUA, probabil invazia Ucrainei si ocuparea ei va reprezenta doar un premiu secundar.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta