Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

( Grigore Cartianu – Ziaristii.ro ) Înscăunarea PSD-istei Laura Vicol-Ciorbă (46 de ani) ca președintă a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, înfăptuită joia trecută, a fost decisă de voturile PSD (7) și PNL (5). Alte două voturi au venit de la UDMR, iar unul de la grupul Minorităților naționale (reprezentantul macedonenilor). […]

( Grigore Cartianu – Ziaristii.ro )

Înscăunarea PSD-istei Laura Vicol-Ciorbă (46 de ani) ca președintă a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, înfăptuită joia trecută, a fost decisă de voturile PSD (7) și PNL (5). Alte două voturi au venit de la UDMR, iar unul de la grupul Minorităților naționale (reprezentantul macedonenilor).

Mobilizarea PNL-iștilor în alegerea Laurei Vicol a fost aproape la fel de mare ca a PSD-iștilor. Concret: avocata Mafiei a fost votată de 7 PSD-iști din 9 (77,7%), respectiv de 5 PNL-iști din 8 (62,5%). UDMR (2 din 2) și Minoritățile (1 din 1) au votat 100%, iar USR (0 din 5) și AUR (0 din 2) – 0%.

Cei 15 care, prin votul lor, au înscăunat-o pe Laura Vicol la șefia Comisiei juridice

1.      Laura Vicol-Ciorbă (PSD) – aleasă în circumscripția Dolj

2.      Alina-Elena Tănăsescu (PSD) – Dolj

3.      Dumitrița Gliga (PSD) – Mureș

4.      Ștefan Popa (PSD) – Vâlcea

5.      Eduard Popica (PSD) – Vaslui

6.      Daniel Florea (PSD) – București

7.      Simona-Maya Teodoroiu (PSD) – Prahova

8.      Gabriel Andronache (PNL) – Brașov

9.      Radu Moisin (PNL) – Cluj

10. Cristina Trăilă (PNL) – București

11. Laurențiu Cazan (PNL) – Vâlcea

12. Olivia-Diana Morar (PNL) – Bistrița-Năsăud

13. Ladanyi Laszlo-Zsolt (UDMR) – Harghita

14. Hajdu Gabor (UDMR) – Harghita

15. Ionel Stancu (Minorități)

O investigație Ziaristii.com a reconstituit modul în care s-a votat în ședința de joi, 25 noiembrie, a Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

Dintre cei 27 de membri ai Comisiei, au votat 16, dintre care 9 prin prezență fizică și 7 online.

Toate cele 7 voturi în sistem online au fost în favoarea Laurei Vicol. Ele au fost exprimate de 3 deputați PNL (Cristina Trăilă, Laurențiu Cazan, Olivia-Diana Morar), doi de la UDMR (Ladanyi Laszlo-Zsolt, Hajdu Gabor), unul de la PSD (Simona-Maya Teodoroiu) și unul de la Minorități (Ionel Stancu – Asociaţia Macedonenilor din România).

În sala de ședință au fost prezenți 9 membri ai Comisiei: 6 de la PSD, 2 de la PNL și unul de la USR. Dintre aceștia, doar reprezentantul USR a votat împotriva alegerii Laurei Vicol.

Cei 6 de la PSD care au votat prin prezență fizică: Laura Vicol-Ciorbă, Alina-Elena Tănăsescu, Dumitrița Gliga, Ștefan Popa, Eduard Popica și Daniel Florea (fostul primar de la Sectorul 5). Toți au susținut alegerea laurei Vicol în funcția de președinte al Comisiei juridice.

Cei doi de la PNL prezenți în sală, Gabriel Andronache și Radu Moisin, au votat pentru Laura Vicol.

De la USR a fost doar Silviu Dehelean, care a votat împotriva Laurei Vicol.

Au lipsit de la ședință: 4 deputați de la USR (Stelian Ion, Mihai Badea, Andrei Lupu, Oana Murariu), 3 de la PNL (Ioan Cupșa, Cristian Băcanu, Gudu Michael), 2 de la PSD (Nicușor Halici, Steluța Cătăniciu) și 2 de la AUR (Georgel Badiu, Raisa Enachi). Aceștia nu au fost prezenți în sala de ședință și nici nu au votat online.

Schimbarea abuzivă a USR-istului care conducea Comisia juridică

Ședința de înscăunare a Laurei Vicol la șefia Comisiei juridice a fost condusă de Daniel Suciu (PSD), reprezentantul Biroului Permanent al Camerei Deputaților. La final, acesta a constatat satisfăcut: „15 voturi în online și prezență fizică. Un vot împotrivă. Nu sunt abțineri. Noul președinte al Comisiei Juridice este doamna Laura Vicol. Vă felicit!”.

Dintre cei 5 USR-iști care fac parte din Comisia juridică, a fost prezent doar Silviu Dehelean, vicepreședintele Comisiei, pentru a marca un vot împotrivă și a observa eventuale încălcări de lege sau de regulament. Acesta spune că alegerea Laurei Vicol este neregulamentară, întrucât șefii de comisii parlamentare pot fi schimbați înainte de termen doar la solicitarea grupului parlamentar din care fac parte. Or, USR n-a cerut schimbarea lui Mihai Badea, președintele ales la începutul actualei sesiuni parlamentare. Mandatul său la șefia Comisiei juridice era până la 1 februarie 2022, când va începe o nouă sesiune.

Ceilalți 4 USR-iști din Comisie au absentat în încercarea de a lăsa ședința fără cvorum. Mobilizarea PSD, PNL și UDMR a adus însă cu un vot mai mult decât cvorumul necesar (care este de 14 din 27).

Schimbarea lui Mihai Badea a fost decisă de noua coaliție majoritară, PSD-PNl-UDMR. după ce președintele Klaus Iohannis a ordonat eliminarea USR de la guvernare.


Distribuie articolul