Cercetător, presupus șef al programului de înarmare nucleară al Iranului, asasinat la Teheran

Cercetător, presupus șef al programului de înarmare nucleară al Iranului, asasinat la Teheran
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cercetător, presupus șef al programului de înarmare nucleară al Iranului, asasinat la Teheran

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 ) Un cercetător, Mohsen Fakhrizadeh, despre care se crede că este coordonatorul programului nuclear iranian a fost asasinat în apropierea Capitalei Teheran într-o ambuscadă. Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear al Iranului, a fost asasinat vineri la Teheran, anunță Times of Israel, care citează un comunicat al Ministerului iranian al Apărării. […]

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 )

Un cercetător, Mohsen Fakhrizadeh, despre care se crede că este coordonatorul programului nuclear iranian a fost asasinat în apropierea Capitalei Teheran într-o ambuscadă.

Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear al Iranului, a fost asasinat vineri la Teheran, anunță Times of Israel, care citează un comunicat al Ministerului iranian al Apărării.

An Iranian scientist long suspected by the West of masterminding a secret nuclear bomb programme was killed in an ambush near Tehran on Friday, likely to provoke confrontation between Iran and its foes in the last weeks of Donald Trump’s presidency.

Consultantul militar al Liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat cu represalii împotriva asasinilor lui Mohsen Fakhrizadeh, care a murit la spital după ce mașina în care se afla a fost prinsă într-o ambuscadă și mai mulți bărbați au deschis focul împotriva autovehiculului, relatează agențiile oficiale.

„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, arată comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.

Informația a fost confirmată și de IRNA, agenția oficială de presă din Iran, care denunță „un atac terorist”.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus public că Fakhrizadeh este șeful programului prin care Iranul ar încerca să obțină arme nucleare. „Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”, a spus Netanyahu cu ocazia distrugerii de către Israel a unor ținte în care susținea că Iranul făcea experimente legate de programul nuclear.

Israelul este suspectat că are un program secret, început în urmă cu un deceniu, de asasinare a oamenilor de știință iranieni care participă la programul guvernului de la Teheran. Israel nu a făcut nici un comentariu oficial legat de moartea lui Mohsen Fakhrizadeh.

Deși Iranul a anunțat că a încetat programul nuclear în scopuri militare și a acceptat inspecții ale unor experți occidentali, SUA și Israel au susținut permanent că Teheranul minte comunitatea internațională și că a continuat în secret experimentele.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta