Cine a gresit ?

Cine a gresit ?

Daca relatia dintre PNL si USR-PLUS nu ar fi inceput inca dinainte de alegeri cu discursuri anti PNL ( mai tineti minte PSD=PNL, etc.), coabitarea de la guvernare s-ar fi desfasurat poate pe alte coordonate. Dar, asa aceste discursuri au hranit veninul din sufletul celor, care pentru a trai trebuie sa urasca. De ce nu […]

Daca relatia dintre PNL si USR-PLUS nu ar fi inceput inca dinainte de alegeri cu discursuri anti PNL ( mai tineti minte PSD=PNL, etc.), coabitarea de la guvernare s-ar fi desfasurat poate pe alte coordonate. Dar, asa aceste discursuri au hranit veninul din sufletul celor, care pentru a trai trebuie sa urasca. De ce nu a ajutat cu nimic aceasta descarcare de resentimente, fiinca un castig electoral bazat pe ura se va intoarce impotriva ta in momentul cand doresti sa faci echipa cu cei aratati cu degetul.

Aceasta consider ca este in realitate motivul principal al demiterii ministrului Voiculescu, demitere care putea fi evitata tinand cont de acuzatiile minore aduse acestuia si care nu erau un capat de tara.

Esenta in politica democratica este reprezentata de arta compromisului. Numai in regimurile dictatoriale politicienii au idei ferme si extreme, in democratie solutia la divergentele politice o reprezinta pacea si nu razboiul. Niciodata in istorie o victorie bazata pe un macel continuu nu a dus la nimic bun. Acum dupa incordarea muschilor cred ca a sosit timpul reconcilierii si nu incercarii de a diviza PNL-ul prin delimitarea liderilor USR-PLUS de PM Citu si incercarea imatura (dupa parerea mea) de a incerca o ruptura in PNL propunanad pe Orban in locul acestuia.

Ma intreb care este planul USR-PLUS ? SE doreste iesirea de la guvernare ? Parerea mea ca aceasta manevra este un plan sinucigas, in opozitie acum avem PSD si AUR, iar corul celor care injura PNL-ul este destul de consistent, iar castigul electoral s-ar putea sa fie ridicol de mic, sau dimpotriva. Din opozitie nu faci decat sa pierzi, proiecte, contracte, voturi, oameni se vor risipi ca fumul si probabil asigurarea certa, ca USR-PLUS se va ingropa politic.

Daca USR-PLUS nu se trezeste rapid si nu se maturizeaza acceptand infrangerea clara de etapa in relatia cu PNL, formatiunea care ar putea schimba Romania destul de mult pana in 2024 va pieri pe limba ei. Inclin sa cred ca liderii USR-PLUS nu doresc sa moara cu dreptatea in brate, ar fi o carte gresita.

Singura varianta ca USR-PLUS sa nu intre pe panta fatala este sa-si asume pierderea lui Voiculescu si sa mearga tot pe mana lui Citu, chiar daca acesta a gresit si el stie asta, prin demiterea ministrului. Trebuie sa mergi pe ideea ca trebuie sa defilezi cu ce ai, ideal ar fi sa guvernezi singur, dar cu 15% este imposibil, daca vrei sa stai la putere cu atatea procente, pe masa nu sunt multe variante, doar PNL si PSD. Pentru mine este foarte clar, PNL este dificil, dar alternativa PSD este iadul.

Compromisul este cheia rezolvarii problemei, ai primit o lovitura nu trebuie sa-ti incordezi muschii pana faci o ruptura musculara, mai bine absorbi lovitura si mergi mai departe, odata si odata va rasari si soarele pe aleea USR-PLUS.


Distribuie articolul