Cîţu anunţă o anchetă la Ministerul Sănătăţii după publicarea unor cifre noi legate de pandemie. Reacţia lui Voiculescu

Cîţu anunţă o anchetă la Ministerul Sănătăţii după publicarea unor cifre noi legate de pandemie. Reacţia lui Voiculescu
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cîţu anunţă o anchetă la Ministerul Sănătăţii după publicarea unor cifre noi legate de pandemie. Reacţia lui Voiculescu

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) A ieşit scandal după ce Ministerul Sănătăţii a publicat date noi privind pandemia, defalcate pe judeţe şi pe centre de vaccinare. Premierul Florin Cîţu a trimis Corpul de Control al Guvernului să ancheteze situaţia, în timp ce ministrul Vlad Voiculescu a ieşit cu explicaţii publice pe această temă. “Ministerul […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

A ieşit scandal după ce Ministerul Sănătăţii a publicat date noi privind pandemia, defalcate pe judeţe şi pe centre de vaccinare. Premierul Florin Cîţu a trimis Corpul de Control al Guvernului să ancheteze situaţia, în timp ce ministrul Vlad Voiculescu a ieşit cu explicaţii publice pe această temă.

“Ministerul Sănătăţii a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie şi vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe, şi pe centre de vaccinare”, a precizat Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, premierul Cîţu a susţinut, luni, la Parlament, că a avut o discuţie cu şeful Corpului de control şi că instituţia se va autosesiza pentru a vedea “dacă a fost respectată toată legislaţia” şi dacă “au fost luate avizele”, adăugând că “este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Premierul fusese întrebat în legătură cu un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la “remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

De asemenea, Voiculescu a încercat să îşi lămurească poziţia în această problemă, după cum urmează:

1. Transparenţa deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu.

2. Transparenţa nu este negociabilă. Am deschis uşa cabinetului de ministru şi am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparenţă atunci când eram în societatea civilă şi, mai apoi, din opoziţie. Am cerut transparenţă atunci când guvernul ne minţea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la ‘Colectiv’. Am cerut transparenţă atunci când se ascundeau achiziţii de miliarde. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez nişte reguli proaste, ci să le schimb – în măsura în care pot.

3. Transparenţa şi democraţia sunt inseparabile. România este încă din 2013 membră a iniţiativei internaţionale ‘Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă’ – ‘Open Government Partnership’, al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise şi planuri naţionale pe domenii, inclusiv sănătate, ca să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepţiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese şi limitative. Informaţiile publicate de Ministerul Sănătăţii nu au caracter secret şi nu se încadrează în excepţiile Legii 544.

4. Transparenţa nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. În ţara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalţi şi sub 15% au încredere în Guvern şi în Parlament, transparenţa este o promisiune de onestitate faţă de oameni şi de încredere între cetăţenii plătitori de taxe şi impozite şi autorităţile plătite astfel. În plus, pentru a reuşi să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar şi de cooperarea dintre instituţii şi cetăţeni. Pentru ca această cooperare să funcţioneze, este important ca cetăţenii să ştie clar ce face guvernul oricând este posibil.

Totodată, Vlad Voiculescu a transmis că cei care vor să nu mai fie publicate aceste date sunt cei care trebuie să găsească un motiv pentru aşa ceva, adăugând că instituţia pe care o conduce nu are obligaţia de a oferi un motiv pentru “gestul 100% normal” pe care îl face.

“Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenţei, aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, a conchis ministrul Sănătăţii.


Distribuie articolul