CL a aprobat bugetul societății Transurb. Primarul Pavăl, către conducere: “pregătiți o serie de măsuri, că nu veți putea funcționa mult timp”

CL a aprobat bugetul societății Transurb. Primarul Pavăl, către conducere: “pregătiți o serie de măsuri, că nu veți putea funcționa mult timp”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • CL a aprobat bugetul societății Transurb. Primarul Pavăl, către conducere: “pregătiți o serie de măsuri, că nu veți putea funcționa mult timp”

( Simona DANDA – Vremea Noua ) VOT… Consilierii locali au aprobat ieri bugetul de venituri și cheltuieli al societății Transurb SA, un buget care, deși include o mărire salarială pentru angajați, va pune în pericol calitatea transportului public local. Pentru a suporta măririle de salarii, conducerea societății a tăiat cheltuielile făcute cu materia primă […]

( Simona DANDA – Vremea Noua )

VOT… Consilierii locali au aprobat ieri bugetul de venituri și cheltuieli al societății Transurb SA, un buget care, deși include o mărire salarială pentru angajați, va pune în pericol calitatea transportului public local. Pentru a suporta măririle de salarii, conducerea societății a tăiat cheltuielile făcute cu materia primă – combustibil, piese de schimb, materiale auxiliare. “Cum veți funcționa cu combustibil redus la 74% și fără piese de schimb timp de trei luni?”, a întrebat-o consilierul Dragomir pe directoarea Mariana Plăcintă. “Am luat în calcul mijloacele de transport care vor veni și care vor consuma mai puțin. Astfel, nu va mai fi nevoie nici de piese de schimb”, a explicat aceasta. Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a atras însă atenția că această decizie – tăierea anumitor cheltuieli pentru a putea mări salarii – pune în pericol funcționarea societății. “Ați luat greșit în calcul reducerea consumului pe baza noilor autobuze hibrid, pentru că nu știți când vor fi livrate. Vă spun eu: ele sunt prevăzute în decembrie.Trebuie să vă construiți o serie de măsuri cu care să veniți în perioada următoare la Consiliul Local și să găsim împreună variante și soluții pentru a funcționa, pentru că acum, dvs, cu acest buget nu veți putea funcționa mult timp, iar acest lucru va avea influență asupra calității transportului”, a explicat primarul Pavăl. 

Consilierii PSD au votat “pentru” aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al societății Transurb, în timp ce consilierii PNL și USR PLUS au avut voturi diferite. Spre exemplu, viceprimarul Braniște a votat “pentru”, consilierul Mitică Jora a votat “împotrivă”, iar consilierul Dragomir s-a abținut. Consilierul Mihaela Bohotineanu și-a argumentat astfel poziția: “Voi vota acest buget doar din perspectiva oferirii angajaților unor minime beneficii. Țin să precizez că rolul meu în AGA este distinct de cel de consilier local. Nu vreau să mă leg neapărat de cifre, dar cred că cel puțin reducerea cheltuielilor contractelor cu terții va duce la probleme de mentenanță, aceasta având un rol foarte important. Ar fi fost de preferat să avem la îndemână auditul intern, despre care ni s-a spus că va fi gata în prima săptămână de după Paște, iar atunci nu aș mai fi adus în fața dvs. neregulile care caracterizează relația conducerii cu angajații. Am să amintesc doar câteva dintre ele: neasigurarea condițiilor de sănătate și securitate în muncă, neafișarea programului de muncă și nici a pontajului, nerespectarea repausului săptămânal prin neacordarea normei zilnice de muncă, elaborarea regulamentului intern fără acordul sindicatului, nerespectarea de către Consiliul de Administrație a obligației de a informa sindicatele despre hotărârile luate, angajarea de personal fără calificarea corespunzătoare. Sunt doar câteva dintre neregulile care fac obiectul unui conflict care, de cele mai multe ori, seamănă cu un bullying nu de liceu, ci de școală generală. Cred cu tărie că, dacă după 30 ani de democrație, înțeleasă după puterile fiecăruia, dreptul fundamental la informare (aici mă refer nu doar la faptul că un consilier local, ci orice cetățean are dreptul de a adresa atâtea întrebări câte sunt necesare pentru a afla ce se întâmplă cu banii contribuabilului), nu se respectă, suntem doar actori într-un spectacol trist care doar mimează drepturi și libertăți”.

Primarul Vasile Pavăl, către conducerea Transurb: “Bugetul dvs. trebuia să aibă acordul sindicatului”

Primarul municipiului Vaslui a atras atenția că bugetul societății trebuia prezentat, mai întâi sindicatului, dar și că va trebui să pregătească o serie de măsuri pentru a nu pune în pericol calitatea transportului public local. “Ați analizat veniturile, ați preluat compensarea transmisă de către Consiliul Local, în urma aprobării bugetului pe anul 2021, și ați încercat să acoperiți cheltuielile. Bugetul dvs. trebuia să aibă acordul sindicatului, ca să realizați acest lucru, trebuia să aveți discuții cu ei și să le explicați unde puteți interveni cu privire la salarizare. Ați intervenit acolo unde vă dă dreptul legea, ați translat o parte din cheltuieli într-o altă zonă. Ați luat greșit în calcul reducerea consumului pe baza noilor autobuze hibrid, pentru că nu știți când vor fi livrate. Vă spun eu: ele sunt prevăzute în decembrie. Țineți cont, contractul este semnat cu primăria, nu ați întrebat sau poate ați întrebat și nu v-a răspuns, ca atare, nu vă bazați pe acest lucru. Trebuie să vă construiți o serie de măsuri cu care să veniți în perioada următoare la Consiliul Local și să găsim împreună variante și soluții pentru a funcționa, pentru că acum, dvs, cu acest buget, nu veți putea funcționa mult timp, iar acest lucru va avea influență asupra calității transportului. Acesta este traseul: vă prezentați la Consiliul Local în perioada următoare, după ce veți acorda salariaților ceea ce v-ați propus în buget, după îmbunătățirea relațiilor dintre Consiliul de Administrație și sindicat (n.r. Sindicatul Liber și Independent), după analiza financiară pe care o veți face dvs. în CA și în AGA”, a explicat edilul municipiului Vaslui.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta