( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a discutat luni cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), statul de drept și operaționalizarea Parchetului European.
Întâlnirea dintre cei doi are loc în contextul în care oficialul român participă la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce se desfășoară în perioada 7-8 iunie la Luxemburg.
”Independența justiției reprezintă un obiectiv esențial pentru care depunem eforturi comune”, a transmis Didier Reynders într-un mesaj publicat pe Twitter.
”Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. Sunt convins că Procurorul-șef european și echipa sa vor da dovada profesionalismului şi excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua să sprijin activitatea Parchetului European, conștient fiind că succesul acestuia depinde de strânsa și eficienta colaborare a acesteia cu autoritățile naționale competente, bazată pe încredere reciprocă”, a precizat atunci Stelian Ion.
Lansarea acestuia a fost salutată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, punctând că ”protejarea banilor contribuabililor europeni este esențială”.
Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
EPPO este instituit în temeiul Regulamentul (UE) 2017/1939, ca organ independent al Uniunii Europene. Este primul organ al UE cu atribuții de investigare și urmărire penală, având competența de a investiga, de a urmări penal și de a trimite în judecată pe autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 și stabilite în Regulamentul (UE) 2017/1939).
Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.
Cauzele instrumentate de EPPO sunt deferite instanțelor competente din statele membre.