Comisarul Thierry Breton anunță că UE va include energia nucleară și gazele naturale pe lista investițiilor “verzi”, o solicitare cheie din partea Franței și României

Comisarul Thierry Breton anunță că UE va include energia nucleară și gazele naturale pe lista investițiilor “verzi”, o solicitare cheie din partea Franței și României
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Comisarul Thierry Breton anunță că UE va include energia nucleară și gazele naturale pe lista investițiilor “verzi”, o solicitare cheie din partea Franței și României

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Uniunea Europeană va include probabil gazele naturale şi proiectele din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”, care va fi prezentată la mijlocul lunii ianuarie, a anunţat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt, transmite Bloomberg. Gazele naturale nu sunt “o sursă ideală […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Uniunea Europeană va include probabil gazele naturale şi proiectele din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”, care va fi prezentată la mijlocul lunii ianuarie, a anunţat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt, transmite Bloomberg.

Gazele naturale nu sunt “o sursă ideală de energie” dar sunt mai bune decât cărbunele. “Dacă nu dorim energie nucleară, va trebui să fim pragmatici şi nu ne permitem o încăpăţânare ideologică”, a explicat oficialul european în interviul citat de Agerpres.

Comisarul european din partea Franței, al cărei președinte a anunțat că va relansa construcţia de reactoare nucleare, a adăugat că “energia atomică şi gazele naturale ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele climatice. De aceea, Comisia Europeană se va baza pe gazele naturale şi energia nucleară la prezentarea taxonomiei”.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, săptămâna trecută, Comisiei Europene să includă energia nucleară și gazele pe lista investiţiilor “verzi”, în timp ce liderii UE au eșuat în a ajunge la un răspuns comun privind criza energiei. După două runde de discuţii intense care au avut loc joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au renunţat la planurile care vizau adoptarea unui comunicat cu privire la criza energetică la finalul summitului Consiliului European.

Asemenea solicitărilor transmise și la Consiliul European precedent, preşedintele Iohannis a reamintit importanţa vitală a gazului şi a energiei nucleare pentru România în asigurarea securităţii energetice, a accesului la energie la preţuri accesibile şi a unei tranziţii energetice echitabile.

În spectrul mai larg al măsurilor privind care vizează pachetul “Green Deal”, mai multe țări UE, între care și Franța și Româniafac apel la includerea energiei nucleare pe lista investițiilor ”verzi”. ”Toate evaluările științifice solicitate de Comisia Europeană cu privire la impactul energiei nucleare asupra mediului au ajuns la aceeași concluzie: nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că energia nucleară este mai puțin prietenoasă cu clima decât oricare dintre sursele de energie incluse în taxonomie”, se arată într-o declarație semnată lunile trecute de reprezentanții Franței, Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croației, Sloveniei, României, înainte de hotărârea Comisiei Europene cu privire la includerea sau nu a gazelor naturale și energiei nucleare pe lista investițiilor ”verzi”.

În schimb, Germania și alte patru state UE au cerut Comisiei Europene să nu accepte propunerea Franței și României de a include energia nucleară pe lista investițiilor “verzi”.

Într-un semnal clar al angajamentului României în această direcție, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au anunțat la summitul liderilor mondiali de la COP26 planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României, care a arătat că și Franța susține acest tip de energie.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul. UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta