Confesiunea unui fost mercenar Wagner, grupul trimis de Putin în Siria, înainte de Ucraina

Confesiunea unui fost mercenar Wagner, grupul trimis de Putin în Siria, înainte de Ucraina
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Confesiunea unui fost mercenar Wagner, grupul trimis de Putin în Siria, înainte de Ucraina

( Magda Grădinaru – Spot ) Șeful mercenarilor ruși trimiși într-o operațiune de denazificare a Ucrainei și-a luat supranumele de Wagner, un omagiu fățiș adus nazismului pe care îl admiră. O contradicție internă despre care Marat Gabidullin, mercenar care a dezertat din Wagner și a scris despre asta, spune că e specifică rușilor, care suferă […]

( Magda Grădinaru – Spot )

Șeful mercenarilor ruși trimiși într-o operațiune de denazificare a Ucrainei și-a luat supranumele de Wagner, un omagiu fățiș adus nazismului pe care îl admiră. O contradicție internă despre care Marat Gabidullin, mercenar care a dezertat din Wagner și a scris despre asta, spune că e specifică rușilor, care suferă de un complex de inferioritate și de unul de superioritate deopotrivă.  

Locotenent-colonelul Dmitri Utkin a fost membru al GRU până în 2013, serviciul militar de informații. A plecat din GRU pentru a coagula în jurul lui un grup de veterani de război (de la Afganistan la războaiele din Cecenia și Georgia), special antrenați pentru operațiuni în regiunea Donbas, unde Rusia duce un război de uzură de după anexarea Crimeii.

Așa cum remarcau ucrainenii zilele trecute, când presa internațională titra „cea de-a 100-a zi de război”, titlul corect ar fi „opt ani și 100 de zile de război”. Rușii nu au încetat nicio clipă agresiunea ucrainenilor în Donbas, iar Mariupol, dincolo de miza strategică, avea încă din 2014 o miză personală pentru Vladimir Putin.

Mariupol nu trebuia doar să cadă, ci ucrainenii din Mariupol trebuiau striviți, exterminați, genocidați.

Mare admirator al celui de-al treilea Reich, Utkin și-a botezat grupul de mercenari Wagner. Nu e singura trimitere la nazism, după cum spune Gabidullin, mulți dintre luptătorii Wagner sunt adepții așa-numitei rodnoverii, un cult care vrea întoarcerea la credința pre-creștină și la valorile țariste, asta însemnând și puritate rasială.

Când povestește ororile comise în Siria, inclusiv un episod groaznic de tortură, Marat Gabidullin nu se căiește.

Iar dacă despre Utkin vorbește direct, despre cel care finanțează de fapt grupul de mercenari și îl controlează, Gabidullin, preferă să tacă.

Acesta este Evgheni Prigojin, “bucătarul lui Putin” și unul dintre oamenii din cercul mic, unul dintre acei vorî v zakone, hoții în lege, pe care și i-a asigurat Putin.

De altfel, Prigojin a făcut pușcărie de drept comun, până la a ajunge să finanțeze mercenari și troli deopotrivă. Celebra fabrică din Sankt Petersburg, de unde au pornit multe campanii de dezinformare, inclusiv în alegerile din SUA, este una dintre proprietățile lui Prigojin, oficial deținătorul unei legale firme de catering.

Dacă invazia din Afganistan a fost justificată prin doctrina Brejnev, care stipula că URSS are dreptul să intervină militar într-o altă țară, dacă e necesar să protejeze Partidul Comunist – intervenția din Siria a fost pusă pe seama luptei antiteroriste, iar cea din Ucraina pe seama denazificării.

În cazul Siriei, narațiunea rostogolită de propagandă în interiorul Rusiei a fost aceea că, dacă soldații ruși nu stârpesc la el acasă terorismul, atunci teroriștii se vor întoarce în țările lor, inclusiv în Rusia, și vor comite atentate.

Așa cum remarca însă antropologul Louis Dupree, acțiunile URSS în Afganistan pot fi catalogate drept un genocid migraționist – distrugerea unui popor prin dislocarea oamenilor.

Aceeași tehnică a folosit Rusia lui Putin în Siria și o folosește astăzi în Ucraina, chiar dacă președintele Macron e scupulos și preferă ca genocidul să fie stabilit a posteriori, de o instanță.


Distribuie articolul