Consilierii PNL si USR PLUS au cântat, PSD-istii au jucat. Viceprimarii lui Pavãl: un inginer silvic si un învãtãtor!

Consilierii PNL si USR PLUS au cântat, PSD-istii au jucat. Viceprimarii lui Pavãl: un inginer silvic si un învãtãtor!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Consilierii PNL si USR PLUS au cântat, PSD-istii au jucat. Viceprimarii lui Pavãl: un inginer silvic si un învãtãtor!

( Simona Danda – Vremea Noua Vaslui ) ALEGERI… Consilierii locali ai municipiului Vaslui s-au reunit ieri, 10 noiembrie, în noua formulã pentru a dezbate si a vota primele proiecte de hotãrâre. Dacã în mandatul precedent consilierii PSD aveau majoritate si puteau vota cu lejeritate orice proiect, acum roata s-a întors, iar consilierii PNL si […]

( Simona Danda – Vremea Noua Vaslui )

ALEGERI… Consilierii locali ai municipiului Vaslui s-au reunit ieri, 10 noiembrie, în noua formulã pentru a dezbate si a vota primele proiecte de hotãrâre. Dacã în mandatul precedent consilierii PSD aveau majoritate si puteau vota cu lejeritate orice proiect, acum roata s-a întors, iar consilierii PNL si USR PLUS au fãcut cãrtile cum au dorit. Lucrurile s-au complicat în momentul în care consilierul Sorin Radu, singurul reprezentant ALDE, a precizat cã nu doreste sã se alieze cu niciun partid si cã, asa cum prevede legea, colegii vor trebui sã tinã cont de faptul cã trebuie sã fie inclus în cel putin o comisie de specialitate. Pentru cã nimeni nu a dorit sã-i facã loc în Comisia Juridicã, cele zece propuneri au fost supuse la vot, consilierii trebuind sã aleagã pe care dintre colegi nu-l doresc în comisia în cauzã. Cel nedorit a fost, culmea, un avocat de profesie: consilierul PSD, Ioan Mancas. „Vom contesta acest vot, pentru cã nu este corect. Conform rezultatelor de la alegerile locale, USR PLUS trebuia sã cedez un loc”, au spus consilieri PSD. Apoi, consilierii locali au votat propunerile pentru cele douã functii de viceprimar al municipiului Vaslui. Printre acestea s-a aflat si fostul viceprimar Daniel Neacsu, însã cele mai multe voturi le-au primit Lucian Braniste si Cãtãlin Mândru. Primul este inginer silvic de profesie, iar cel de-al doilea, învãtãtor. Sedinta s-a încheiat cu un anunt important: Dragos Cazacu si-a dat demisia din functia de consilier, ca urmare a câstigãrii concursului de director al Directiei Generale pentru Asistenta Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui.

În noul mandat, Consiliul Local este reprezentat de zece consilieri de la PSD, opt de la PNL, patru de la USR PLUS si unul de la ALDE. Cum PNL si USR PLUS au semnat un protocol de colaborare, cele douã partide au majoritate în CL. Astfel, cele douã partide si-au împãrtit comisiile de specialitate: douã dintre ele sunt conduse de consilierii PNL, douã de cei de la USR PLUS, iar o comisie are un presedinte PNL si un secretar USR PLUS. Acelasi principiu, cel al aliantei politice care formeazã majoritatea, a stat si la baza formãrii comisiilor de la Consiliul Judetean, acolo unde PSD si ALDE au stabilit cine conduce si cine nu.

Stabilirea membrilor comisiilor de specialitate a reprezentat un pas esential, întrucât acestea dau avizele consultative fãrã de care proiectele de hotãrâre nu pot fi dezbãtute, votate sau adoptate. Astfel, cele cinci comisii de lucru si componenta acestora sunt urmãtoarele: Comisia Buget-finante – Miticã Jora (secretar), Valentin Dragomir, Lucian Braniste (presedinte), Dragos Chirica, Cãtãlin Mândru, Corneliu Adumitroaie, Luminita Vârlan, Daniel Neacsu, Leonard Negruti; Comisia Urbanism – Lucian Braniste, Valentin Dragomir (presedinte), Andrei Nãfornitã (secretar), Toma Enache, Vasile Filipescu, Daniel Neacsu, Dumitru Prisan, Alexandru Barbu, Cezar Bahrim; Comisia Culturã, învãtãmânt, sport, sãnãtate – Maria Clãtinici, Florin Cricler, Toma Enache, Mihaela Bohotineanu (secretar), Vasile Filipescu (presedinte), Dragos Cazacu, Luminita Vârlan, Ioan Mancas, Dumitru Prisan; Comisia Programe, studii si proiecte cu finantare externã – Miticã Jora, Andrei Nãfornitã, Sorin Cârlan, Dragos Chirica (presedinte), Cãtãlin Mândru (secretar), Cezar Bahrim, Dragos Cazacu, Alexandru Andrei, Leonard Negruti; Comisia Juridicã – Maria Clãtinici (secretar), Florin Cricler (presedinte), Sorin Cârlan, Mihaela Bohotineanu, Dragos Chirica, Sorin Radu, Corneliu Adumitroaie, Cezar Bahrim si Alexandru Andrei.

Lucian Braniste si Cãtãlin Mândru au fost alesi viceprimari prin majoritate de voturi: 12 consilieri au votat „pentru”, 10 – „împotrivã” si o abtinere. Cea de-a treia propunere pentru functia de viceprimar a fost Daniel Neacsu. Acesta a pierdut, însã, primind 10 voturi „pentru”, 12 „împotrivã”, iar un consilier s-a abtinut. Cine pe cine a votat este mai mult decât evident: PSD-istii au votat împotriva propunerilor PNL si USR, iar acestia din urmã, împotriva social-democratilor. Sorin Radu, reprezentantul ALDE, a decis sã nu se alieze niciunui grup politic si sã se abtinã la vot. Lucian Braniste este inginer silvic de profesie, e cãsãtorit si are doi copii. „Îmi doresc sã mã implic în viitorul copiilor, dar si în cel al comunitãtii unde m-am nãscut, crescut si am decis sã rãmân”, spune acesta în timpul campaniei electorale. Cãtãlin Mândru este învãtãtor la scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” din Vaslui, este cãsãtorit si are un fiu. „Îmi doresc sã lucrez pentru ameliorarea urmãtoarelor probleme: dotãrile sanitare minime si dotãrile didactice pentru desfãsurarea unei educatii de calitate, lipsa suportului pentru elevii si familiile lor care fac parte dintr-o categorie de risc, elevii care pãrãsesc timpuriu scoala sau o abandoneazã, cadre didactice pentru care nu existã o strategie judeteanã de formare profesionalã continuã în acord cu nevoile celor cu care lucreazã, manageri de institutii dirijati politic, lipsa totalã a implicãrii societãtii civile în educatie”, spunea Cãtãlin Mândru în timpul campaniei electorale.


Distribuie articolul