Constitutia Romaniei, Articolul 69

Constitutia Romaniei, Articolul 69

Cu ceva timp in urma, ca orice roman care se vrea bine documentat, am citit Constitutia Romaniei iar un articol mi-a atras atentia in mod deosebit. Potrivit acestui articol cu numarul 69 se mentioneaza urmatoarele : In executarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. Orice mandat imperativ este nul. Am incercat sa-mi explic, […]

Cu ceva timp in urma, ca orice roman care se vrea bine documentat, am citit Constitutia Romaniei iar un articol mi-a atras atentia in mod deosebit. Potrivit acestui articol cu numarul 69 se mentioneaza urmatoarele :

  1. In executarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.
  2. Orice mandat imperativ este nul.

Am incercat sa-mi explic, nefiind jurist de meserie, ce anume a dorit sa spuna legiuitorul, am dedus urmatoarele, daca ma insel juristii de meserie pot sa ma combata. Obtinand mandatele de parlamentar, acesti oameni ar urma sa nu mai serveasca partidele, grupurile de interese si gastile ci sa se puna direct si nemijlocit in serviciul poporului. Dupa care am cautat sa-mi explic ce este cu mandatul imperativ care este nul. In limbajul meu nejuridic am dedus urmatoarele. Pentru ca unui parlamentar sa nu-i pese ca cineva ar putea sa-l certe si sa-l declare tradator al partidului, Constitutia a stabilit ca orice mandat imperativ este nul, adica nici un parlamentar din Parlamentul Romaniei nu poate fi obligat sa indeplineasca comenzile si ordinele cuiva, sa procedeze fiind legat de anumite angajamente de partid, de grup sau de gasca, ci este liber sa procedeze asa cum ii dicteaza constiinta, adica sa fie asa cum il obliga Constitutia Romaniei in serviciul poporului.

Din pacate multi parlamentari nici macar nu amintesc, poporului, de aceste prevederi ale Constitutiei, va amintiti cum parlamentarii PSD in special pe timpul lui Dragnea, prin Iordache cel ales pe viata la Consiliul Legislativ, prin Nicolicea sau Serban Nicolae, umblau prin Constitutie ca “Voda prin loboda”. De ce atunci ceilalti parlamentari PSD nu si-au amintit de Articolul 69 punctul (b) ca orice mandat imperativ este nul, si erau manati de liderii PSD, ca oile cand la deal, cand la vale.

Mai pe scurt, domnilor parlamentari si aici ma refer cu precadere la cei de la PSD, care au acum tupeul sa vina astazi pentru a ne cersi votul, voi pe timpul lui Dragnea in slujba cui va aflati, a poporului si a tarii sau a PSD si a lui Nicolae Dragnea ?


Distribuie articolul