( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )
Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a declarat capacitatea operaţională iniţială a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului de comandament Defender Europe 21 CAX/CPX.
Anunțul a fost făcut de șeful apărării cu o zi înainte de summitul NATO de la Bruxelles.
“Începând din acest moment, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est a atins nivelul necesar al capacităţii structurale care să-i permită să funcţioneze în rolul de Comandament de Corp în structura de forţe a NATO,” a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului de comandament Defender Europe 21 CAX/CPX.
În perioada 10-14 iunie, aproximativ 400 de militari aparţinând Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), Regimentului 46 Sprijin, Corpului Aliat de Reacţie Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie, Corpului V al Forţelor Terestre ale S.U.A. pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), precum şi din diferite structuri ale Armatei României, participă la activităţile specifice exerciţiului de comandament DEFENDER EUROPE 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), în România (Bucureşti) şi în Germania, informează MApN.
Amintim că în contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat la summitul NATO din 2018 o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare.
Ulterior, în decembrie 2018, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și a aprobat conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. De asemenea, în 2019, Ministerul Apărării Naționale a lansat o licitație publică referitoare la viitorul Comandament al Corpului Multinațional de Sud-Est, fiind precizată denumirea “Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East/HQ MNC-SE) în cazarma 562 Sibiu“.
În prezent, pe linie militară, România găzduiește o Unitate NATO de Integrare a Forțelor (NFIU), Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București.
Atât NFIU din România, cât și cel din Bulgaria, împreună cu brigada de la Craiova se află sub structura de comandă a Comandamentului Multinațional de la București. Constituirea acestui comandament la nivel de corp de armată – o structură similară există deja în Polonia – ar asigura un lanț de comandă între unitățile aliate pe care România deja le găzduiește și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.