Cu zeci de ani înainte de Războiul Civil Lincoln a văzut furtuna ce se apropia și a lansat un avertisment

Cu zeci de ani înainte de Războiul Civil Lincoln a văzut furtuna ce se apropia și a lansat un avertisment
Statue of Abraham Lincoln, downtown Washington, DC, USA.
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Cu zeci de ani înainte de Războiul Civil Lincoln a văzut furtuna ce se apropia și a lansat un avertisment

Abraham Lincoln a ținut primul discurs public consemnat în fața unei săli plină de tineri, în Illinois, într-o noapte rece, în ianuarie 1838. Timp de 50 de ani până atunci, camerele de zi, saloanele și birourile publice din țara noastră fuseseră pline de americanii curajoși care s-au luptat, s-au zbătut și au suferit pentru a […]

Abraham Lincoln a ținut primul discurs public consemnat în fața unei săli plină de tineri, în Illinois, într-o noapte rece, în ianuarie 1838.

Timp de 50 de ani până atunci, camerele de zi, saloanele și birourile publice din țara noastră fuseseră pline de americanii curajoși care s-au luptat, s-au zbătut și au suferit pentru a crea aceste State Unite. „Aproape fiecare american“, își amintea Lincoln, „avusese aportul său,“ analizează TheFederalist.

Dar acum, acea generație era pe moarte. Ceea ce nu reușise nicio armată invadatoare, se plângea el, realizase timpul: „Fuseseră o pădure de stejari uriași; dar uraganul neobosit îi măturase și lăsase doar, ici și colo, câte un trunchi singuratic … pentru a combate, cu membrele sale mutilate, câteva furtuni mai puternice, ca apoi să dispară și el în neființă.“

Fără experiența lor de viață, și-a dat el seama, generația lui a fost prima însărcinată cu menținerea experimentului nobil al părinților lor, numai prin forța propriilor virtuți. Acest lucru, a avertizat el, va fi foarte dificil.

Privind în jurul său, atât la statele sclave, cât și la vecinii lor din nord, a prevăzut și s-a temut de răul gloatelor dezlănțuite, nu numai pentru victimele lor nefericite, ci și pentru toleranța noastră națională față de violența și guvernarea lor greșită – și de efectul pe care acest ridicat din umeri și murmur aprobator sau dezaprobator l-ar putea avea, atât asupra bărbaților patrioți, cât și asupra celorlalți.

Incidentele nu păreau să aibă întotdeauna o cauză comună. Un grup de pariori spânzurați; un ucigaș de rasă mixtă ars de viu; bărbați de culoare suspectați de planificarea unei insurecții, apoi bărbați albi suspectați că simpatizează cu așa ceva, și apoi pur și simplu străini veniți din alte state, prinși în vârtejul unei uri dezlănțuite.

Dar, dincolo de brutalitatea lor, tânărul avocat s-a temut că aceste mulțimi erau conectate prin nelegiuirea pe care o întruchipau – și familiaritatea inactivă cu care conaționalii lui americani păreau să accepte aceste incidente.

În timp ce mulțimile din anii 1830 „spânzură jucătorii de jocuri de noroc sau ard criminali“, a avertizat el, mulțimile de mâine vor spânzura și arde inocenți – „și astfel se continuă, pas cu pas, până ce sunt călcate în picioare și ignorate toate zidurile de apărare ale persoanelor și bunurilor indivizilor.“

Deși după asaltul asupra Capitoliului din ianuarie 2021, am văzut cu toții eficiența nemiloasă cu care guvernul nostru este capabil să combată nelegiuirea, tot noi am văzut și ce s-a întâmplat în vara dinainte, când luni de atacuri asupra ofițerilor federali, politicienilor, poliției, caselor particulare, tribunalelor, și spectatorilor inocenți au fost întâmpinate doar cu o indiferență calculată și dat din umeri în baza „nedreptății rasiale istorice.“

Și acest lucru îi era bine cunoscut lui Lincoln, care știa că mulțimea va merge mai departe și se va extinde mai profund, avertizând: „prin faptul că autorii unor astfel de acte rămân nepedepsiți, cei nelegiuiți în spirit sunt încurajați să devină nelegiuiți în practică; și după ce au fost obișnuiți să nu aibă nicio teamă, cu excepția fricii de pedeapsă, ei devin astfel absolut de nestăvilit.“

„Pe de altă parte“, a prezis el, „oamenii buni, bărbații care iubesc liniștea, care doresc să respecte legile și să se bucure de beneficiile lor, care și-ar vărsa de bună-voie sângele pentru apărarea țării lor; văzându-și bunurile distruse; familiile insultate și viața lor pusă în pericol; rudele lor rănite; și nimic în perspectivă care să prevestească o schimbare în bine, devin sătui și dezgustați de un guvern care nu le oferă nici o protecție; și nu se opun prea tare unei schimbări despre care își imaginează că nu au nimic de pierdut“.

Combinate, a avertizat el, aceste sentimente aparent opuse ajung la o concluzie cumplită: „cel mai puternic bastion al oricărui guvern, și în special al celor constituite ca al nostru, poate fi efectiv dărâmat și distrus – mă refer la atașamentul poporului.“

Pentru a ne asigura că „scenele revoluției care se estompează acum nu vor fi niciodată complet uitate“, Lincoln a prescris „sperăm că, în decursul istoriei vor fi citite și repovestite, atâta timp cât Biblia va fi citită.“

Cu toate acestea, astăzi, la The Washington Post, New York Times și în vârful guvernului nostru, copiii privilegiați și ignoranți ai țării noastre spun americanilor că experimentul nostru este viciat, că Revoluția noastră a avut scopuri rele, că Războiul nostru civil nu a fost suficient. Ei cer despăgubiri constând în reeducare, cote rasiste, supunere pe genunchi și ofrande în bani.

Nici morții de onoare ai Revoluției, nici viețile a 300.000 de băieți yankei înțepeniți în praful sudic nu îi vor mulțumi – vor mai mult decât sângele conaționalilor noștri.

Pentru a ne „apăra de“ gloate, Lincoln a prescris, de asemenea, o „religie politică“ americană bazată pe lege, ordine, moralitate și rațiune, însă revoluționarii din ziua de azi ocupă locurile de vârf ale guvernului nostru, și au tendința de a guverna pentru aceleași scopuri groaznice cerute de ziare, profesori universitari și activiști de stradă.

Deși suntem cu toții de acord că atacul gloatei asupra Capitoliului a fost intolerabil, mulți susțin că mulțimile de membri BLM și Antifa, care ne invadează și ne ard orașele, sunt mai puțin ticăloase, fiind justificate de o cauză istorică imaginară.

Separatismul celor de culoare, susținea recent Southern Poverty Law Center, organizație de stânga, nu mai este născut din ură, ci „dintr-o furie validă împotriva unei opresiuni istorice și sistemice foarte reale“. Lincoln știa totuși că „nu există nicio nemulțumire care să poată fi reparată prin legea gloatei.“

La doar un pic mai mult de două decenii de la acel discurs, Lincoln a ajuns președinte. Mandatul său a fost caracterizat de o vitejie uimitoare, precum și de principiile pe care le-a solicitat în 1838 – „inteligență generală, moralitate solidă și, în special, respect față de Constituție și legi.“

Jonglând cu atenție, dar cu îndrăzneală între simpatizanții sudici și radicalii aboliționiști, omul care în 1838 a deplâns moartea părinților noștri fondatori va scrie, în calitate de președinte, sfârșitul paginii lor de istorie, unind odată pentru totdeauna adevărurile adoptate în Declarația noastră de independență cu legile prevăzute în Constituția noastră.

Timp de un secol, povestea lui Lincoln a fost batjocorită și respinsă de apologeții din sud, care căutau să-i elimine locul în istorie în schimbul fanteziilor pe care le preferau. Astăzi, povestea sa este ridiculizată și respinsă de rasiști ​​și radicali de diferite politici, străduindu-se din toate puterile să anuleze religia politică pe care el a cimentat-o ​​și să-i uzurpe locul în istorie în favoarea propriilor lor fantezii preferate.

La fiecare aniversare a nașterii lui Abraham Lincoln, americanii trebuie să-și amintească viața, faptele și sacrificiul său, precum și viețile, faptele și sacrificiile tuturor celor care au fost înainte și după el în slujba acestor State Unite.

Dacă nu putem reveni rapid la viziunea pentru care ei au luptat și au murit, dacă nu luăm seama la avertismentele din 1838 și nu ne amintim de lecțiile pe care ni le-a dat Revoluția și Războiul Civil, e mai sigur ca niciodată că ne vom pierde țara.

Tribuna.US


Distribuie articolul