Cum dezvoltăm comunitățile județului?

Cum dezvoltăm comunitățile județului?

  By Mihai Botez – Deputat USR-PLUS Vaslui – Candidat Camera Deputatilor din partea USR-PLUS Vaslui Reforma administrativ teritorială și întărirea capacității administrative. Cum dezvoltăm comunitățile județului? Trăim într-un județ care, pe hârtie, găzduiește peste 500.000 de locuitori. Însă, o scurtă plimbare pe străzile multor comune ne arată că de fapt situația este diferită. Mulți […]

  By Mihai Botez – Deputat USR-PLUS Vaslui – Candidat Camera Deputatilor din partea USR-PLUS Vaslui

Reforma administrativ teritorială și întărirea capacității administrative. Cum dezvoltăm comunitățile județului?

Trăim într-un județ care, pe hârtie, găzduiește peste 500.000 de locuitori. Însă, o scurtă plimbare pe străzile multor comune ne arată că de fapt situația este diferită. Mulți oameni au luat calea străinătății, iar ei locuiesc doar „în acte” în județul Vaslui.

10 municipii, orașe și comune din județul Vaslui găzduiesc 285.000 de cetățeni, 56% din populația totală oficială. În celelalte 76 de comune, trăiește 44% din populația județului. 20 dintre aceste comune au mai puțin de 2000 de locuitori.

Însă fiecare comună, indiferent de mărime, are un primar, un viceprimar, consilieri locali și angajați care îndeplinesc diverse funcții. Salariile acestora ajung să fie plătite din fondurile care vin de la Guvern, taxele și impozitele locale fiind prea puține pentru a reuși să susțină un aparat administrativ.

Baza de selecție pentru politicieni este și ea mică. Când cei care pot candida sunt puțini, calitatea resursei umane nu va fi niciodată ridicată. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber în Vaslui unde, zeci de localități încă nu au utilități de bază.

Care este soluția?

Soluția nu poate fi alta decât comasarea anumitor comune, între ele sau cu orașele sau municipiile vecine. Comunitățile nu mai trebuie condamnate la sărăcie. O asocierea voluntară a comunităților ar avea multiple avantaje.

S-ar mări baza de selecție, aparatul administrativ ar fi redus, iar proiectele de infrastructură ar putea acoperi mult mai multe sate și implicit, mai mulți cetățeni.

Recensământul din 2021 este o oportunitate de care trebuie să profităm iar alegerile din 2024 să se desfășoare într-o Românie reorganizată din punct de vedere administrativ teritorial.


Distribuie articolul