Cum sa te descurci cu un Putin rănit ?

Cum sa te descurci cu un Putin rănit ?

Lumea s-a schimbat în această săptămână. Vladimir Putin a arătat că știe ca este rănit. El știe că domnia sa este sub amenințare existențială dacă Rusia este complet umilită în Ucraina. De asemenea, el a arătat lumii că strategia lui în acest context este să escaladeze razboiul. El semnalează că cel mai bun pariu al […]

Lumea s-a schimbat în această săptămână. Vladimir Putin a arătat că știe ca este rănit. El știe că domnia sa este sub amenințare existențială dacă Rusia este complet umilită în Ucraina. De asemenea, el a arătat lumii că strategia lui în acest context este să escaladeze razboiul. El semnalează că cel mai bun pariu al său pentru supraviețuire este să arate rusilor, conflictul împotriva Ucrainei ca pe o luptă împotriva întregului Occident.

Este ca un tigru rănit, care în disperare și știind că puterea îi slăbește, decide să pornească la atac. Săptămâna aceasta am aflat câte ceva despre modul în care oficialii americani gândesc această situație.  Rănile lui Putin sunt acum destul de evidente. Oficialii americani de informații cred că este puțin probabil ca armata rusă din Ucraina să se prăbușească pur și simplu. Dar ei cred că forțele ruse se epuizează.

Se spune că undeva între 80.000 și 110.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimele șapte luni. Rusia a pierdut 50% din tancuri de dinainte de război. A pierdut 20-30% din vehiculele sale de luptă de infanterie și 10% din avioanele de luptă. Rușii au folosit și cantități uriașe de rachete de precizie. Moralul trupelor e groaznic. În ultimele săptămâni, majoritatea forțelor ruse au fost în defensivă sau au fugit din calea ucrainenilor. Această situație teribilă i-a indus lui Putin nu umilință, ci îndrăzneală. În discursul său adresat natiunii ruse săptămâna aceasta, el a descris operațiunea din Ucraina ca pe o măsură defensivă împotriva forțelor occidentale care doresc să divizeze și să distrugă Rusia. El a mai spus  ca peninsula Crimeea este parte a Rusiei și va considera și estul Ucrainei ca parte a Rusiei. El va vedea atacurile din acele regiuni ca atacuri asupra Rusiei, mai ales dacă sunt făcute de forțele ucrainene care folosesc arme americane.

 Esentialul din discursul său a fost următorul: „În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și la apărarea Rusiei și a poporului nostru, cu siguranță vom folosi toate sistemele de arme disponibile. Acesta nu este o cacealma.”

Oficialii americani se pregătesc acum pentru toate posibilitatile prin care Putin ar putea escalada conflictul, dacă pretinde că Rusia însăși este invadată. El ar putea lansa rachete în bazele americane din Polonia și în alte tari din Europa Centrală și de Est. El ar putea distruge sateliții americani din spatiu. El ar putea lansa rachete împotriva unui aliat al NATO. Și, bineînțeles, ar putea folosi armele nucleare tactice, poate impotriva unui oraș ucrainean.

Intenția lui este să intimideze Occidentul pentru ca acesta să înceteze orice sprijin acordat Ucrainei.

Oficialii americani nu par să știe dacă Putin va folosi sau nu arme nucleare, dar iau această posibilitate în serios. În comunicările lor cu rușii, ei încearcă să transmită că orice utilizare a armelor nucleare ar pune lumea într-un razboi foarte diferit. Ei nu vorbesc despre planurile lor de urgență într-o astfel de circumstanță, dar sugerează că sunt grave.

În general, strategia americană este de a ajuta ucrainenii să învingă invazia rusă. Oficialii americani nu vor să se auto-descurajeze, adică să fie intimidați de amenințările lui Putin. Pe de altă parte, ei nu vor să-l determine pe acesta să recurga la ceva foarte distructiv. Ei nu vor se ajunga intr-o situație în care un Putin disperat decide să distruga întreaga lume. Ei încearcă să controleze ritmul războiului, astfel încât Rusia să fie împinsă înapoi din Ucraina treptat.

Controlul ritmului unui război sună foarte greu, dar vremea va ajuta. Până la sfârșitul lunii octombrie și noiembrie, Ucraina va deveni noroioasă și este dificil să lansați operațiuni ofensive. În timp, și poate anul viitor, ucrainenii pot profita treptat de avantajele lor, luptă pentru a-și apăra patria, au o structură de comandă flexibilă, descentralizată, apărarea lor antiaeriană i-a împiedicat în mare parte pe ruși să facă operațiuni combinate aeriene și terestre , și au o pregatire mult mai bună, datorită asistenței occidentale. Occidentul va continua să aprovizioneze Ucrainei cu arme, poate inclusiv cu tancuri și avioane de luptă moderne. Se pare că acele arme sunt in asteptare.

Afluxul de până la 300.000 de noi soldati rusi probabil nu va modifica cursul războiului. Acesti noi militari vor fi prost antrenați și prost coordonați și este greu de înțeles cum ar fi moralul recruților mai bun decât moralul trupelor deja experimentate aflate la fata locului. Nu faci un război prost mai bun făcându-l mai mare.

Prima speranță americană este că Putin va face în cele din urmă o analiză cost-beneficiu și va ajunge la concluzia că cea mai bună opțiune a lui este să negocieze. A doua speranță americană este că ucrainenii vor face și o analiză cost-beneficiu. Ei își vor da seama că, în timp ce câștigă războiul, este aproape imposibil să alunge fizic trupele ruse care sunt în estul Ucrainei. Și vor decide să negocieze.

Dacă se întâmplă acest lucru, se va ajunge la o înțelegere teritorială și va fi restabilită ordinea internațională globală bazată pe reguli.  Eforturile ucrainenilor au demonstrat că democrația liberală și demnitatea umană sunt cauze pentru care oamenii sunt încă dispuși să lupte și să moară. Ei arată că aceste idei au o mare putere. Din păcate, tiranii sunt uneori mai periculoși atunci când pierd.

( David Brooks – The New York Times )


Distribuie articolul