Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului „10 august”. Vizați, șefii Jandarmeriei

Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului „10 august”. Vizați, șefii Jandarmeriei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului „10 august”. Vizați, șefii Jandarmeriei

( Elena Andrei – Newsweek ) Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la miting în Piață. Acesta a atacat decizia […]

( Elena Andrei – Newsweek )

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la miting în Piață.

Acesta a atacat decizia DIICOT de clasare a dosarului „10 august”, vizând conducerea Jandarmeriei.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

La 2 martie, judecătoarea Daria Miheț de la Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august, iar prin această decizie au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Curtea de Apel i-a admis acestuia plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020.

Potrivit deciziei instanţei, în baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanţei nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi, în consecinţă: Desfiinţează ordonanţa nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a PÎCCJ – DIICOT în privinţa soluţiilor de:

În urma acestei decizii, care este definitivă, procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

De asemenea, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

„Trimite cauza la procuror în vederea: completării urmăririi penale faţă de suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 16.04.2021. Judecător Ghiţă Ciprian Alexandru”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Ioan Crăciuneanu este unul dintre protestatarii care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei.

„Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea”, declara Ioan Crăciuneanu, la o săptămână de la incident.

În plângerea depusă în instanţă, el solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă „Fantoma în alb”.

De asemenea, Crăciuneanu solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei; Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi „dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte”.

„Înţeleg a contesta în mod vehement omisiunea de a ancheta decidenţi politici şi funcţionari publici aflaţi la conducerea statului la acea dată, vizaţi în plângerea formulată de subsemnatul, a căror implicare a fost vizibilă, respectiv: întreaga conducere a Jandarmeriei Române implicate în acţiunile operative, care-l include şi pe col. Paraschiv Cătălin Răzvan Dumitru, fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, fostul prefect al Bucureştiului, Speranţa Cliseru, numitul Liviu Dragnea, precum şi alţi reprezentaţi ai coaliţiei PSD-ALDE, membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, pentru săvârşirea infracţiunilor ce au avut loc împotriva protestatarilor participanţi la protestul din 10 august 2018, prin acţiunile disproporţionate, soldate, în ceea ce mă priveşte, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor mele legitime, dar şi cu răni fizice ce au necesitat îngrijiri medicale”, mai spunea Ioan Crăciuneanu în acţiunea depusă în instanţă.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti vine după ce o altă instanţă, Tribunalul Bucureşti, a respins pe 2 martie 2021, o solicitare de redeschidere a anchetei făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu, arată Agerpres.


Distribuie articolul