Dacian Cioloș: Datorită unui buget european istoric, nimeni nu va mai putea spune că UE este un „colos cu picioare de lut”

Dacian Cioloș: Datorită unui buget european istoric, nimeni nu va mai putea spune că UE este un „colos cu picioare de lut”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dacian Cioloș: Datorită unui buget european istoric, nimeni nu va mai putea spune că UE este un „colos cu picioare de lut”

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Datorită unui buget european istoric, care demonstrează dinamism și flexibilitate în raport cu nevoile cetățenilor, nimeni nu va mai putea spune că UE este un „colos cu picioare de lut”, este mesajul transmis de liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, cu prilejul acordului obținut ieri dupa-amiază între Parlamentul European și […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Datorită unui buget european istoric, care demonstrează dinamism și flexibilitate în raport cu nevoile cetățenilor, nimeni nu va mai putea spune că UE este un „colos cu picioare de lut”, este mesajul transmis de liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, cu prilejul acordului obținut ieri dupa-amiază între Parlamentul European și Consiliu cu privire pachetul de 1.8 trilioane de euro pentru reconstrucția Europei post-Covid-19. 

„UE marchează o realizare istorică prin reforma acestui buget. Este o realizare istorică nu doar prin sumele pe care le punem pe masă pentru a răspunde acestei crize, dar și pentru că această reformă a bugetului înseamnă consolidarea a doi piloni esențiali și cu adevărat europeni”, a  declarat liderul Renew, cu ocazia sesiunii plenare a PE, făcând referire la consolidarea resurselor proprii ale UE și la condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Este vorba în primul rând despre resursele proprii, fiind prima dată când Uniunea Europeană se împrumută de pe piețele financiare externe pentru a finanța o criză, ia o decizie foarte repede și iată că suntem capabili să luăm o decizie pentru ca aceste fonduri pe care Uniunea le asumă să fie rambursate din resurse proprii. Sunt un pilon esențial al bugetului european pentru că resursele proprii îi vor pune la contribuție nu doar pe cei care poluează, dar și marile companii din sectorul digital care au căutat până acum să ocolească plata taxelor în UE, chiar dacă profitau de piața comună. Un al doilea pilon esențial legat de acest buget este respectarea valorilor și principiilor europene traduse printr-un mecanism de condiționare a fondurilor de respectarea statului de drept. Este pentru prima dată când facem o legătură între bugetul european, banii contribuabililor, și respectarea valorilor și a statului de drept care sunt fundația UE”, a explicat Dacian Cioloș.

În context, politicianul a subliniat rolul Parlamentului European în obținerea unor majorări în cadrul viitorului buget multianual care să sprijine programe europene emblematice și cu impact direct asupra cetățenilor. 

„Iată că atunci când instituțiile europene lucrează în aceeași direcție, când Parlamentul European își asumă cu adevărat puterea de negociere și de reprezentare a cetățenilor, putem avansa foarte mult în consolidarea UE. Parlamentul European a reușit și de data asta să obțină sume complementare față de ceea ce a propus Consilul European pentru a consolida programe cu adevărat europene. Mă gândesc aici la Programul de Sănătate al UE care, chiar dacă a fost propus cu foarte mult entuziasm, a fost lăsat fără finanțare sau cu o finanțare foarte redusă de către Consiliu, iar după negocierea Parlamentului, acesta iese întărit. De asemenea, avem mai mulți bani și pentru cercetare, foarte importantă în aceste zile, avem mai mulți bani pentru tineri sau pentru întărirea frontierelor”, a precizat Dacian Cioloș, adăugând că Parlamentul trebuie să aibă „un cuvânt important de spus” și în negocierile privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. 

Într-un comunicat separat, liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a subliniat că Parlamentul European a obținut o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul inițial, care va însemna, printre altele, și o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european. Mai mult, negociatorii PE și ai Consiliului au ajuns și la o înțelegere privind resursele proprii ale UE, acestea urmând să crească la 35 de miliarde de euro, fiind vorba de un nou sistem de taxare a marilor poluatori și a giganților IT.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta