Dacian Cioloș despre relația post-electorală cu PNL și marota veșnicei „vini colective”

Dacian Cioloș despre relația post-electorală cu PNL și marota veșnicei „vini colective”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dacian Cioloș despre relația post-electorală cu PNL și marota veșnicei „vini colective”

( Paul Pârvu – Ziaristii.ro ) Cu doar o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, Dacian Cioloș, liderul Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) și copreședinte ai Alianței USR-PLUS, a adus clarificări în legătură cu subiecte fierbinți, care stârnesc intersul public și agită campania electorală. Este vorba, în primul rând, despre felul în […]

( Paul Pârvu – Ziaristii.ro )

Cu doar o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, Dacian Cioloș, liderul Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) și copreședinte ai Alianței USR-PLUS, a adus clarificări în legătură cu subiecte fierbinți, care stârnesc intersul public și agită campania electorală.

Este vorba, în primul rând, despre felul în care se va derula așteptata colaborare viitoare la nivel de Parlament și de Guvern între USR-PLUS și PNL, principalele forțe politice românești de centru-dreapta.

Cioloș vorbește și despre atât de periculoasa manipulare prin mereu invocata “vină colectivă”, folosită cu șiretenie pentru a se justifica lanțul aproape neîntrerupt de erori și incompetențe în administrarea și gestionarea treburilor publice.

Despre colaborarea cu PNL: “USR-PLUS este un partener onest, care își va respecta promisiunile! Nu este ceva de negociat la capitolul depolitizarea instituțiilor publice”

“Am primit multe întrebări, în ultimele săptămâni, despre alianța noastră guvernamentală cu PNL după alegerile parlamentare. M-au întrebat jurnaliști, membri de partid, analiști politici și chiar membri ai PNL. Sunt dator cu un răspuns, pentru că întrebarea e legitimă. În plus, simt nevoia să clarific câteva lucruri, așa că există trei părți ale răspunsului.

1. USR-PLUS este un partener onest, care își va respecta promisiunile. Știu că se speculează că vom fi supuși la presiuni, că nu suntem obișnuiți cu politica de nivel înalt sau mai știu eu ce ipoteză fantastică. Dar să fie clar, nu vrem să repetăm situația CDR sau a Alianței D.A. și sper că PNL, care a făcut parte din ambele, să aibă și el aceeași raportare la viitoarea noastră colaborare. Noi nu putem garanta în ceea ce privește ce vrea și ce va face PNL, dar putem garanta pentru comportamentul nostru.

2. Vor exista negocieri, vor exista condiții. Cred că și PNL va avea condițiile sale, așa cum este normal. Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali, care știu să se respecte unul pe celălalt, pentru că așa a decis electoratul. Nu suntem acolo ca să facem înțelegeri secrete, suntem acolo ca să facem ce ne cer cetățenii.

3. Există un punct central, nevralgic și fundamental în toată această discuție. Este vorba despre depolitizarea instituțiilor publice. Nu cred că este ceva de negociat la acest capitol. România a fost paralizată de politizarea tuturor instituțiilor, ceea ce a dus la corupție endemică și la traseism politic. Înainte de a trece la reforme, trebuie făcută curățenie generală, care înseamnă depolitizare. Nu știu care este poziția PNL pe acest subiect, dar știu care este poziția noastră și a cetățenilor României, exprimată în toate felurile, de la studii sociologice la manifestații de stradă.

În rest, cred că mai putem aștepta cu toții câteva zile, până la vot, și să lăsăm cetățenii să decidă cum va arăta viitoarea majoritate parlamentară și în jurul cui se va forma noul guvern.”


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta