Dacian Cioloș îi cere lui Donald Trump să nu submineze procesul democratic: Ochii lumii sunt îndreptați spre SUA și spre autocrații care ne subminează valorile

Dacian Cioloș îi cere lui Donald Trump să nu submineze procesul democratic: Ochii lumii sunt îndreptați spre SUA și spre autocrații care ne subminează valorile
Press conference by Renew Europe group chair on ' the vote for Commission President-designate Ursula von der Leyen '
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dacian Cioloș îi cere lui Donald Trump să nu submineze procesul democratic: Ochii lumii sunt îndreptați spre SUA și spre autocrații care ne subminează valorile

(Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro) Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș a cerut miercuri administrației SUA conduse de Donald Trump să se abțină de la orice încercare de subminare sau influență a proceselor democratice. Exprimăm îngrijorări serioase cu privire la comentariile liderilor politici care sugerează că alegerile au fost fraudate și care […]

(Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro)

Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș a cerut miercuri administrației SUA conduse de Donald Trump să se abțină de la orice încercare de subminare sau influență a proceselor democratice.

Exprimăm îngrijorări serioase cu privire la comentariile liderilor politici care sugerează că alegerile au fost fraudate și care au solicitat ca voturile legitime să nu fie numărate, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Fiecare vot contează în stabilirea candidatului care va conduce cea mai proeminentă democrație a lumii în următorul mandat, iar autoritățile statului trebuie să ia tot timpul necesar pentru a se asigura că numărătoarea se face corect.

Comentând situația din Statele Unite, președintele Renew Europe Group, Dacian Cioloș (PLUS, România), a declarat că “într-o democrație funcțională, fiecare vot exprimat trebuie să fie numărat”.

Liderii politici ar trebui să se abțină de la a trage concluzii premature și a submina procesul electoral. Ochii lumii sunt îndreptați spre SUA, inclusiv spre autocrații care încearcă să găsească fiecare argument pentru a submina valorile noastre comune. Statele Unite ale Americii trebuie să își asume responsabilitatea ca unul dintre bastioanele democrației”, a mai spus Cioloș.

Într-un discurs susţinut la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a afirmat că este în desfăşurare “o fraudă majoră” în numărarea voturilor la alegerile prezidenţiale, fără a oferi dovezi, şi că, din punctul lui de vedere, a câştigat deja alegerile. Trump a promis că va sesiza instanţele americane, inclusiv Curtea Supremă.

În replică, echipa de campanie a contracandidatului său democrat, Joe Biden, a anunţat că, dacă Trump se adresează instanţelor pentru a împiedica “o înregistrare corespunzătoare a voturilor”, democraţii vor avea echipe juridice pregătite să se opună unui astfel de efort. 

Cetățenii Statelor Unite ale Americii s-au prezentat marți la urne pentru un scrutin istoric pentru viitorul țării și al relațiilor internaționale în care au fost chemați, pe fondul unei țări divizate, polarizate și cel mai puternic afectate de pandemia de COVID-19, să își aleagă președintele dintre cei doi contracandidați care își dispută fotoliul prezidențial din Biroul Oval, președintele în funcție Donald Trump (Partidul Republican) și fostul vicepreședinte Joe Biden (Partidul Democrat).

Potrivit celor mai recente estimări publicate de mass-media americană, în special Fox News, Joe Biden este creditat cu 238 de electori, în timp ce Donald Trump cu 213 de electori.  De asemenea, mai sunt așteptate rezultatele voturilor din statele Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Michigan, Wisconsin, Nevada și Alaska. Viitorului preşedinte îi sunt necesari 270 de electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale americane.

Conform proiecțiilor prezentate de Fox News, Joe Biden are un avans în fața lui Donald Trump în trei din cele șapte state în care mai sunt numărate voturi la alegerile prezidențiale americane.

Mai precis, Biden are mai multe voturi decât Trump în Nevada (6 electori), Wisconsin (10 electori) și Michigan (16 electori). În cazul în care va câștiga alegerile în aceste state, Biden va ajunge la 270 de electori, majoritatea minimă pe care un candidat trebuie să o obțină pentru a deveni președintele SUA.

În schimb, Donald Trump conduce votul în Georgia, North Carolina, Pennsylvania și Alaska.


Distribuie articolul