Dacian Cioloș: Noi, toți cei 33 de europarlamentari români, cerem Ursulei von der Leyen și lui Josep Borrell măsuri concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în conducerea instituțiilor UE

Dacian Cioloș: Noi, toți cei 33 de europarlamentari români, cerem Ursulei von der Leyen și lui Josep Borrell măsuri concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în conducerea instituțiilor UE
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dacian Cioloș: Noi, toți cei 33 de europarlamentari români, cerem Ursulei von der Leyen și lui Josep Borrell măsuri concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în conducerea instituțiilor UE

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a afirmat marți că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, trebuie să livreze acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a afirmat marți că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, trebuie să livreze acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor.

“De mai mulți ani, în întâlniri cu oficiali europeni, am cerut o revizuire a felului în care sunt reprezentați românii în funcțiile de management din instituțiile europene.  (…) Ursula von der Leyen și Josep Borrell trebuie să vină cu măsuri concrete pentru a rezolva această problemă care persistă de prea mult timp”, a spus, Cioloș, pe Facebook, făcând trimitere la o scrisoare inițiată de eurodeputații USR PLUS și Renew Europe, Alin Mituța și Dragoș Tudorache, și semnată de toți eurodeputații români.

Într-o acțiune fără precedent, toți cei 33 de europarlamentari români din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut marți președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, acțiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene, informează Alianța USR PLUS într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache, care au sesizat că la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă azi celor doi oficiali europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer și o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluțiile la această problemă care persistă de mai mulți ani, în ciuda semnalelor de alarmă.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații.

„Această situație este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a șasea țară a Uniunii Europene în ceea ce privește dimensiunea populației”, se arată în scrisoarea către Înaltul Reprezentant UE.

Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”.


Distribuie articolul