Dan Barna, despre alocarea fondurilor prin PNRR. Câţi bani ajung la sănătate, mediu, transporturi şi educaţie

Dan Barna, despre alocarea fondurilor prin PNRR. Câţi bani ajung la sănătate, mediu, transporturi şi educaţie
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dan Barna, despre alocarea fondurilor prin PNRR. Câţi bani ajung la sănătate, mediu, transporturi şi educaţie

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Vicepremierul Dan Barna a detaliat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, modul în care vor fi repartizate cele aproximativ 30 de miliarde de euro alocate României prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Programul este organizat pe şase piloni, printre care educaţie, mediu, sănătate sau transport. “Practic, […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Vicepremierul Dan Barna a detaliat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, modul în care vor fi repartizate cele aproximativ 30 de miliarde de euro alocate României prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Programul este organizat pe şase piloni, printre care educaţie, mediu, sănătate sau transport.

“Practic, acest program are, după cum ştiţi, şase piloni, şase axe principale pe care sunt alocate aceste aproape 30 de miliarde disponibile pentru România de la nivel european. Vorbim de tranziţia verde, transformarea digitală, partea de competitivitate şi dezvoltare inteligentă. Mai este un pilon legat de coeziunea socială, foarte important.

Partea de sănătate – tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă. Şi, bineînţeles, un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare, partea cea mai vizibilă şi explicită de viitor. Programul e descompus în 30 de componente, iar alocările sunt pe domenii, printre cele mai importante, de fapt, de care a beneficiat România”, a precizat vicepremierul.

De asemenea, Barna a prezentat şi sumele care vor fi alocate pentru diversele domenii în baza PNRR, după cum urmează:

– la educaţie se vor aloca peste 4,4 miliarde de euro, “pentru România Educată, pentru reducerea abandonului şcolar”;

– la sănătate, se vor aloca 3,4 miliarde de euro, “care cuprind şi componenta de infrastructură, de spitale noi, dar şi componenta de dezvoltare a accesului la servicii de sănătate corecte şi de bună calitate”;

– la transport, “drama României de peste 30 de ani”, a fost trimisă Comisiei Europene o propunere pentru 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde pentru infrastructură rutieră şi alte 5 miliarde, pentru ceea ce înseamnă calea ferată şi dezvoltarea infrastructurii feroviare;

– la mediu, “o altă temă din ce în ce mai importantă pentru noile generaţii”, s-a alocat o sumă de 6,8 miliarde de euro, de la managementul apei până la componenta de păduri.

Totodată, vicepremierul a transmis că 4 miliarde de euro se vor aloca pentru nevoile specifice ale comunelor, ale oraşelor sau ale municipiilor din România, “tocmai pentru că există nişte proiecte particulare, care nu încap neapărat sub o umbrelă sau alta, dar care sunt importante pentru oamenii din oraşele şi comunele din România”.

Nu în ultimul rând, Dan Barna a susţinut că PNRR este cel mai important program pentru dezvoltarea României pentru următorii cel puţin şase ani, dacă nu chiar pentru următoarele decenii.

“Acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă, de fapt, şansa concretă de dezvoltare şi de reformă în România. Rezultatul pe care îl prezentăm astăzi în dezbatere publică şi care a fost prezentat, în primă lectură, în Guvern, vine în urma celui mai complex şi mai consistent exerciţiu de consultare publică”, a adăugat vicepremierul Barna.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta