De ce fragmentarea politica din Romania, incurca formarea unui guvern eficient?

De ce fragmentarea politica din Romania, incurca formarea unui guvern eficient?
close up of conference meeting microphones
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • De ce fragmentarea politica din Romania, incurca formarea unui guvern eficient?

Acordam prea putina atentie unei guvernari  eficiente bazata pe o democratie critica. Incepem sa fim familiarizati cu amenintarile reprezentate de ascensiunea fortelor populiste si extremiste. Dar cea mai mare provocare cu care se confrunta democratia astazi in Romania si in lume este data de fragmentarea politicii democratice. Aceasta fragmentare este dispersarea puterii politice in cat […]

Acordam prea putina atentie unei guvernari  eficiente bazata pe o democratie critica. Incepem sa fim familiarizati cu amenintarile reprezentate de ascensiunea fortelor populiste si extremiste. Dar cea mai mare provocare cu care se confrunta democratia astazi in Romania si in lume este data de fragmentarea politicii democratice. Aceasta fragmentare este dispersarea puterii politice in cat mai multe centre de putere politice  diferite incat devine dificil pentru guvern sa functioneze eficient.

Iar atunci cand guvernul pare incapabil sa isi indeplineasca promisiunile, acest esec duce la resemnare, neincredere si absenteism masiv la vot. De asemenea , poate declansa cresterea populismului si demagogiei unor lideri autoritari care promit sa rezolve problemele tarii si sa stapaneasca haosul. Aceste promisiuni ale populistilor poate determina oamenii sa puna sub semnul intrebarii democratia insasi si sa devina receptivi catre partidele antidemocratice.

Daca inainte de al Doilea Razboi Mondial in Europa democratica, partidele de stanga reprezentau alegatori mai putin instariti si mai putin educati, astazi acesti alegatori devin baza partidelor de dreapta, alegatorii mai instariti si mai educati trtecand la partidele de stanga.  Acest fenomen se observa si in Romania, partidele mari PSD si PNL cauta sa-si de-a seama cum sa faca o coalitie castigatoare in mijlocul acestei transformari zdrobitoare. In Romania, revolutia comunicatiilor a reprezentat o forta majora, care a generat aparitia unor miscari initial fara lideri, care perturba politica si au dat nastere la noi partide.

Fragmentarea politica care caracterizeaza viata democratica din Romania reflecta nemultumirea profunda a oamenilor fata de capacitatea peridelor traditionale de a aplica la guvernare politici eficiente. Viata politica din Romania trebuie sa-si de-a seama, pana nu este prea tarziu,cum sa depaseasca aceste fragmentari ale societatii si sa ofere un guvern eficient.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta