De ce s-a zvârcolit Mafia să-l lichideze pe Vlad Voiculescu: a început concursul pentru numirea noilor șefi la CNAS. Miza: 45 de miliarde de lei

De ce s-a zvârcolit Mafia să-l lichideze pe Vlad Voiculescu: a început concursul pentru numirea noilor șefi la CNAS. Miza: 45 de miliarde de lei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • De ce s-a zvârcolit Mafia să-l lichideze pe Vlad Voiculescu: a început concursul pentru numirea noilor șefi la CNAS. Miza: 45 de miliarde de lei

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Zvârcolirile disperate ale oligarhilor și ale PSD – concretizate în ultimele 3 luni prin atacuri furibunde, zi și noapte, la adresa lui Vad Voiculescu – au o miză concretă: 45 de miliarde de lei. Atât valorează bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), marele tort din care Mafia s-a […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Zvârcolirile disperate ale oligarhilor și ale PSD – concretizate în ultimele 3 luni prin atacuri furibunde, zi și noapte, la adresa lui Vad Voiculescu – au o miză concretă: 45 de miliarde de lei. Atât valorează bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), marele tort din care Mafia s-a înfruptat în ultimele decenii, lăsând sistemul sanitar în paragină și românii să moară cu zile.

Presiunea a atins paroxismul în ultima săptămână pentru că tocmai s-a lansat concursul pentru ocuparea posturilor de directori ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Este o schimbare majoră, notează Economedia, care arată că, în anul în care CNAS are cel mai mare buget din istorie, directorii Caselor de Asigurări nu vor mai fi numiți politic, ci prin concurs.

Venirea lui Vlad Voiculescu la Sănătate și declanșarea concursului pentru directorii Caselor Județene de Asigurări au provocat reacția viscerală a întregului sistem conectat la miliardele bugetului Sănătății

Majoritatea directorilor CJAS sunt acum, scrie sursa citată, interimari sau delegați în funcții, ceea ce înseamnă că au fost numiți de cineva, pe linie politică, și nu prin concurs.

Diferența este fundamentală: o persoană care-și câștigă postul prin concurs este mult mai puțin vulnerabilă la presiuni pentru că nu poate fi schimbată prea ușor din funcție. O persoană numită interimar sau cu delegație este la mâna celui care a numit-o, putând fi revocată la fel cum a fost pusă în funcție. Este motivul pentru care, în România, puterea politică a evitat până acum numirile prin concurs. Practica numirii cu delegație este întâlnită în toată administrația de stat: în Poliție, în Învățământ, în Sănătate, la Fisc etc.

Venirea lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății și programarea concursului pentru directorii Caselor Județene de Asigurări în luna aprilie a provocat reacția viscerală a întregului sistem conectat la miliardele bugetului din Sănătate.

Așa se explică și de ce tot PSD-ul, împreună cu televiziunile oligarhilor, au așteptat cu mare speranță ședința de luni a coaliției, considerată momentul decisiv pentru eliminarea lui Voiculescu și stoparea reformei de la Casa Națională de Asigurări.

Directorii CJAS-urilor vor decide decontările de sume de la buget către spitalele de stat și private, precum și condițiile de decontare. Miza este, așadar, colosală.

Bugetul CNAS a crescut uriaș în ultimul deceniu:

– 17,8 miliarde de lei în 2011,

– 24,9 miliarde de lei în 2016,

– 44,7 miliarde de lei în 2020,

– 44,8 miliarde de lei în 2021.

Semnalul de alarmă care a declanșat atacul Mafiei: numirea unui cercetător venit de la Imperial College London în fruntea CNAS

Așadar, cu echivalentul a 9 miliarde de euro de cheltuit în acest an, despre bugetul CNAS nu se mai poate spune, ca până acum, că ar fi subfinanțat grav.

Termenul-limită pentru depunerea dosarelor la concursul de director CJAS este 20 aprilie. Pe 23 aprilie se afișează rezultatele selecției dosarelor de concurs. Contestațiile de se depun pe 26 aprilie.

Pe 6 mai e proba scrisă. Interviul (a treia și ultima probă) se dă în maximum 4 zile lucrătoare de la proba scrisă.

Cea de-a doua probă (cea scrisă) se va da în amfiteatrul Spitalului Universitar București, iar interviurile – la sediul CNAS.

Concursul pentru posturile de directori ai CJAS a fost inițiat de noul director al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit în ianuarie de Vlad Voiculescu. Noul șef al CNAS vine din Anglia, unde a fost cercetător în economia sănătății la Imperial College London și este privit ca un mare și iminent pericol de către baronii din Sănătate.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta