De ce vrea Putin o criză în Ucraina?

De ce vrea Putin o criză în Ucraina?

Rusia a inceput brusc să se pregatească pentru un razboi pe scara larga în Ucraina, dar ce isi doreste cu adevarat președintele, Vladimir Putin? „Razboiul va incepe într-o luna … la începutul lunii mai, cand totul va fi gata”, spus Felgenhauer, expert militar rus. Rusia de asemenea, a trimis patru nave de razboi din flota […]

Rusia a inceput brusc să se pregatească pentru un razboi pe scara larga în Ucraina, dar ce isi doreste cu adevarat președintele, Vladimir Putin?

„Razboiul va incepe într-o luna … la începutul lunii mai, cand totul va fi gata”, spus Felgenhauer, expert militar rus.

Rusia de asemenea, a trimis patru nave de razboi din flota sa din Marea Baltică prin Canalul Manecii pentru a consolida unitatile din Marea Neagra. Rusia are ceea ce Felgenhauer a numit „o brigada de tancuri de soc gata sa patrundă” din Crimeea ocupată de Rusia în sudul Ucrainei. Rusia controleaza si două divizii – „Militia Populara Donbas” și „Militia Populara Luhansk” – în Ucraina de Est ocupata de Rusia.

Manevrele au loc pe fondul unei cresteri a violentei letale pe linia de contact est-ucraineana, generand pretexte pentru intervenție. Kremlinul a comentat prea putin despre motivul pentru care sa mobilizat, la granita de est a Ucrainei.

„O facem pentru ca putem”, a rezumat Felgenhauer la scurtele declarații ale Rusiei.

Potrivit psihanalizei lui Tochytskyi, ceea ce vrea Putin în cele din urma este sa recucereasca Ucraina.

„Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată finalizata fără Ucraina. Este visul lui Putin”, a spus Tochytskyi.

Pentru Felgenhauer, optiunile militare ale lui Putin includ porturile ucrainene precum Berdanysk, Mariupol și Odessa, taierea accesului Ucrainei la Marea Neagra. El ar putea chiar sa deschida un coridor pana la Transnistria, o regiune ocupată de rusi în Republica Moldova.

De ar proceda Putin in acest fel ?

Putin ar putea încerca doar să sperie Europa si Ucraina. El ar putea testa si noua administratie americana a presedintelui Joe Biden.

Pentru Jamie Shea, un fost înalt oficial al NATO, amenintarea lui Putin a fost initiata pentru a forta Kievul sa ofere „autoritatilor marioneta” din estul Ucrainei ocupate „statut special” cu puteri constitutionale. Kremlinul doreste ca „Franța și Germania să facă presiuni asupra președintelui ucrainean… dand impresia că alternativa cu razboiul este o propunere serioasă”, a spus Shea.

Putin doreste, de asemenea, sa „testeze hotararea administratiei Biden asupra Ucrainei”, a adăugat Shea.  

„Este SUA, pregatită sa escaladeze sau va ramâne la statu quo? Va creste amenintarea conflictului sau va reduce ajutorul militar al SUA către Kiev?”, a declarat Shea.

 „Rusii ar dori raspunsuri la aceste întrebari”, a mai adaugat el.

De ce anume s-ar teme Putin ?

Sanctiunile recente ale UE privind închiderea lui Navalny de către Rusia arata ca niste piscaturi de tantar pe langa amenintarea de razboi a Rusiei în Europa. Daca Putin ar avea temeri ca Germania va opri conducta de gaz Nord Stream 2 cu Rusia sau UE ar bloca Rusia de la sistemul internațional de plati bancare Swift, acest lucru l-ar putea face sa se gandeasca de două ori, inainte de a declansa ceva ireparabil. Cele mai puternice contramasuri ar fi ca UE să ofere poporului ucrainean o perspectiva de aderare la NATO. Acest lucru ar constitui un esec major pentru Putin, ramane sa urmarim daca UE si Biden stiu sa joace inteligent. Pentru moment, NATO a emis un avertisment verbal destul de ferm catre Rusia.


Distribuie articolul