„De Firea se va ocupa DNA. În curând. De aceea nimeni nu o mai bagă în seamă, toată lumea știe asta“

„De Firea se va ocupa DNA. În curând. De aceea nimeni nu o mai bagă în seamă, toată lumea știe asta“
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • „De Firea se va ocupa DNA. În curând. De aceea nimeni nu o mai bagă în seamă, toată lumea știe asta“

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Gabriela Firea este marginalizată în PSD pentru că, în interiorul lumii politice, s-a aflat că e vizată deja de DNA în dosare, spune Andrei Caramitru, fostul consilier al președintelui USR, Dan Barna. Caramitru, rămas un apropiat al politicienilor chiar dacă s-a retras din prim-plan, și-a asumat această informație pe contul […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Gabriela Firea este marginalizată în PSD pentru că, în interiorul lumii politice, s-a aflat că e vizată deja de DNA în dosare, spune Andrei Caramitru, fostul consilier al președintelui USR, Dan Barna. Caramitru, rămas un apropiat al politicienilor chiar dacă s-a retras din prim-plan, și-a asumat această informație pe contul său de Facebook, într-un comentariu publicat joi dimineață.

Zvonurile despre faptul că DNA se ocupă, în sfârșit, și de clanul Firea – Pandele (care și-a trăit perioada de maximă glorie în intervalul 2016-2020, când capturase nu doar orașul Voluntari, ci și întregul București) apăruseră de ceva vreme, dar nimeni din lumea politică nu și-a asumat responsabilitatea să le verbalizeze public.

În ciuda tuturor dezvăluirilor făcute de presă în ultimii ani, nimic nu părea că se va mișca vreodată în privința acestor două personaje extrem de puternice și de influente. Așa s-a creat percepția că Firea și Pandele beneficiază de o protecție specială.

Andrei Caramitru a făcut anunțul privind-o pe Firea într-o analiză în care explica faptul că, indiferent cât de multe lucruri se vor realiza prin PNRR, există un pericol considerabil ca România să alunece spre extremism.

Fundamentaliștii religioși aliniați politicii rusești, eternii nemulțumiți că nu „li se dă” și lumea rurală tot mai anacronică ar putea fi folosiți, spune Caramitru, pentru a deraia România de pe direcția care o duce, în acest moment, spre viitor.

În mod normal, investițiile din următorii ani ar trebui să asigure țării noastre, pentru două decenii, un mare progres economic și al nivelului de trai. Cu condiția însă ca forțele extremiste care exploatează toate resentimentele și frustrările unor categorii de populație să nu fie lăsate să acceadă la putere, mai spune Caramitru.

Analiza lui Andrei Caramitru

„Mă bucură mult PNRR-ul. Nu e perfect, dar combinația de investiții și reforme e ceva unic în istoria post-decembristă. Până acum, reformele au venit la pachet cu privatizări și tăieri de costuri. Acum, reformele vin la pachet cu investiții mari. Parteneriatul cu SUA va fi extins masiv, vom avea trupe multe aici, vom fi centrul de putere din zona noastră. Intrăm într-o fază complet nouă de dezvoltare. Putem avea cei mai buni 10-20 de ani din istoria noastră.

Avem, totuși, două probleme. Mari:

– lipsa de încredere. Citesc comentariile pe Facebook. Lumea înjură, urlă – că PNRR e minciună, că e pe hârtie doar, că nu se va face nimic. Să știți că – chiar dacă se vor face spitale și sute de km de autostrăzi – cel puțin jumătate din populație va urla că nu e adevărat, că imaginile sunt trucate. Și că, oricum, cu ce ajută – că ei vor salar ca în Germania fără muncă sau pensie mare, orice altceva nu-i interesează.

– Orice am face – absolut orice -, oricâți bani am investi, zone mari din țară sunt condamnate. Pentru că nicăieri în lume un sat care e la peste 50-60 km de un oraș mare nu mai poate funcționa. Prea puțini oameni, prea puțin educați, prea în vârstă (cei tineri au plecat de mult). Și agricultura nu e o soluție – nicăieri in lume, când ajungi la un minim de dezvoltare, nu ai mai mult de 3-4% din populație în agricultură (care a devenit tehnologizată, nu se mai lucrează cu sapa). Noi avem 25%. Satele din Moldova și din Sud mor lent și nu se mai poate face nimic.

Deci, ura nu va scădea, ci va crește. Și – paradoxal – cu cât crește economia, cu atât ura va fi mai mare. Pentru că oamenii gândesc comparativ: dacă văd că în orașele mari lumea o duce bine și ei nu o duc la fel de bine, se simt excluși. Și se revoltă, chiar dacă și salariul sau pensia lor a crescut. Uitați-vă la efectul «gilets jaunes» în Franța. Sau la Germania de Est, care votează extremiștii de dreapta AFD (25% au acolo!).

Ce e de făcut? Trebuie controlată situația:

– Să ne asigurăm că PSD și PNL nu cad spre populism pentru voturi. Să știți că deocamdată aici suntem OK – Ciolacu a exclus pe toți din echipa Dragnea și echipa de la vârf e mult mai rezonabilă. Riscul e la Firea, însă de ea se va ocupa DNA. În curând. De asta nimeni nu o mai bagă în seamă, pentru că toată lumea știe asta.

– Trebuie izolat și atacat AUR, care e un mare risc în următorii 10 ani. Chiar dacă ajung la 15%, e gestionabil dacă sunt tratați de celelalte partide fix ca AFD-ul în Germania (niciun alt partid nu se aliază cu ei, nu sunt invitați în nici o coaliție).

– CNA trebuie să acționeze dur. RTV ar trebui închis, și Felix Voiculescu sau scos din joc, sau convins să vândă Antenele la un proprietar (ideal multinațională) care să NU mai joace politic.

– BOR trebuie să se reformeze, să-i scoată din joc pe cei care luptă împotriva modernizării și Occidentului (Teodosie, încă câțiva de prin Sinod, neo-legionarii din frățiile ortodoxe, agenții FSB/GRU infiltrați etc).

Net net – din păcate – ne trebuie o democrație semi-controlată. Dacă ar fi «la liber», viitorul ar fi Belarus, pentru că avem prea mulți oameni frustrați și analfabeți, care ar vota niște nebuni care la final ne-ar distruge. Nu uitați că și în Iran sau Turcia, acum câteva zeci de ani, erau reformiști la putere, pro-occidentali. Și uitați ce e acolo acum. Dictatori care au venit la putere cu susținerea celor de la sate și a șefilor religioși. Și dacă voi credeți că Moldova și Muntenia sunt foarte diferite de Turcia sau Iran, vă amăgiți.“


Distribuie articolul