De la majoritatea tacuta la minoritatea anarhista si agresiva

De la majoritatea tacuta la minoritatea anarhista si agresiva
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • De la majoritatea tacuta la minoritatea anarhista si agresiva

Spectrul fascismului  european si a legionarismului neaos nu este niciodata departe in politica actuala, iar a-ti acuza inamicii politici ca sunt mostenitorii politicii lui Hitler a fost popular inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi Mondial. Totusi astazi se intampla ceva cu adevarat suprarealist, in mod traditional, partidele de extrema dreapta, erau cele acuzate […]

Spectrul fascismului  european si a legionarismului neaos nu este niciodata departe in politica actuala, iar a-ti acuza inamicii politici ca sunt mostenitorii politicii lui Hitler a fost popular inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi Mondial. Totusi astazi se intampla ceva cu adevarat suprarealist, in mod traditional, partidele de extrema dreapta, erau cele acuzate de tendinte fasciste sau legionare dupa caz. Acum in mod interesant au devenit cele care acuza. A mai ramas putin ca unii lideri ai acestor partide extremiste sa ceara un proces aidoma celui de la Nurnberg pentru oricine sustine vaccinarea obligatorie sau Certificatul Verde.

Vor functiona aceste incercari de a ataca statul si de  acuza politicienii de „fascismul medical” ? Poate, la noi in Romania se observa ca atat Presedintele cat si partidele aflate la guvernare au inceput sa de-a inapoi in ceea ce priveste Certificatul Verde. In ciuda faptului ca destui romani sustin politicile restrictive pe care guvernul le-a pus in aplicare pentru a lupta contra Covid-19, multi romani au sentimente amestecate, considerand restrictiile ca o pierdere a libertatii si populistii sunt dornici sa armeze asta.

In UE deocamdata partidele populiste au esuat in tentativa lor, ultimele alegeri din Germania, Cehia si Bulgaria indica faptul ca oamenii sunt mai putin pregatiti si dornici sa-i urmeze pe liderii populisti fata de acum cativa ani. Un studiu facut de YouGov-Cambridge Globalism constata ca in noiembrie anul acesta, in 10 tari din spatiul UE, partidele populiste au scazut in preferintele oamenilor in ultimii trei ani, dar, in acelasi timp convingerile si teoriile conspirationiste sunt in crestere. De asemenea studiul mai indica faptul ingrijorator ca daca restrictiile pendemice vor mai continua mai mult timp, iar efectele economice resimtite vor fi mai dure, cu atat argumentele populistilor si extremistilor vor rezona mai puternic in spatiul public.

Extrema dreapta populista, in Romania si nu numai a suferit in ultimele luni o schimbare de identitate. Daca aceste partide pana cum cateva luni pretindeau ca vorbesc in numele poporului, a majoritatii tacute, despre schimbarile culturale, religioase, etc., acum liderii acestor partide au constata ca acest mesaj nu mai merge. Astazi liderii acestor partide au adoptat o pozitie dura impotriva vacinarii si a restrictiilor pandemice, sustinand ca vorbesc in numele unei minoritati persecutate de noncorformisti si se repozitioneaza in postura de campioni ai libertatii si ai drepturilor individuale.

Din nefericire, postura adoptata de liderii partidelor populiste definita de acestia ca „rezistenta” eroica la statul interventionist va zgudui probabil societatea romaneasca, unde destui se ingrijoreaza de virus. Opunandu-se restrictiilor pandemice, acesti jucatori politici, au sanse de a atrage sprijin din partea tinerilor, care au sanse mai mari decat persoanele mai in varsta sa dea vina pe autoritatile statului cu privire la pierderea libertatilor decat pe raspandirea virusului.

Pentru generatia tanara, pandemia este asociata mai putin cu pierderea de vieti omenesti decat cu distrugerea modului de viata. Consiliul European pentru Relatii Externe a arata faptul ca in urma unui sondaj, tinerii din Europa banuiesc ca au fost transformati in victime.

Partidele responsabile din Romania isi pariaza acum legitimitatea si viitorul politic pe capacitatea de a invinge pandemia. Este un pariu foarte periculos. A cere oamenilor sa se vaccineze este o buna politica de sanatate publica, dar nici un medic nu poate garanta ca nimeni nu va fi infectat, daca se va vaccina si ca nici o persoana vaccinata nu va muri in urma infectarii. Factorii decidenti pot reduce riscurile, dar nu le pot elimina. Acum dupa doi ani de viata marcati de o lipsa de spatiu compensata de un surplus de timp, oamenii nu se mai tem, ei asteapta ca viata sa revina la ceva asemanator normalitatii.

Noua varianta Omicron ne arata ca pandemia nu s-a terminat, dar multi oameni au inceput sa traiasca de parca ar fi sosit vremea postpandemica. Probabil cea mai buna politica anti-populara si anti-extremista  pe care orice politician responsabil o poate adopta este stabilirea asteptarilor rezonabile si incercarea de convingere a oamenilor ca nu putem invinge pandemia, va trebui sa invatam sa traim cu ea.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta